PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktarıyor

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 15 Ekim 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu, İstanbul'da düzenlendi

Dördüncüsü düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'na 24 bakan ve bakan yardımcısı, çeşitli ülkelerden üst düzey temsilciler ve 3 bin 900 Afrikalı ve Türk iş insanı katıldı.

Kıtadaki en büyük ticari aktörlerden biri olan Türkiye'nin 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticari hacmi 2022 yılında 40,7 milyar dolara ulaştı.

Forumun açılışında konuşan Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk iş insanlarının kıtadaki yatırımlarının 10 milyar dolara ulaştığını ve Türk müteahhitlerin Afrika'da şu ana kadar 85,5 milyar dolar değerinde projeler üstlendiklerinin altını çizdi.

Programın kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika'daki büyükelçilik sayısını 44'e çıkardıklarını belirterek, kıta ile olan güçlü bağlarına vurgu yaptı.

Ticaret müşavirliklerinin sayısının kısa sürede 31'e ulaşacağını belirterek, "Ticaretten yatırıma, kültürden eğitime Afrika'yla her alanda ilişkilerimizin günden güne geliştiğini büyük bir mutlulukla müşahede ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Afrika kıtası serbest ticaret alanının ticaret ve yatırımlar bakımından önemli fırsatlar doğuracağını değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.


Nijer, BM temsilcisini sınır dışı ediyor

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, Birleşmiş Milletler (BM) Nijer Temsilcisi Louise Aubin'e ülkeden ayrılması için 72 saat süre tanıdı.  

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından BM Genel Sekreterliğine gönderilen 10 Ekim tarihli notada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Nijer'in 78. BM Genel Kuruluna ve diğer uluslararası toplantılara katılımını engellemek amacıyla "Fransa tarafından kışkırtılarak arka planda gizli manevralar" yaptığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri'nin Nijer ve Nijer halkına zarar verme isteği nedeniyle BM Nijer temsilcisini sınır dışı etme kararı aldı.

Nijer'deki askeri yönetim, 78. BM Genel Kurulu'nda ülkeyi temsil etmesi için daha önce Nijer'in BM temsilcisi olan ve geçiş hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak atanan Bakary Yaou Sangare'yi görevlendirmişti.

Görevinden askeri müdahaleyle uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum hükümeti tarafından da BM'ye ayrı bir başvuru yapılmıştı.

Nijer'den yapılan 2 farklı başvuru nedeniyle bu ülkeden hiçbir isim Genel Kurul konuşmacı listesine alınmamıştı.

Nijer'deki askeri yönetim bu durumdan BM Genel Sekreteri Guterres'i sorumlu tutmuş ve Guterres'i Nijer'in 78. BM Genel Kurulu'na tam katılımını engellemek ve görevini kötüye kullanmakla itham etmişti.


Sudan, İran ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatıyor

Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Sudan Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti, geçen aylarda gerçekleştirilen bir dizi üst düzey temas sonrasında, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet etmek amacıyla aralarındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, iki hükümetin egemenlik, eşitlik, ortak çıkarlar ve barış içinde bir arada yaşamaya, karşılıklı saygı temelinde aralarında dostane ilişkileri geliştirme konusunda mutabakata vardığı belirtildi. İki ülke büyükelçiliklerinin yakın zamanda açılması konusunda da mutabakat sağlandığı kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişiyi terör suçlamasıyla idam etmesi İran'da büyük tepki toplamıştı.

Ülkede protestolar gerçekleştirilmiş ve Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ile Meşhed'deki konsolosluk binasına saldırılar düzenlenmişti. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn ve Sudan, İran'la diplomatik ilişkilerini kesmişti. 


Senegal'de yeni hükümet kuruldu

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 7 Ekim'de hükümeti feshetmiş ve Başbakan Amadou Ba'nın görevine devam edeceğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Sall'in 25 Şubat 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine yeni bir kabineyle girmesi bekleniyordu. Kabine feshedildikten sonra yeni hükümet geçtiğimiz hafta kuruldu.

İlk kez 2012'de başa gelen, 2019'da tekrar seçilen Sall, gelecek seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı. Hükümet koalisyonunun cumhurbaşkanı adayının Başbakan Ba olduğu bildirilmişti.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Başbakan Amadou Ba liderliğindeki kabinede, önceki hükümette Silahlı Kuvvetler Bakanı olan Sidiki Kaba İçişleri Bakanlığına, İçişleri Bakanı Antoine Diome da Petrol ve Enerji Bakanlığına getirildi.

Daha önce Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Aissata Tall Sall da yeni kabinede Adalet Bakanlığı koltuğuna oturdu. Yeni kabine 6'sı kadın olmak üzere 39 üyeden oluşuyor.


Güney Afrika'dan İsrail-Filistin çatışmasına arabuluculuk çağrısı

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaya arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Ramaphosa, "Güney Afrika, uluslararası toplumla çalışmaya, kıtada ve dünyada yaptığımız gibi arabuluculuk ve çatışma çözümü konusundaki deneyimlerimizi paylaşmaya hazır" dedi.

Güney Afrikalı lider, uluslararası toplumu, 1967'deki sınırları dikkate alacak şekilde iki devletli bir çözüme destek vermeye çağırdı.

Ramaphosa ayrıca İsrail-Filistin çatışmasının tüm kurbanlarına başsağlığı diledi ve insani yardım koridorlarının derhal ve koşulsuz açılması çağrısında bulundu, sivil nüfusa karşı işlenen zulümlerden ciddi şekilde endişe duyduklarını belirtti.

Güney Afrika'da ise İsrail karşıtı gösteriler düzenlendi, Nelson Mandela'nın torununun da katıldığı gösterilerde Filistin'e destek açıklaması yapıldı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU