Rus basınında Hamas-İsrail savaşı: "Sert, yorucu ve kanlı bir partizan savaş..."

Rus basını savaşın 10. gününde İsrail-Hamas savaşını nasıl gördü?

Görsel: İzvestiya

İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam ettiği bildirildi.

Gazze'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre, bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi'nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.

İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.

Saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükseldi.

Peki, Rus basını savaşın 10. gününde İsrail-Hamas savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için Rus basında 16 Ekim Pazartesi günü yer alan haberleri derledik:


Kommersant:
 

 

İran Gazze'ye baskı yapıyor

Tahran, kâh İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya müdahale etmeye hazır olduğunu beyan ediyor kâh bu niyeti yalanlıyor

Hamas grubuna verilen desteği konsolide etme amacıyla Ortadoğu turuna çıkan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlatması halinde Tahran'ın çatışmaya müdahale edeceğini açıkça belirtti. 

Ancak bu açıklama kaynaklara istinaden yayımlanmasına rağmen, bir süre sonra İran'ın BM Daimi Temsilciliği tarafından yalanlandı. 

Temsilcilik tarafından yapılan açıklamada, Tahran'ın çatışmaya ancak İsrail'in İran topraklarına, "çıkarlarına veya vatandaşlarına" saldırması durumunda müdahalede bulunacağı ifade edildi. 

Öte yandan, ABD ise Tahran'la temaslarda bulunarak onu çatışmaya katılmaması konusunda uyardı. 

Axios Portalı’nınn haberine göre, Beyrut'ta BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ile bir araya gelen Emir Abdullahiyan, BM diplomatı aracılığıyla ilettiği mesajda İsrail'in Gazze'de gerçekleştireceği kara operasyonunun sonuçları üzerinde bir daha düşünmeye davet etti. 


İzvestiya:

İzvestiya, Valentin Loginov imzalı analizde, İsrail ordusunun Gazze’de kara operasyonunun zamanlaması hakkında bir ayrıntılı bir değerlendirmesine yer veriyor. Analizde öne çıkan kısımlar şu şekilde:
 

 

Gecikme hakkında: İsrail, Hamas’a kara operasyonunu neden erteliyor? 

Ve neden sivillerin güneye göç ettirmeleri sorunu çözemeyecek?

İsrail'in kara askeri operasyonunun başlamasını geciktirmesinin asıl nedeni, Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın, çatışmanın planlandığı bölgeden tahliye edilmesi. Bunun yanı sıra uzmanlar, Yahudi devletinin, bölgede yapılacak bir operasyonun sonuçlanabileceği uzun, meşakkatli ve acımasız bir savaşa hazırlıksız olduğunu belirtiyor. Gazeteci Seymour Hersh, İsrail'in daha sert eylemler planlıyor olabileceğini yazdı. 

İsrail, büyük ölçekli bir kara operasyonu yürütme planlarını duyurmuştu, ancak bunu belirtmemişti. Yahudi devletinin yetkililerinin açıklamaları birçok analistin İsrail ordusunsun geçen hafta sonu gibi erken bir tarihte saldırıya geçeceğini varsaymasına yol açtı. Ancak kara operasyonu gecikti.


Kurtulabilenler

Son günlerdeki diplomatik çabalar, İsrail'in eylemleri için AB, ABD ve NATO'dan destek aldığını gösteriyor. Avrupa Birliği ve Kuzey Atlantik İttifakı bu çatışmada tamamen İsrail'in yanında olduklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Pentagon şefi Lloyd Austin, geçen hafta sonunda kişisel olarak tutumlarını ifade etmek için Tel Aviv'e geldiler.

Her halükârda kara harekatının ertelenmesinin kilit noktası sivil ahalinin savunması. Zira savaşın ilk günlerinde Gazze Şeridi'nin kentlerinde yaşanan yıkımlar artık İsrail Savunma Ordusunun orantısızlığıyla ilgili soru işaretlerini ortaya çıkarmıştı. Bazı ülkeler artık kendi vatandaşlarını Gazze ile Mısır arasındaki geçiş noktası konumundaki Refah Sınır Kapısı’ndan tahliye etmeye başladı. Ancak uzmanlar bunun tek neden olmadığını söylüyor.
 

İzvestiya’ya konuşan Devlet Yönetim Üniversitesi Uluslararası İşbirliği Dairesi Başkanı İgor Polyaçenko, şunları söyledi:

“Gördüğüm açıklamalar, bir kara askeri operasyonunun başlaması ve diğer tarafların olası müdahalesi durumunda kayıpları en aza indirmek için hem İsrail'den hem de Filistin topraklarından ve Lübnan'dan tahliye edilmesi ihtiyacıyla ilgili. Muhtemelen kara harekatının başlaması ve öncelikle başta Hizbullah olmakla çatışmaya diğer oyuncuların dahil olması durumunda can kaybını minimize etme amacı taşıyor. 

Diğer bir nokta da mevcut savaşta ordunun sayısından kat kat daha fazla oranda seferberliğe çağırılan İsrail vatandaşlarının büyüklüğü göz önüne alındığında, herhangi bir askeri operasyonun hazırlığı için zaman gerekir. Saldırı sırasında Hamas’ın sergilediği taktik başarılar, örgütün güçlü yönlerini ve kara operasyonu planlanırken bunların dikkate alınması gerektiğini gösterdi.” 


Polyaçenko, şöyle devam etti:

“İsrail, askeri planlamada başka bir sorunla karşı karşıya: İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki nüfusu tahliye etmek için ayırdığı sürenin bile yeterli değil. Gazze’de yaklaşık 2 milyon insan yaşıyor. İsrail yetkilileri, tüm bölgedeki nüfusun yaklaşık yarısının evlerini terk etmesini planlıyor. Ancak daha ileri gidecek hiçbir yerleri yok: İsrail kontrol noktaları kapalı ve Mısır'a giden noktalar bu kadar çok insanın geçişine izin vermiyor.”


Toplum Bilimleri Enstitüsü Siyasal Araştırmalar Okulu Dekanı Sergey Demidenko, İzvestiya’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İsrail'in, Gazze Şeridi'nin neredeyse tamamının tünellerle kazıldığı gerçeğini de hesaba katarak, kentsel ortamda oldukça sert, yorucu ve kanlı bir partizan savaşla karşı karşıya kalacağını anlaması, kara operasyonunu, daha dikkatli hazırlanmaya zorluyor. Ancak asıl önemli olan, Hamas'ın kendisini savunmaya hazır olması. Hamas'ın, askeri-siyasi açıdan son derece otoriter bir yapı olmasına rağmen, Gazze Şeridi'nde kapsamlı güce sahip olan tek örgüt değil. Gazze Şeridi'nde Hamas’ın ve İslami Cihad'ın emrinde sadece nominal şekilde olan sayısız örgüt bulunuyor. Büyük resme bakınca, İsrail'i Thomas Hobbes tarzında bir savaş bekliyor: ‘Herkes herkese karşı’. Gazze Şeridi'nin tamamı İsrail'e direnecektir.”

 

 

İsrail, kara operasyonlarına hazırlık amacıyla Gazze Şeridi'ni havadan denetlemeye başladı

İsrailli komutanlar kara operasyonuna hazırlanırken Gazze'yi havadan denetledi


TASS:
 

 

Medya: Mossad, İsrail'deki El Cezire bürosunun kapatılması önerisini destekledi

Radyo Kan’ın haberine göre, Yahudi Devleti Genel Güvenlik Servisi bu konuda daha ölçülü bir tutum sergiliyor

İsrail istihbarat servisi MOSSAD, İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karya'nın ülkedeki El Cezire bürosunun kapatılması önerisini destekledi. 

Radyo Kan’ın haberine göre, 15 Ekim'de İletişim Bakanlığı başkanı tarafından kanal bürosunun “kışkırtma ve askeriye açısından risk oluşturma” nedeniyle kapatılması yönünde öne sürülen girişim, halihazırda Genelkurmay, Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından destekleniyor.

Daha önce Yahudi devletinin Dışişleri Bakanlığı ise tam tersi görüşteydi.

 

 

Netanyahu'nun ofisi Gazze'de ateşkes ilan edildiğini yalanladı

Resmi olmayan kaynaklara ateşkesin başlayacağı duyurulmuştu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi tarafından yapılan açıklamada, “Daha önce resmi olmayan kaynaklar tarafından duyurulan ateşkes Gazze Şeridi'nde geçerli değil” denildi.

Netanyahu'nun ofisinin sosyal ağ ‘X'teki (eski adıyla Twitter) sayfasında yayımlanan bir mesajda, "Şu anda Gazze Şeridi'nde yabancı vatandaşların tahliyesine izin verilmesi karşılığında ateşkes veya insani ateşkes yok" ifadeleri kullanıldı.

 

 

İsrail, cumhurbaşkanının açıklamaları nedeniyle Kolombiya'ya savunma ihracatını askıya aldı

Yahudi devletinin Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Lior Hayat'a göre, Kudüs açısından Gustavo Petro'nun açıklamaları "Hamas teröristlerinin korkunç eylemlerine destek" anlamına geliyor.

 

 

İsrail 7 Ekim'den bu yana altı üst düzey Hamas yetkilisini öldürdü

Bunlar arasında özellikle Hamas özel kuvvetleri "Nuhba" Ali Kadı ve Bilal El Kadra'nın bölük komutanları yer alıyor.

Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanlığı başkanı Ortadoğu'daki durumu ve Ukrayna krizini görüştü.

Sergey Lavrov ve Wang Yi, ülkeler arasındaki olumlu iletişimden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri bakanları Ortadoğu'da sertleşen durumu masaya yatırdılar. Rusya Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada Pekin'de bir araya gelen bakanlar Sergey Lavrov ve Wang Yi, Ortadoğu'da sert biçimde yükselen gerilimin yanı sıra bir dizi uluslararası ve bölgesel sorunla ilgili görüş alışverişinde bulundular.


Lenta.ru:

İsrail'de Lübnan sınırından ahalinin tahliye edildiği açıklandı

28 yaşam biriminin tahliyesine ilişkin açıklama İsrail Savunma ordusunun Telegram kanalında yayımlandı.

Savunma Bakanlığı ve İsrail Savunma ordusu Lübnan sınırının iki kilometreliğinde yaşayan vatandaşların parası devlet tarafından ödenecek konuk evlerine tahliye edilmesine ilişkin planın hayata geçirilmeye başlandığını duyuruyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU