Sisi: Mısır, Filistin meselesinin diğer tarafların aleyhine tasfiye edilmesine izin vermeyecek

Kahire Gazze'ye yardım konvoyları göndermeye hazırlanırken, İsrail'in yardım konvoylarını hedef alınmasına karşı uyarılar yapıldı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi / Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşkanlığı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Gazze Şeridi’ndeki mevcut gerilimin tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Mısır'ın ‘Filistin meselesinin diğer tarafların aleyhine çözülmesine izin vermeyeceğini’ belirten Sisi, “Mısır'ın ulusal güvenliğiyle ilgili hiçbir koşulda rehavete kapılmamalı ve ihmal edilmemelidir” dedi.

Sisi dün yaptığı açıklamada, ülkesinin ‘bölgedeki ve Filistin topraklarındaki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini’ belirtti. Mısır Cumhurbaşkanı, ülkesinin ‘mevcut askeri çatışmaların durdurulması, Filistinlilerin kanının dökülmemesi hem Filistin hem de İsrail tarafındaki sivillerin korunması için tüm düzeylerde temaslarını yoğunlaştırdığına’ dikkati çekti.

Mısır’ın ‘iki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışın, Filistin halkı için gerçek ve sürdürülebilir güvenliğe ulaşmanın yolu olduğunu vurguladığını’ söyleyen Sisi, ülkesinin başta Filistin meselesi olmak üzere Arap meseleleriyle ilgili verdiği sözlerin hiçbirinden vazgeçmediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkesinin ‘adil bir barışı tesis edecek ve Filistin Devleti'nin kurulmasını sağlayacak müzakereler yoluyla meselenin çözülmesini umduğunu’ belirten Mısır Cumhurbaşkanı, ülkesinin taraflar arasında ateşkesin sağlanması için sarf ettiği çabalara değinerek, “Şiddetin derhal durdurulması ve her iki taraftan sivillerin kanının dökülmesini engelleyen bir ateşkese ulaşmak için tüm uluslararası güçler ve etkili bölgesel taraflarla iletişim halindeyiz” diye konuştu.

Filistinlilerin Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır kapısına doğru akın etmelerinden duyulan endişelerin arttığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Sisi, “Mısır'ın ulusal güvenliği konusunda hiçbir koşulda rehavete kapılmamalı ve ihmal edilmemeli. Mısır halkının, durumun karmaşıklığının ve tehdidin büyüklüğünün farkında olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Uyarılar ve belirleyiciler

Mısırlı üst düzey güvenlik kaynakları, Mısır basınına yaptıkları açıklamalarda uyarılarda bulundular. İsrail'in Gazze Şeridi’ni bombalamasını, Gazze'deki Filistinlileri Mısır sınırına doğru kaçmaya zorlama girişimi olarak nitelendiren kaynaklar, “Mısır'ın egemenliği ihlal edilemez” ifadelerini kullandılar.

Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Muhammed el-Urabi, Mısır sınırlarının tamamen Mısır’ın egemenliğinde olduğunu ve kimsenin baskısı altında olmadığını söyledi. Urabi, Londra merkezli Arap Dünyası Haber Ajansı’na (AWP) yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililerin Filistinlileri toplu halde Gazze Şeridi'nden Mısır'ın Sina Yardımadası’nın kuzeyine kaçmaya yönlendiren açıklamalarının yeni bir durum olmadığını, geçmişte de birçok kez tekrarlandığını söyledi.

Mısır'ın Filistin meselesine ilişkin tutumunun ‘açık belirleyicilere sahip olduğunu’ belirten Urabi, Mısır sınırında bu gibi durumlarda yalnızca ‘hastaların ve yaralıların tedavi için kabul edildiğinin’ altını çizdi.

Filistin halkının kendi topraklarından ayrılmayı kabul etmeyeceğini vurgulayan eski Dışişleri Bakanı, İsrail'in böyle zamanlarda Mısır'a ihtiyacı olduğunu, özellikle insani alanda, aile değişiminde ve genel olarak ateşkes konusunda Mısır’ın oynadığı rolü çok iyi bildiğini kaydetti.

Tel Aviv’den Mısır’a “insani yardım” uyarısı

Öte yandan İsrail basını, Tel Aviv yetkililerinin ‘Mısır'ı Gazze Şeridi’ne hiçbir yardım göndermemesi konusunda uyardıklarını ve her türlü yardım konvoyunu hedef almakla tehdit ettiklerini öne sürdü. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre İsrail Kanal 12 televizyonu, İsrail’in, ‘Mısır'a Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze'ye yardım taşıyan konvoyları bombalayacağını bildirdiğini’ aktardı.

Mısır basınına göre ise Mısırlı insani yardım kuruluşları, Cumhurbaşkanı Sisi’nin talimatıyla Gazze halkına insani yardım konvoyu gönderme hazırlıklarına başladıklarını duyurdular.

Onlarca insani yardım kuruluşunun bir araya geldiği Sivil Kalkınma Eylemi Ulusal İttifakı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Filistinli kardeşlerimize destek olmak için her branştan doktor, ilaç, tıbbi malzeme ve büyük miktarlarda insani yardım ile gıdanın olduğu bir konvoy göndermeye hazırlanıyoruz.

Sivil Kalkınma Eylemi Ulusal İttifakı, konvoyun ‘Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin direktifleri doğrultusunda’ hazırlandığına dikkati çekti.

Mısır'ın en büyük kalkınma kurumlarından ve Cumhurbaşkanlığı girişimi olan ‘Haya Karima’ (İnsan onuruna yakışan bir yaşam) tarafından, ‘Filistinlilerle Omuz Omuza’ kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında Filistin halkının yanında yer almak için mümkün olan her türlü desteği sağlamak üzere bağış toplamak amacıyla Mısır bankalarında açılan özel hesaplara ait bilgiler paylaşılırken, Filistin halkıyla tam dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.

Bu arada Associated Press (AP) haber ajansının haberine göre Birleşmiş Milletler (BM) ve insani yardım kuruluşları Mısır'la görüşerek, Gazze'ye insani yardım gönderilmesi çağrısında bulundular. Haberde, İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan saldırıları sırasında, Mısırlı yetkililerin Gazze'de açılması planlanan insani koridorların güvenliğini sağlamak için İsrail ve ABD ile temasa geçtiği belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın Gazze Şeridi’nden İsrail’i hedef alan ani saldırısından iki gün sonra pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacağını söylemişti. İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Israel Katz ise Gazze Şeridi'ne giden tüm su akışının derhal kesilmesi talimatı verdiğini açıklamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU