Eski Hamas lideri Meşal'in çağrısı, New York polisini alarma geçirdi

Birçok ülkede binlerce kişi Filistin'e destek için sokaklara döküldü

İran'da Besic milisleri, İsrail lideri Binyamin Netanyahu'nun maskesini taktıkları eli kelepçeli bir kişinin önünde ABD bayrağını yaktı (AFP)

Eski Hamas lideri Halid Meşal'in Filistinlilere destek için Müslüman ülkelere yaptığı protesto çağrısı, New York Polis Teşkilatı'nı (NYPD) harekete geçirdi.

NYPD, bugün tüm polis memurlarına üniformalarıyla göreve hazır şekilde işbaşı yapmaları talimatı verdi. 

New York polisinin açıklamasında, memurlara mazeret izni verilmeyeceği ve görevlilerin vardiyalarında değişiklik yapılmayacağı ifade edildi.

Teşkilatın, New York'taki 77 bölgede güvenliği artırdığı ve emrin "bir sonraki duyuruya kadar yürürlükte kalacağı" bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYPD, oluşabilecek herhangi bir kaosun önlenmesi için Ortak Operasyonlar Merkezi'ni (JOC) de harekete geçirdi. Özellikle şehrin Manhattan bölgesinde faaliyet gösterecek JOC, teşkilattaki tüm birimler arasında 7/24 koordinasyon kurulmasını sağlayacak.

1996-2017'de Hamas'ın liderliğini yapan Meşal'in protesto çağrısı, Kanada polisini de harekete geçirdi. 

Toronto Polis Teşkilatı'nın (TPS) direktörü Myron Demkiw, Yahudilerin yaşadığı bölgelerin ve sinagogların yanı sıra camilerin, okulların ve kültür merkezlerinin etrafında güvenlik önlemlerinin artırıldığını aktardı.
 

ırak ap.jpg
Irak'ta protestocular, üzerlerine çarpı işareti çizdikleri İsrail bayraklarını yaktı (AP)


Hamas'ın yurtdışı ofisini yöneten Meşal, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a çarşamba günü gönderdiği açıklamada, cuma günü protesto gösterileri düzenlenmesini talep etmişti.

Meşal'in çağrısı üzerine bugün Irak, İran, Bangladeş, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Avustralya'da gösteriler düzenlendi.

Bangladeş'in başkenti Dakka ve Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da protestocular, İsrail bayrağını ateşe verdi.

Irak'ta da binlerce kişi Filistin bayraklarıyla başkent Bağdat'taki Tahrir Meydanı'na yürüdü. 
 

iran afp.jpg
İran'da protestocular, Filistin, Hizbullah ve İran bayraklarıyla yürüyüş düzenledi (AFP)


İran'ın başkenti Tahran'da da binlerce gösterici, İsrail karşıtı sloganlar atarak eylem düzenledi. Protestocuların elinde Filistin ve Hizbullah bayrakları olduğu da dikkat çekti.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da Filistinli göstericiler, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne bombardımanlarına karşı protesto düzenledi.  

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın cumartesi sabahı roket atışlarıyla başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. Tel Aviv, işgal altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki ablukayı sertleştirerek bölgeye gıda, yakıt ve ilaç tedarikini durdurdu. Gazze'deki tek elektrik santrali de yakıtı bitmesi üzerine çarşamba gecesi kapandı.
 

bangladeş reuters.jpg
Dakka'daki Beytül Mukarrem Camisi'nde toplanan Bangladeşli eylemciler de Filistin'e destek verdi (Reuters)


Çatışmalarda en az 1300 İsrailli öldürülürken, 3 bin 300 kişi de yaralandı. Gazze'deyse 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere en az 1537 kişi öldürülürken, 6 bin 612 kişi yaralandı.


Independent Türkçe, New York Post, Daily Mail, Reuters, Global News

DAHA FAZLA HABER OKU