Hava kirliliğine maruz kalanların meme kanserine yakalanma ihtimali daha yüksek

Kadınların ev ve işyerlerindeki koşulları karşılaştırıldı

Pembe kurdele, meme kanserinin erken teşhisi ve tedavisi için farkındalık yaratmak amacıyla kullanılıyor (Pixabay)

Fransa'da yapılan yeni bir araştırmada, evde veya işte ince partiküllü hava kirliliğine maruz kalmanın, kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığını yüzde 28 artırdığı ortaya kondu.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl 2,3 milyon fazla kişide görülen meme kanseri, dünya çapında en sık teşhis edilen kanser türü haline geldi.

Sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, yaş, cinsiyet ve genetik faktörler gibi birçok nedenin meme kanserini tetiklediği biliniyor.

Meme kanserini tetikleyen bu faktörlere “ince partiküllü hava kirliliğine maruz kalma” riski de eklendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği’nin (ESMO) 20-24 Kasım’da düzenlenecek kongresine sunulan bir makalede araştırmacılar, ince partiküllü hava kirliliğine uzun süreli maruz kalma ve meme kanseri arasındaki ilişkiyi inceledi.

Araştırmanın başyazarı Prof. Beatrice Fervers, "Verilerimiz, evde veya işte ince partiküllü hava kirliliğine uzun süreli maruz kalmayla meme kanseri riski arasında ilişki olduğunu gösterdi" dedi. 

Havadaki çapı 2,5 mikron ya da daha az olan ince partiküllerin (PM2.5) çoğunu benzin, yağ, dizel yakıt veya odunun yanmasından kaynaklanan emisyonlar üretiyor.

Evcil hayvanlar, küf, temizlik ürünleri, sigara içilmesi, yanan odun ve mumlar da ev içindeki ince parçacıklı maddelerin üretilmesine neden olabiliyor. 

Araştırmacılar, 1990 ve 2011 arasında meme kanseri teşhisi almış 2 bin 419 kadının ev ve işyerinde hava kirliliğine maruz kalma durumunu, meme kanseri olmayan 2 bin 984 kadınla karşılaştırdı.

İncelemenin sonunda bilim insanları, ince partiküllü hava kirliliğine maruziyetin 10 mikrogram artmasıyla meme kanseri riskinin yüzde 28 artış gösterdiğini keşffetti. 

Uzmanlar, bu ince partiküllerin akciğerin derinliklerine nüfuz edebileceğini, kan dolaşımıyla birlikte meme ve diğer dokular tarafından emilebileceğinin de altını çizdi. 

Fervers ve ekibi, bu çalışmalarda elde ettikleri bulgularla birlikte, kadınların işe gidip gelirken maruz kaldığı hava kirliliğinin meme kanserine yakalanma riskine etkisi üzerine çalışmalarını ilerletmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, ESMO, New Atlas

DAHA FAZLA HABER OKU