Çin'in Kuşak ve Yol zirvesine Taliban da davet edildi

Zirvede Afganistan'daki maden yatırımlarının tartışılması bekleniyor

Çin'in yeni büyükelçisi Zhao Şeng, 13 Eylül'de Afganistan Başbakanı Muhammed Hasan Akhund'la bir araya gelmişti (AP)

Afganistan'ı yöneten Taliban iktidarından bir temsilcinin, bu hafta Pekin'de gerçekleştirilecek Kuşak ve Yol Forumu'na katılacağı açıklandı.

Dünya üzerinde hiçbir ülke tarafından resmen tanınmayan Taliban iktidarının Çin'deki zirveye temsilci göndermesi, Pekin'le Afganistan arasındaki ilişkilerin derinleşmesi anlamına geliyor.

Taliban yetkilileri daha önce, çoğunlukla Afganistan konulu bölgesel zirvelere katılım sağlamıştı ancak Kuşak ve Yol Forumu, Afgan grubun davet edildiği en üst düzey çok taraflı zirve olarak kayıtlara geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günü başlayacak ve iki gün sürecek olan zirve, Çin'in Afrika ve Avrupa'yla bağlantılarını güçlendirecek altyapı ve enerji projelerini kapsayan Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10. yılı nedeniyle organize ediliyor.

Reuters'a konuşan Afgan hükümeti sözcüsü, Taliban'ın Ticaret ve Sanayi Bakanı Hacı Nureddin Azizi'nin zirveye katılmak için önümüzdeki günlerde Pekin'e gideceğini söyledi.

Sözcü, "Azizi foruma katılacak ve büyük yatırımcıları Afganistan'a davet edecek" ifadelerini kullandı.

On yıllardır savaş ve çatışmaların ortasında yer alan Afganistan'ın zengin maden yatakları bulunuyor. Afganistan Maden Bakanlığı 2010'da yaptığı açıklamada, ülkede el değmemiş bakır, altın ve lityum madenleri bulunduğunu söylemiş ve bu madenlerin toplam değerinin 1-3 trilyon dolar dolaylarında olduğunu öne sürmüştü.

Afganistan madenlerinin bugünkü değerinin ne kadar olduğuysa tam olarak bilinmiyor. 


Pekin yönetimiyse Afganistan'ın doğusunda büyük bir bakır madeni kurmak istiyor. İki ülke arasında önceki Batı destekli hükümet döneminde başlayan görüşmeler Taliban iktidarı sırasında da devam etmişti.

Taliban sözcüsü, Bakan Azizi'nin Pekin'de Vakhan Koridoru'na bir yol inşa edilmesi için de görüşmelerde bulunacağını söyledi. Vakhan Koridoru, Afganistan'ın kuzeyindeki dağlık bölgelerden Çin sınırına uzanan ince bir hat ve Çin'e doğrudan erişim sağlıyor.

Mayısta Çin, Taliban ve komşu Pakistan'dan yetkililer Kuşak ve Yol'a Afganistan'ın da dahil edilmesi yönündeki isteklerini belirten açıklamalar yapmış ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun Afganistan sınırı boyunca uzatılması gündeme gelmişti.

Bölgedeki istikrarın sürmesinden yana olduklarını belirten Çin yönetimi, son dönemde Taliban'la bağlarını güçlendirme yoluna gitmiş ve Kabil'e yeni büyükelçi atayan ilk ülke olmuştu.

 

Independent Türkçe, SCMP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU