Haiti'de eski senatör, Moise suikastındaki rolünü itiraf etti

Suikasttan bir gece önce yapılan toplantıya katılmış

Jovenel Moise, 2017'den öldürüldüğü 2021'e kadar Haiti Devlet Başkanı olarak görev yaptı (AFP)

Eski Haitili Senatör Joseph Joel John, 2021'de Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikastla ilgili ABD'de yargılandığı davada kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti.

Miami'de bir federal mahkemede 10 diğer sanıkla birlikte yargılanan John, 19 Aralık'ta görülecek karar duruşmasında müebbet hapis cezasına çarptırılabilir. 

Joseph Joel John mahkemede verdiği ifadede Moise suikastında kullanılan kiralık araçları kendisinin temin ettiğini kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

John ifadesinde, Moise suikastının konuşulduğu toplantılara katıldığını ve bunlardan birinin suikasttan bir gece önce gerçekleştiğini söyledi.

John geçen yıl mayısta Jamaika'da tutuklanmış ardından ABD'ye iade edilmişti.

Joseph Joel John'un itirafları, aynı davada yöneltilen suçlamaları kabul eden eski Kolombiyalı subay German Rivera ve Haiti-Şili vatandaşı Rodolphe Jaar'ın savcılıkla anlaşmasından sonra geldi.

Jaar ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, Rivera'nın cezasınınsa 27 Ekim'de belirlenmesi bekleniyor.

Haiti Devlet Başkanı Jovonel Moise'un iki yıl önce evinde öldürülmesinin ardından ülke büyük bir kaosa sürüklenmiş ve suç örgütleri başkent Port-au-Prince'in bazı bölümlerini kontrol altına almıştı.

Suç örgütleri aradan geçen iki yılda birçok cinayet, insan kaçırma ve toplu tecavüz eylemlerine imza attı.

Haiti'deki fiili hükümet geçen yıl uluslararası güçlerden acil yardım talep etmişti. Birleşmiş Milletler bölgede bir görev gücünü destekleyeceğini açıklamıştı ancak henüz böyle bir güç oluşturulmadı.


Independent Türkçe, France 24, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU