Gazzeliler hastane odalarında elektrik arıyor

Elektrik jeneratörleri sağlık tesislerine elektrik sağlamayı bırakacak

Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

Heysem, evinin yakınındaki hastane dışında cep telefonlarını ve enerji pillerini şarj edebileceği bir yer bulamadı.

Hastaneler şu anda Gazze'de elektriğin mevcut olduğu tek yer.

Heysem yanına yaklaşık 10 akıllı telefon, farklı boyutlarda 5 pil, elektrik kabloları ve çok yuvalı prizleri alarak Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Avrupa Hastanesi'nin yolunu tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

16 gün

Hastaneye giden yolda da benzer bir manzara var. Yüzlerce erkek ve kadın şarj etmek için akıllı telefonlar ve enerji depolama pilleri ile sağlık tesislerine doğru gidiyorlar.

Gazzeliler, elektriğin mevcut olduğu hastanelerde telefonlarını şarj etmek zorunda kalırken, Şeridi'nin geri kalanı tamamen karanlıkta yaşıyor.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ciddi bir abluka uygulayarak, elektrik santrali veya jeneratörlerin çalışması için gereken yakıtın Şerid'e ulaşmasını engelledi, ayrıca önemli tesislere elektrik sağlayan güneş enerjisi hücrelerinin büyük bir bölümünü de bombaladı.
 

İsrail, insani yardımlar arasındaki akaryakıtın girişine izin vermedi.jpg
İsrail, insani yardımlar arasındaki akaryakıtın girişine izin vermedi / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Heysem hastaneye vardığında gözlerinin gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü.

Binlerce yerinden edilen kişi güvenli bir sığınak olarak sağlık tesislerine sığınmıştı.

Gazzeliler cep telefonları ile pillerini şarj etmek için onlardan önce davranmıştı.

Heysem elektrik prizi bulmak için 10 dakikadan fazla zaman harcadı, ancak boş priz bulamadı.

Birkaç dakikalık elektrik için insanlara yalvarmasına rağmen, enerji Gazze'de çok acil ve çok nadir bir ihtiyaç haline geldiğinden sonuç alamadı.

Heysem ve düzinelerce kişi, merkezi ameliyathaneye doğru giderken hastanenin içinde kalabalık oluşturdu. Heysem orada telefonları ve pilleri şarj etmek için priz kullandı. 

"Tek haber kaynağımız olduğu için telefonları şarj etmek gerekiyor" diyen Heysem, "Televizyonu çalıştıracak elektrik yok, ayrıca interneti çalıştırmak için enerji depolayan pillere ve LED'lere (aydınlatıcı küçük ampuller) bağımlıyız" dedi.  
 

Gazze sakinleri evlerini aydınlatmak için enerji depolayan pillere bağlı.jpg
Gazze sakinleri evlerini aydınlatmak için enerji depolayan pillere bağlı / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Hastanelere bile elektrik gelmiyor

Temel olarak Gazze'de elektrik krizi yaşanıyor ancak savaş öncesi elektrik kesintilerinin şiddeti daha azdı.

Eskiden elektrik kesintileri 8 saat sürüyordu ve normalde sektör 4 kaynaktan enerji alıyordu:

Birincisi İsrail'den 120 kilovat kapasite, ikincisi elektrik şirketinden 85 kilovat kapasite, üçüncüsü elektrik kesintisi döneminde özel jeneratörler, dördüncüsü güneş pilleri.

Bugün Gazze'de bunların hiçbiri yok.

Heysem, tüm telefonları yeniden şarj edene kadar yaklaşık 2 saat bekledi ve ardından hastaneden ayrıldı, ancak pilleri ve akıllı cihazları prize takmak için yarın geri dönmeyi planlasa da başarılı olamayabilir.

Tüm sağlık tesislerinde ciddi elektrik kesintisi yaşanıyor.

Heysem, şunları söyledi:

Elektrik olmadan sıkıntı yaşıyoruz. Yüzlerce yıl geriye gittik ve dünyanın bizi kurtarmak için harekete geçmesi gerekiyor. Yarın Gazze'de elektrik bulamayacağız ve zifiri karanlıkta yaşayacağız. Bugün evlerimizi pillerle aydınlatabiliyoruz ama yarın bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz.


Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir el-Burş'a göre, hastaneleri işletmek için gereken yakıt tükendi ve birkaç saat içinde tüm sağlık tesisleri çalışmayı durduracak, doktorlar ameliyat yapamayacak durumda olacak ve acil yardıma başvuranların cep telefonlarını ve pillerini şarj etmeleri mümkün olmayacak.

Ayrıca İsrail, yardım konvoylarıyla Gazze'ye enerji sağlamayı reddediyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'in Gazze'ye enerji ve yakıt girişini engellediğini inkar etmiyor.

Zira Hagari, "Bu savaş ve bu değişimi Hamas istedi, Gazze'ye hiçbir yakıt noktası girmeyecek ve biz de enerji sağlamayacağız" demişti. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU