Rusya’dan Güvenlik Konseyi’ne karar taslağı: Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes çağrısında bulunuyor

Taslakta İsrail’e ve Filistinlilere atıf yapılırken Hamas’tan doğrudan söz edilmiyor

Filistinliler Gazze Şehri’ndeki eş-Şifa Hastanesi önünde İsrail’in bombardımanında öldürülen kurbanların cesetleri önünde toplandı / Fotoğraf: DPA

Rusya dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) İsrail- Filistin çatışmasına ilişkin insani ateşkes çağrısında bulunan ve sivillere yönelik şiddeti ve tüm terör eylemlerini kınayan bir karar taslağı sundu.

Reuters’un haberine göre tek sayfalık karar taslağı aynı zamanda rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımın ulaşması ve tahliye edilmesi gereken sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi yönünde de çağrıda bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diplomatlar, metnin dün 15 üyeli konseye çatışmayla ilgili kapalı bir toplantı sırasında teslim edildiğini belirtti.

Söz konusu adım, ülkelerin İsrail’e kuzey Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması yönünde çağrı yapmasının ardından geldi.

Rusya’nın karar taslağı, İsrail’e ve Filistinlilere atıfta bulunuyor, ancak Hamas’tan doğrudan söz etmiyor.

BMGK kararı, üyelerden en az dokuz destekleyici oy gerektiriyor. Ayrıca ABD, İngiltere, Fransa, Çin veya Rusya’nın veto hakkını kullanmaması gerekiyor. ABD’nin, müttefiki İsrail’i BMGK’daki her türlü eyleme karşı koruduğu biliniyor. Rusya’nın karar taslağını ne zaman oylamaya sunacağı veya sunup sunmayacağı henüz belli değil.

Hamas, cumartesi günü İsrail tarihindeki en ölümcül saldırıyı gerçekleştirdi. Bu durum, bin 300’den fazla insanın ölmesine neden oldu.

İsrail, Filistinlilerle 75 yıldır süren çatışmasında en ağır hava saldırılarıyla karşılık verdi. Gazze’deki yetkililer, bin 900 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU