İsrail, ele geçirdiği Hamas silahlarını sergiledi: "İran ve Kuzey Kore yapımı"

"Bir kısmı da Gazze Şeridi'nde üretildi"

Silahların, Hamas militanlarının saldırdığı İsrail'in güneyindeki bölgelerde ele geçirildiği bildirildi (AFP)

İsrail ordusu, Hamas militanlarının Aksa Tufanı operasyonunda kullandığı bazı silahların ele geçirildiğini duyurdu. Ordudan bir yetkiliye göre bunların bir kısmı İran ve Kuzey Kore üretimi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, Fransız haber ajansı AFP'ye şunları söyledi

Buradaki silahların yaklaşık yüzde 5 ila 10'unun İran'da üretildiğini düşünüyorum. Yüzde 10'u da Kuzey Kore menşeli. Geri kalanıysa Gazze Şeridi'nde üretildi.

Yetkili, silahların arasında İran yapımı havan mermilerinin ve Kuzey Kore üretimi roket güdümlü el bombalarının (RPG) yer aldığını savundu. 

IDF yetkilisi, toplamda kaç silaha el konduğunu açıklamazken, bunların savaşın ilk haftasında Gazze Şeridi yakınındaki yerleşim yerlerine düzenlenen saldırılarda ele geçirildiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli haber ajansı AP de 19 Ekim'de yayımladığı haberinde, Güney Koreli silah uzmanlarıyla yaptığı analizlerin sonuçlarını paylaşmıştı. Haberde, çatışma videoları incelenmiş ve bazı Hamas savaşçılarının Kuzey Kore üretimi F-7 RPG'lerini kullandığının tespit edildiği bildirilmişti.

Silah analiz firması ARES'in direktörü N.R. Jensen-Jones, F-7'lerin Suriye, Irak, Lübnan ve Gazze Şeridi gibi yerlerde önceden görüldüğüne dikkat çekmişti. Pyongyang yönetimiyse iddiaları "ABD'nin dezenformasyon kampanyası" diye niteleyerek reddetmişti. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal ise Hamas ve Hizbullah'tan kimliklerini paylaşmadığı kaynaklara dayandırdığı 8 Ekim tarihli haberinde İran'ın, Aksa Tufanı operasyonunun planlanmasına destek verdiğini öne sürmüştü.

Tahran yönetimi, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı operasyona desteğini açıklarken, işin planlama kısmında yer almadıklarını savunmuştu.
 


İsrail, Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 2 bin 913'ü çocuk, 1709'u da kadın 7 bin 28 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 18 bin 484'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 309'u asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, AFP, AP, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU