ABD'den İsrail'e "Hizbullah'la savaşa girme" uyarısı

Biden, ABD'nin savaşa dahil olacağına dair bir söz verilmediğini vurguladı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail dönüşü uçakta gazetecilere gelişmelerle ilgili bilgi verdi (AFP)

İsrail merkezli yayın kuruluşu Times of Israel, ABD yönetiminin İsrailli yetkilileri Hizbullah'a karşı açılabilecek olası bir yeni cephe dair uyardığını yazdı.

Konuya yakın iki yetkiliye dayandırılan haberde, Biden yönetiminin İsrail'den Hizbullah'a karşı bir harekata girişmemesini istediği ifade edildi. 

Yetkililer, ABD'nin İsrail'in Hizbullah'tan gelen saldırılara yanıt vermesini anlayışla karşıladığının altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son dönemde Netanyahu yönetiminin İsrail'in kuzeyinden Hamas'ın 7 Ekim'deki operasyonuna benzer bir saldırı gelmesinden endişelendiği öne sürüldü. Bu yüzden yönetimde taktik avantajı ele geçirmek için Hizbullah'a yönelik saldırıyı İsrail'in başlatmasına yönelik bir düşünce oluştuğu bildirildi.

Gazeteye konuşan yetkili isimler, bu düşüncenin ABD'de kaygı yarattığını ve İsrail ordusunun Lübnan'da yapacağı bir hatanın çok daha büyük bir savaşa yol açabileceği yönündeki endişelerin Netanyahu yönetimine bildirildiğini söyledi.

ABD yönetimi daha önce Hizbullah ve İran'ı İsrail'in kuzeyinde bir savaş başlatmamaları için uyarmıştı. Biden yönetiminden yetkililerin daha önce Hizbullah'ın savaşa girmesi durumunda ABD güçlerinin duruma müdahale edeceğini söylediği iddia edilmişti.


Ancak ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Hizbullah'la yeni bir cephe açılması durumunda ABD'nin savaşa katılacağının "asla söylenmediğini" ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise konuyla ilgili, ABD güçlerinin sahadaki savaşa katılma niyetinde olmadığını söylese de, "Gerekli olursa ulusal güvenlik çıkarlarımızı koruruz" açıklamasını yaptı.

Doğu Akdeniz'e gönderilen iki uçak gemisinin "İsrail ve ABD'nin düşmanlarını caydırmak için" bölgeye sevkedildiğini belirten Kirby, "Bu yeterli ve güvenilir bir askeri güç. Biden, çıkarlarımız için bu gücü kullanmamıza karar verirse, bunu yaparız" diye konuştu.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarıyla başlayan gerilimin ardından, Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki kasabalara ve askeri pozisyonlara tanksavar füzeleri, havan topları ve roketlerle bazı saldırılar düzenlemişti.

İsrail-Lübnan sınırında yaşanan çatışmalarda şu ana kadar en az 5 İsrail askeri, 13 Hizbullah militanı ve diğer Filistinli direniş gruplarından 5 militan hayatını kaybetti.

Bölgedeki gerilimde ayrıca Reuters için çalışan bir gazeteci ve iki Lübnanlı sivil İsrail saldırısıyla öldürülmüş, Hizbullah saldırılarındaysa bir İsrailli sivil hayatını kaybetmişti.

Yaşanan gerilim üzerine İsrail yönetimi sınır hattına 2 kilometre mesafedeki tüm yerleşimleri boşaltma kararı almıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU