Boston'dan dünya düzeniyle ilgili bir mesaj mı?

Bir süper gücün büyüklüğü yalnızca askeri, ekonomik ve kültürel gücü ve kuvvetiyle değil, aynı zamanda iç bütünlüğünün derecesi ve ister sert ister yumuşak güçle dünyaya sunduğu örnekle de ölçülür

İllüstrasyon: The Atlantic

Bu kez Dubai'de düzenlenen Arap Medya Forumu'na katılma şansım olmadı.

Çünkü Boston'daki Brandeis Üniversitesi'nde ders vermek üzere ABD'de bulunuyorum.

Neyse ki forumun düzenleyicilerinin mahareti sayesinde, "Yeni bir dünya düzenine doğru mu gidiyoruz?" sorusuna cevap vermek için tahsis edilen oturumun tutanaklarını aldım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oturum, Kuveyt Üniversitesi'nde Siyasi Sosyoloji Profesörü, Dr. Muhammed er-Rumeyhi, Arap Siyaseti Konusunda Yazar be Araştırmacı Abdusselam el-Hamis, yazar ve Kahire Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmed es-Müslimani ve Şarku'l Avsat gazetesinde yazar olan İyad Ebu Şakra olmak üzere dört uzmanı bir araya getirdi.

Grup, Arap düşüncesinde önemli bir yere sahiptir. Uzmanlar, mevcut küresel sistemin liderliğini üstlenen ABD'nin güçlü bir konuma sahip olduğu konusunda hemfikirdi.

Ancak, İyad Ebu Şakra, ABD'nin liderliğinin zayıfladığını savundu. Ahmed es-Müslimani ise, küresel sistemin geçmişte de önemli değişiklikler geçirdiğini ve şu anki durumunun da bir değişiklik sinyali olabileceğini belirtti.

Bense dünya düzeninin büyük bir revizyondan geçtiğini düşünüyorum.

Bu revizyon, bir yandan ABD ve Atlantik İttifakı'nın zayıflamasından, diğer yandan Çin'in muazzam bir güç kazanmasından ve Rusya'nın cesaretinden kaynaklanıyor.

Bu görüşümü daha önce yazdığım birçok makalede dile getirdim. Bunlardan ilki, bir yıl önce Mısır'da yayın yapan AlMasry AlYoum gazetesinde yayınlanan 'Çağdaş Dünya Düzeni Üzerine Bir İnceleme' başlıklı makalem.

Diğeri ise, burada bu yılın mart ayında yayınlanan 'Cennet veya Cehenneme Giden Kavşak' başlıklı makalemdir.

Bu mesajı göndermeye karar vermemi sağlayan şey, son iki aydır üniversitemde ve diğer üniversitelerde katıldığım akademik toplantılardı.

Bu toplantılarda sadece Ortadoğu değil, ABD'nin kendisi ve içinde yaşanan siyasi gelişmeler de tartışıldı.

Bu gelişmeler, ABD'nin küresel dünyadaki konumu ve gücü açısından önemli olan birçok şeyi ortaya koyuyor.

ABD'nin eski Savunma Bakanı Robert Gates'in 29 Eylül 2023 tarihinde Foreign Affairs dergisinde yayımlanan 'İşlevsiz Süper Güç' (The Dysfunctional Superpower) başlıklı makalesi oldukça önemli.

Makalenin 'ABD, Çin ve Rusya'yı caydırabilir mi?' alt başlıklı bölümünde bu meseleyi özetliyor.  

Bir süper gücün büyüklüğü yalnızca askeri, ekonomik ve kültürel gücü ve kuvvetiyle değil, aynı zamanda iç bütünlüğünün derecesi ve ister sert ister yumuşak güçle dünyaya sunduğu örnekle de ölçülür.

Tecrübeli savunma bakanının, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, kırmızı eyaletler ve mavi eyaletler arasındaki büyük iç bölünmeye ve bunun sonuçlarına dikkat çektiği, birçok kişi tarafından biliniyor.

Ancak bu bölünme, kronik bir hastalık gibi, ABD bedeninde hızla yayılmaya başladı ve diğer organlara da sıçradı.

Kesin olan, eski Başkan Donald Trump'ı Hillary Clinton'ın temsil ettiği 'Amerikan müesses nizamı' ile karşı karşıya getiren depremin sadece kendisi için bitmediği, maruz kaldığı suçlama ve yargılamalarda da açıkça görülüyor.

Ancak, bu bölünme, Robert Gates'in partisi olan Cumhuriyetçiler için de geçerli.

Cumhuriyetçiler, 'Trump'ın destekçileri', 'Önce Amerika' veya 'ABD'yi Tekrar Büyük Yapalım' olarak adlandırılan çoğunluk ve 'azınlık' olmak üzere ikiye bölünmüştü.

Çoğunluk, seçimlerin sonucunu ve seçim sisteminin kutsallığını kabul etmez ve ABD'nin şu anda büyük olmadığını savunuyor.

Azınlık ise, Cumhuriyetçileri genel tarihsel mutabakat içinde tutmayı ve seçimlerin sonucunu kabul etmeyi istiyor.

Azınlık, seçimlerin sonucunu reddetmenin yalnızca Cumhuriyetçileri değil, tüm Amerika'yı tehdit eden bir tür sapkınlık olduğunu görüyor. Bu azınlık içinde Robert Gates gibi saygın figürler de yer alıyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimleri, sahnedeki bölünmeyi açıkça ortaya koydu.

Bu seçimler, parti üyelerinin kabul edeceği bir aday seçmek için yapılıyor.

Bu aday, Başkan Biden'a karşı yarışacak. Başkan Biden'ın ise Demokrat Parti'nin tek adayı.

Gelecek yılın başında çeşitli eyaletlerde yapılacak seçimlerin ardından partinin genel kurultayına hazırlık sürecinde, her zamanki gibi siyasi arena 'münazaralarla' doluyor.

Bu yazının yazıldığı an itibariyle, kamuoyu yoklamalarında yedi adayın yüzde 1'in üzerinde destek aldığı iki münazara gerçekleşti.

Tarihsel olarak, bir adayın tartışmaya gitmemesi veya katılmaması, siyasi katılım şansının sona ermesi anlamına geliyordu. Münazaralar canlılığını sürdürüyor.

Ancak bu kez Trump ortalıkta yoktu ama biyografisi ve statüsü baskın hale geldi.

Söylendiği gibi: Tartışmanın yapıldığı ve Amerika'nın her yerinde ve dünyanın her yerindeki takipçilerine yayınlandığı 'Odadaki Fil'.

Tarihsel olarak bir adayın yokluğunun pek bir anlamı yoktu. Tarihsel olarak, bir adayın yokluğu pek bir şey ifade etmezdi.

Ancak bu sefer, adayların yokluğunda onu izlemek, yayın kanallarının bilgeliğini sorgulattı ve diğer adayların bağışçılarında yeniden düşünmeye yol açtı.
 


ABD'nin kurucu değerleri, Donald Trump'ın önceki seçimde seçilmesinden bu yana derin yaralar aldı.

Trump, seçilmesini, tüm kurumları, güvenlik ve yasama kurumlarını aşağılamak ve küçük düşürmek için bir fırsat olarak gördü.

Sonraki seçimlerde Biden'a karşı yenildiğinde, oylama sonucunu reddetti. Birçok Cumhuriyetçi ile birlikte, tüm seçim sistemini sahtekarlık ve hile yapmakla suçladı.

ABD halkını devrime ve ABD Kongresi'ni seçim sonuçlarını onayladığında karşı karşıya gelmeye çağırdı.

Kalabalığının yardımcısı Mike Pence'i asmasını talep ederken aldırmadı. Pence, bu onay sürecini yönetmekle görevlendirilen kişiydi.

Bu Trumpçı şüphe paketi, Demokratların Joseph Biden'ı başkanlık için yarı otonom olarak aday göstermelerini göz ardı etmeleriyle paralellik gösteriyor.

Ancak, genel kamuoyuna, yaş ve sağlık nedeniyle artık yönetemediği görülüyor.

Ayrıca, yardımcısı Kamala Harris, ABD'lileri kendisinin ülkenin liderliğine uygun olduğuna ikna etmeyi başaramadı.

ABD'yi Trump ve Biden arasındaki başka bir yüzleşme mi bekliyor?

Her iki partinin de kendi içinde bölünmüş olduğu bir ortamda, belki de ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, görevden ayrılma konuşmasında ABD sorununu gündeme getirdi.

Konuşmasında, ABD sisteminin 'diktatörlük isteyen' bir liderlik (Donald Trump) tarafından büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU