"Kara duman atan" otomobil satışına aracılık yapan eBay'e 2 milyar dolar ceza gelebilir

Videolarda çevreci karşıtı kamyonet sürücülerinin bisikletlilerin ve elektrikli araçların yanından geçerken kasıtlı olarak kara duman yaydığı görülüyor

ABD'de kara duman atmak 2014'te yasaklandı fakat bunu yapmak için dizel motorları modifiye etme uygulaması sürüyor (Ekran Görüntüsü/YouTube)

Ebay, çevre yasalarını ihlal eden "kara duman atma" cihazlarının ve diğer kasıtlı kirletici ekipmanların satışına olanak sağladığı iddiasıyla yaklaşık 2 milyar dolarlık bir cezayla karşı karşıya.

ABD Adalet Bakanlığı, çevrimiçi perakendecinin Temiz Hava Yasası'nı ihlal ederek yanıltıcı cihaz denen bu araçlardan 343 binden fazla sattığını öne sürüyor ve her bir satış 5 bin 580 dolar para cezasına tabi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kara duman atmak, Birleşik Devletler'de çevrecilik karşıtı bir protesto biçimi haline geldi ve isli egzoz dumanlarından oluşan siyah bulutlar yaymak için bir dizel motorun modifiye edilmesini içeriyor.

İnternetteki video derlemelerinde kamyonet sürücülerinin bisikletlileri ve elektrikli araçları geçerken kasten kara duman attığı görülüyor.

Yakın zamana kadar, bunu gerçekleştirmek için gereken cihazları çevrimiçi perakendeciler aracılığıyla bulmak nispeten kolaydı ve maliyeti 200 ila 500 dolardı.

Adalet Bakanlığı, Çevre Koruma Ajansı (EPA) adına New York'taki bir federal mahkemeye sunduğu şikayet dilekçesinde, kara duman atma cihazlarının Temiz Hava Yasası'nda belirtilen "motorlu araç emisyon denetimlerini ihlal ettiğini" yazdı.

Şikayette, "Satış sonrası zararlı cihazlar, karbonmonoksit, nitrojen oksitler, partikül madde ve metan olmayan hidrokarbonlar dahil kirlilik emisyonlarını önemli ölçüde artırarak halk sağlığına zarar veriyor" dendi.
 

siyah duman
Kara duman atanların videoları sosyal medyada milyonlarca kez izleniyor (Ekran Görüntüsü/YouTube)

 

EPA, çoğunlukla ABD'yle sınırlı görünen bu uygulamayı 2014'te suç kapsamına aldı ve bazı eyaletler bunu yaparken yakalananlar için 5 bin dolara varan para cezaları uygulanacağı uyarısında bulundu.

Kara duman atma ekipmanı satan birkaç şirket halihazırda yasaları ihlal ettikleri için 1 milyon doları bulan para cezalarına çarptırıldı.

EPA'nın Uygulama ve Uyum Güvencesi Ofisi'nden David Uhlmann, Adalet Bakanlığı'nın eBay'e karşı açtığı son davanın ardından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin çevre yasaları, zararlı cihazların; kayıtsız, yanlış markalanmış ve kullanımı kısıtlanmış pestisitlerin ve zehirli kimyasallar içeren tehlikeli ürünlerin yasadışı satışını yasaklayarak halk sağlığını ve çevreyi koruyor" dedi.

Yapılan şikayet, EPA'nın çevrimiçi perakendecileri, internet sitelerinde tüketicilere ve çevreye zarar verebilecek ürünlerin yasadışı satışından sorumlu tutacağını gösteriyor.

Davayı "tamamen emsalsiz" diye niteleyen Ebay, bu tür cihazların satışının yasaklandığını ve satışlarına karşı sitesini aktif olarak denetlediğini iddia etti.

Şirket, "Küresel satıcı ve alıcı topluluğumuz için güvenli ve güvenilir bir pazar yeri sağlamak, işimizin temel bir ilkesidir" açıklamasını yaptı.

Gerçekten de eBay, her yıl milyonlarca ilan dahil, Adalet Bakanlığı tarafından belirtilen ürünlerin listelemelerinin yüzde 99,9'undan fazlasını engelliyor ve kaldırıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU