Oz Büyücüsü'nün yakut pabuçlarıyla ilgili 18 yıllık gizem çözüldü

76 yaşındaki Terry Jon Martin, ikonlaşmış ayakkabıyı ABD'nin Minnesota eyaletindeki Grand Rapids'te yer alan Judy Garland Müzesi'nden 2005'te çaldığını itiraf etti

Çalınan yakut rengi pabuçlar (AP)

Minnesotalı bir adam Judy Garland'ın "Oz Büyücüsü" filminde giydiği yakut pabuçları 2005'te bir müzeden çaldığı suçlamasını kabullendi.

76 yaşındaki Terry Jon Martin, ikonlaşmış ayakkabıyı ABD'nin Minnesota eyaletindeki Grand Rapids'te yer alan Judy Garland Müzesi'nden 2005'te çaldığını itiraf etti. Ayakkabılar 2018'de FBI tarafından bulunmuştu.

Zanlı, büyük sanat eserlerinin çalınmasına dair bir suçlamayı kabullendi.

Kuzey Dakota Bölgesi ABD Savcılığı'nın açıklamasına göre, "Hırsızlık sırasında pabuçlar 1 milyon dolar değer biçilerek sigortalanmıştı ancak mevcut adil piyasa değerlendirmesi ayakkabıların değerini 3,5 milyon dolar olarak veriyor."

Açıklamada, bu yakut pabuçların "kalan 4 çiftten biri olduğu ve Amerikan film tarihinin en meşhur hatıra nesneleri arasında yer aldığının yaygın olarak düşünüldüğü" belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Martin haziranda suçsuz olduğunu bildirse de sonrasında ifadesini değiştirmeye karar vererek bir ikrar anlaşmasına vardı.

İkonlaşmış ayakkabıları almak için hem müze kapısının camını hem de vitrini kırmak üzere bir çekiç kullandığını federal mahkemede söyledi.

Ayrıca Martin pabuçların gerçek yakut içerdiği izlenimine kapıldığını ve mücevherleri satmayı planladığını ifade etti. Martin, girişiminin ardından çalıntı mal alıp satan birinin ona yakutların cam olduğunu söylemesi üzerine pabuçları verdiğini bildirdi ancak onları kime verdiği belli değil.

Martin'in avukatı Dane DeKrey, "Terry'nin ayakkabıların nerede olduğu ve nasıl bulunduğu konusunda hiçbir fikri yok" dedi:

Martin'in olaya müdahilliği 2005'teki o iki günlük süreyi kapsıyor.

FBI pabuçları nasıl bulduğunu hiçbir zaman açıklamadı ve 1939 yapımı filmin büyülü ayakkabılarını saran gizem halesini korudu.

Hem DeKrey hem de federal savcı, ileri derecede kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan Martin'in yaşını ve sağlık durumunun kötülüğünü gerekçe göstererek onun herhangi bir hapis cezası almamasını tavsiye etti.

Avukatı "Esasen Martin yavaş yavaş boğularak ölüyor" dedi.

Minnesota'nın federal baş yargıcı, cezanın belirlenmesi için bir soruşturma yapılmasını emretti. Ceza duruşması için muhtemelen cuma gününden itibaren 2,5 ay içinde tarih verileceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.the-independent.com/news/world/americas/crime

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU