Amerikan kanalı MSNBC üç Müslüman sunucusunun programlarını durdurdu

İsrail yönetimi, ülkedeki El Cezire bürosunu kapatmak istiyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında şu ana kadar 724’ü çocuk 2 bin 329 kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Hamas'ın geçen hafta İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarının ardından bölgedeki askeri çatışmalar artarak devam ederken, taraflar arasında büyük bir medya savaşı da yaşanıyor.

Son olarak Arab News'in konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Amerikan haber kanalı MSNBC'nin Gazze'de yükselen tansiyon nedeniyle üç Müslüman sunucusunun programlarını durdurma kararı aldığı iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli haber sitesi Semafor da, Mehdi Hasan, Ayman Mohieddine ve Ali Velshi'nin kanalda sunduğu programların sessizce kaldırıldığını yazdı.

Haberde perşembe günü yayımlanması planlanan "Mehdi Hasan Show" isimli programın yayına verilmediği, Mohieddine'in perşembe ve cuma günkü yayınlarının askıya alındığı ve haftasonu yayınları için de Velshi'nin yerine başka bir sunucunun görevlendirildiği ifade edildi.

Semafor'un haberinde MSNBC'nin iddiaları "öfkeli bir şekilde yalanladığı" ifade edilirken, Arab News'in ulaştığı kaynaklar gelişmeleri doğruladı.

Müslüman sunucuların programlarının durdurulması kararıyla doğrudan ilişkili bir kaynak, "Şimdi ne olacağına dair büyük bir belirsizlik var. Ancak atmosfer 11 Eylül'den sonraki 'ya bizimlesinizdir ya da karşımızda' düşüncesinin oluşturduğu atmosfere çok benziyor. Durum üzücü şekilde siyasi görüşlerin ötesine geçti ve sunucular inançları nedeniyle hedef alınıyor" dedi.

Haberde üç sunucunun MSNBC'deki geleceğinin belirsiz olduğu vurgulandı.

Öte yandan Fransa yönetiminin de Hamas bağlantılı olduğu iddiasıyla El Aksa TV'nin Eutelsat uydusu üzerindeki yayınlarını durdurduğu öne sürüldü.

MSNBC
Soldan sağa: Mehdi Hasan, Ayman Mohieddine ve Ali Velshi (MSNBC)


İsrail, El Cezire bürosunu kapatmak istiyor

ABD'de Müslüman sunuculara yönelik ayrımcılık iddiaları gündeme gelirken, İsrail yönetimi de Katar merkezli El Cezire'nin ülkedeki bürosunu kapatmak istiyor.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, pazar günü yaptığı açıklamada El Cezire'nin Hamas yanlısı yayın yaptığı ve İsrail askerlerini olası saldırılara açık hale getirdiğini öne sürerek, kanalın İsrail'deki bürosunun kapatılması için kabine onayı beklediğini söyledi.

Karhi, El Cezire'yi kapatma teklifinin güvenlik yetkilileri ve hukukçular tarafından incelendiğini belirtirken, konuyu gün içerisinde kabineye taşıyacağını ifade etti.


BBC CEO'su: Terörist kelimesi silah olarak kullanılıyor

Hamas saldırıları ve İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonunun ardından Birleşik Krallık kamu yayıncısı BBC de eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

Yayınlarında Hamas için "terörist" ifadesini kullanmaması bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Konuyla ilgili BBC çalışanlarına bir e-posta gönderen kurumun Genel Direktörü Tim Davie, çalışanlardan "ne zaman ihtiyaç duyarlarsa" seslerini yükseltmelerini istedi.

Davie, "Her zamanki gibi, BBC'deki herkesin güvende ve destekleniyor hissetmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Davie çalışanlara yolladığı e-postaya, BBC CEO'su Deborah Turness'in yazdığı mektubu da ekledi.

Turness, mektubunda kurumun hiçbir grup için "terörist" ifadesini kullanmama kararını savunurken, "Bunun nedeni, terörist kavramının siyasallaşması ve savaşlarda bir silah olarak kullanılması" dedi.

Turness mektubunda, "Herhangi bir savaşta taraf olarak algılanırsak, düşmanca ortamlarda işimizi yapmamız ve neler olduğuna ilk elden tanık olma çabamız güvensiz hale gelir" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Arab News, Semafor, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU