ABD'nin eski Kosova Büyükelçisi: NATO üyesi Avrupa ülkeleri Kosova'yı tanımalı

Kosnett, Sırbistan'ı Rusya ve Çin'de uzaklaştırma çabalarının işe yaramadığını söyledi

Yunanistan yönetimi Kosova'nın bağımsızlığı KKTC için emsal oluşturmamak adına tanımıyor (Reuters)

ABD'nin eski Kosova Büyükelçisi Philip Kosnett, Euractiv'e verdiği röportajda Batı'nın Sırbistan'ı Rusya ve Çin'de uzaklaştırma çabalarının sonuç vermediğini söyledi.

2018-2021'de Kosova Büyükelçisi olarak görev Kosnett, 15-20 yıllık süreçte Sırbistan'la Kosova arasında arabuluculuk çabaları olduğuna dikkat çekerken, bu süreçte Kosova'ya "söyleneni yapmayan yaramaz bir çocuk" gibi davranıldığını belirtti.

Bu tavrın Sırbistan'ın bölgedeki en önemli ülke olduğu düşüncesiyle birleştiğini belirten ABD'li diplomat, "Sırbistan'ı Rusya ve Çin'in kollarına itmemeliyiz" şeklindeki yaklaşımın işe yaramadığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kosnett, "Sırbistan'ın çok derin bir şekilde Rusya ve Çin'in kollarında olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, uzun yıllardır Sırbistan'ı güzel yollarla Batı'ya yöneltmek için ortaya konan hiçbir uluslararası çaba herhangi bir sonuç vermedi" diye konuştu.

Avrupa ve tüm Batı ülkelerinin bu konuda daha realist politikalar izlemesi gerektiğini belirten Kosnett, "Rusya'nın Batı Balkanları istikrarsızlaştırmaya çalıştığı bu dönemde" Batı ülkelerinin Kosova'yı tanımasının önemli bir adım olacağı fikrini ortaya attı.

AB ülkeleri İspanya, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Slovakya ve Romanya, 2008'de bağımsızlığı ilan eden Kosova'yı tanımıyor. Bu durum Balkan ülkesinin NATO üyeliğine de engel teşkil ediyor.

Batı'nın Balkanlar'da politika değiştirmesi gerektiğini söyleyen Kosnett şu ifadeleri kullandı:

"ABD ve AB'nin NATO üyesi Avrupa ülkelerine Kosova'yı tanıma çağrısı yapmaları için doğru bir zamanda olduğumuzu düşünüyorum"

Bölgede son olarak geçen ay Sırbistan'la Kosova arasında tansiyon yükselmişti.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların, polise ateş açması sonucu bir polis ölmüş, bir polis yaralanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyinde ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

Banjska'da bulunan Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisi tarafından kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

Artan tansiyonun ardından Sırbistan ordusu Kosova sınırına askeri sevkıyat başlatmış ancak ABD'den gelen uyarıların ardından askeri birliklerin önemli bir bölümü geri çekilmişti.


Independent Türkçe, Euractiv, AA

DAHA FAZLA HABER OKU