AK Parti Sözcüsü Çelik: Rehineler için kurumlarımız devrede

ABD'nin İsrail'e destek için uçak gemisi göndermesini eleştiren Çelik, "Uçak gemisi göndermek şiddet yayılsın diyenlerin yaklaşımıdır" dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Hamas'ın silahlı kanadının gerçekleştirdiği "Aksa Tufanı" saldırısı sonrası başlayan İsrail-Filistin çatışması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik, "Görüntü hepimiz açısından üzüntü verici. Şiddete karşı şiddet kısır döngüsü içinde bölgeyi daha çok ateşe açacak gelişmeler yaşanabilir. Masum insanları hedef alan şiddete karşıyız. Her türlü ve her iki taraftan sivil kayıpları kabul etmiyoruz. Lübnan ve Suriye'nin hemen yakınında olan gelişmeler de bölgeyi kısır bir döngünün içine sürükleyebilir. Barış için diplomasi ortaya koymak ise şu an için zor. Bu noktada sivilleri hedef alan bombalama durmalı" dedi.

Çelik, Gazze'nin cezalandırılmasının ve tam abluka altına alınmasının hukuka ayrı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Gazze'nin topyekun cezalandırılması ve tam abluka hukuka aykırıdır. Sivillere şiddet kabul edilemez. Daha olay olur olmaz İsrail Başbakanı tarafından bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak bir politik hedef konulması da doğru değildir. Tabi çeşitli devletler İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirtiyorlar. Ama bu bütün bir Gazze halkını cezalandırmaya dönük, çocukları, masum insanları hedef alan bir cezalandırmaya dönüştürülemez.

"Uaçak gemisi göndermek 'şiddet yayılsın' diyenlerin yaklaşımı"

ABD'nin İsrail için uçak gemisi göndermesi ile ilgili yorum yapan Çelik, "Uçak gemisi göndermek şiddet yayılsın diyenlerin yaklaşımıdır. Oraya uçak gemisi göndermenin verdiği mesaj buradaki şiddet ile karşı şiddet döngüsünü sona erdirme mesajı vermiyor. Verilecek mesajlar barışı sağlamak için olmalı. Her uçak gemisi şiddet sürsün diyenleri destekleyecek bir vesile olur. Biz iki taraftan da masumların hedef alınmasını reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Blinken'in açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail ziyaretin "Ben burada bir Yahudi olarak bulunuyorum" sözlerini yorumlayan Çelik,  "Yaklaşımı tehlikeli bir yaklaşım. Bulunduğu görev, diplomasinin işletilmesi gereken bir görev" dedi.

"Rehineler için kurumlarımız devrede"

Gazze'deki çatışmalarda rehin alınan kişiler için Türkiye'nin devrede olduğunu belirten Çelik, "Cumhurbaşkanımız ilk günden itibaren esir takasına aracılık mesajı verdi. Kurumlarımız aracılık yapmak için hazır" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU