Led By Donkeys mizahi grubu, Birleşik Krallık'taki siyasetçileri rahatsız ediyor

2018 yılında kurulan grup, çevrimiçi platformlarda milyonlarca izlenmeye ulaşan kampanyalarıyla bazen önde gelen medya manşetlerini de belirliyor

Mizah grubunun aktivistleri Birleşik Krallık’ta iktidardaki Muhafazakar Parti'ye rahatsızlık kaynağı oluyor / Fotoğraf: AFP

Led By Donkeys grubu, Birleşik Krallık'ta (BK) hükümette bulunan Muhafazakar Parti için sürekli bir rahatsızlık kaynağı olarak varlığını sürdürüyor.

2018 yılında kurulan bu grup, BK'nın AB'den ayrılmasının ardından, siyasetçileri sorgulamak için büyük bir çevrimiçi izleyici kitlesini kendine çekmeyi başardı.

4 arkadaş tarafından kurulan grup, politikacıları hedef alan ve insanlar için önemli olan konuları vurgulayan kampanyaları, gösterileri ve mizah videoları internette milyonlarca kez izlendi ve bu videolar çoğunlukla büyük medya kuruluşlarında yer aldı.


Beklenen bir seçim kampanyası

Grup, eski Başbakan Boris Johnson'ın BK'nın AB'den ayrılmasının ardından yaşamın ne kadar harika olacağına dair iyimser tweetlerini gerçeklikle karşılaştıran ilk hiciv dolu yayınlarıyla tanınıyor. 

Ancak son yaklaşımları, gizli kamera çekimlerini kullanarak siyasetçilerin uygulamalarını ifşa etmeye yönelik olduğundan daha ciddi bir ton taşıyor.

Grup üyeleri, 5 yıl ve yüzlerce girişimden sonra, gelecek yıl yapılması beklenen genel seçimler öncesinde hâlâ birçok fikrinin bulunduğunu söyledi.

AFP'ye konuşan, grubun 4 kurucusundan biri olan Oliver Knowles şunları söyledi:

Bu, sadece muhafazakarlık karşıtı bir kampanyadan daha fazlası. Bir yandan ilerici fikirleri teşvik ederken, bir yandan da siyasi yelpazenin çeşitli bileşenlerini sorumlu tutmak için daha büyük bir görevi üstleniyor.


44 yaşındaki kurucu ortak James Sadri de şunları belirtti:

Benim için daha önemli olan görev, popülist söylemlere karşı koymaktır.


Zihinlerin rahatlatan mizah

Led By Donkeys grubu adını, I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz askerlerini ölüme götüren yeteneksiz liderleri tanımlamak için kullanılan bir ifadeden alıyor.

4 arkadaş, iklim ve çevre konularında faaliyet gösteren Greenpeace derneği içinde çalışırken gruplarını oluşturdular.

2016'da Brexit (BK'nın AB'de ayrılma) referandumunu takip eden dönemde, İngiliz siyasetinin verimsizliğinden duydukları hayal kırıklığı nedeniyle grubu kurma kararı aldılar.

49 yaşındaki grup üyesi Ben Stewart, "Bir aradayken, Brexit yanlılarının paylaştığı bazı tweetleri okumaya başladık. Durumun kaotik hali karşısında gülmekten kendimizi alamadık" dedi.

Stewart, dönemin Başbakanı David Cameron'un 2015 yılında İşçi Partisi lideri Ed Miliband'a karşı yeniden yürüttüğü seçim kampanyası sırasında yayınladığı meşhur paylaşıma atıfta bulunuyordu.

Cameron tweetinde "İngiltere basit ve kaçınılmaz bir seçimle karşı karşıya: Ya benimle istikrar ve güçlü bir hükümet ya da Ed Miliband'la kaos" diye yazmıştı.

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra Cameron, BK'nın AB üyeliğine ilişkin düzenlemeye karar verdiği referandumu kaybetti ve ülke, birkaç yıl sürecek bir siyasi kriz dönemine girdi.

Stewart şöyle konuştu:

Pencerenin dışında altıya üç metrelik bir reklam panosu vardı. Biz de tweeti, neden basıp buraya asmayalım, dedik.


Ardından tweetleri diğer reklam panolarına yapıştırdılar, fotoğraflarını çekip internet üzerinde paylaştılar ve kampanya hızla birçok takipçiyi çekti.

Daha sonra beklentileri aşan ve daha fazla reklam panosu kiralamalarına olanak tanıyan bir kitlesel fonlama operasyonu başlattılar.

Knowles, "Bu, uzun süredir şikâyet ettiğimiz şeyin bir tür tedavisiydi" diyor.
 


Neler yaptılar?

Grup, eylül ayında yayımlanan son gönderileriyle, Britanya hükümetinin tartışmalı anlaşmasını hedef aldı.

Bu anlaşma, BK'ya yasadışı yollarla gelen göçmenleri önceden izin almadan Ruanda'ya sınır dışı etmeyi amaçlıyordu.

İçişleri Bakanı Suella Braverman, Ruanda'nın sığınmacılar için "güvenli bir ülke" olduğu konusunda ısrar etti, ancak bu politikanın ilerlemesi mahkeme itirazları yüzünden sekteye uğradı.

Led By Donkeys, gizli kamera kullanarak Londra'daki Ruanda Büyükelçisini, ülkesinde polisin neden olduğu mülteci cinayetlerini küçümseyen bir açıklama yaparken kayda aldı.

Büyükelçi kameralar karşısında, "Evet, belki öyle oldu, ama ne olmuş?" dedi.

Büyükelçi ayrıca Braverman'ın göç konusunda "tamamen hatalı" olduğunu söyledi.

Video "X" (eski adıyla Twitter) platformunda yaklaşık 6 milyon görüntüleme aldı.

Mart ayında, milletvekillerini ve eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng gibi hükümet üyelerini içeren bir grup parlamenteri, sahte şirketlerden karlı ikinci iş teklifleri kabul etmeye ikna etmek için kandırdılar ve bu, "X" platformunda yaklaşık 30 milyon izlenme aldı.

Mizah grubu ayrıca Kovid salgını da dahil olmak üzere birçok ciddi konuya da değindi. Sadri, müdahalelerinin "ağır, siyasi ve öfkeli yorumlarla" sınırlı olmadığını söyledi.

Arkadaşları paylaşımlarını hatırladıklarında hala gülüyorlar ve Sadri şunu ekledi:

Eğer eşeklere gülerseniz onların güçlerini ellerinden almış olursunuz.


Knowles, iktidardaki muhafazakarlara verdikleri mesajın açık olduğunu belirterek, şöyle dedi:

Yarattığınız kaosun sorumluluğunu üstlenmelisiniz.


İşçi Partisi de payına düşeni aldı

Mizah grubu Muhafazakar Parti karşıtı faaliyetlerde bulunma iddiasıyla suçlandı, ancak aynı zamanda seçim anketlerinde öne çıkan İşçi Partisi'ni hedef aldı.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın seçim sistemi reformu sözlerini hatırlatmak için grup, İşçi Partisi merkez binasına bir poster astı.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU