Ürdünlüler Gazze'ye destek için İsrail büyükelçiliği önünde ve Tel Aviv geçişleri kapatıyor

Gözlemciler Hamas operasyonunun Amman'ın çıkarına olduğuna ve aşırı sağın baskılarını hafifleteceğine inanıyor

Amman'daki İsrail büyükelçiliği önünde Ürdünlülerin gösterisi / Fotoğraf: Salah Milkavi- Independent Arabia

Ürdün'deki şiddetli güvenlik alarmına ve İsrail'in korkularına paralel olarak Ürdünlüler Gazze'deki savaşla yakından ilgilendi.

İki ülke, 238 kilometre uzunluğundaki en uzun kara sınırını ve şu üç geçişi paylaşıyor: Şeyh Hüseyin Köprüsü (Ürdün Vadisi), Kral Hüseyin Köprüsü (Elnebi) ve Vadi Araba.

Ülkede yaşananların etkilerini gidermek için resmi hareketlilik devam ederken, bir kriz hücresi oluşturuldu ve Gazze Şeridi'ndeki Ürdün askeri sahra hastanesinin kabiliyetleri güçlendirildi.

Amman, olayların komşu Filistin topraklarındaki mevcut durumu çökertecek şekilde Batı Şeria'ya yayılmasından ve ardından olası mülteci dalgalarının gelmesinden korkuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Festivaller ve geçit törenleri

İki gün boyunca, aralarında başkent Amman'ın da bulunduğu birçok Ürdün şehrinde halk hareketlerine, kabile seferberliğine, festivallere ve Amman'daki İsrail büyükelçiliği binası önünde yürüyüşlere tanık olundu.

Ayrıca 1968 yılında iki ülke arasında Karameh Savaşı'nın yaşandığı İsrail sınırına komşu Karameh bölgesinde toplanma çağrıları da yapılıyor.

Beni Sahr kabilesi Gazze'ye destek festivali düzenlerken, Kerak şehrinde de Filistinlilere destek yürüyüşleri düzenlendi.

Bu arada İrbid şehrinin en büyük aşiretlerinden biri olan Ubeydat aşireti de Hamas operasyonuna desteğini ifade eden bir açıklama yaptı.

Filistinlileri destekleyen aşiret söylemleri arttı ve göstericiler, Filistin direnişini destekleyen en önde gelen aşiret şeyhlerinden Habis el-Mecali, Meşhur el-Cazi ve Kayed el-Ubeydat’ın isimlerini slogan attı.

Meslek sendikaları, Ürdün hükümetinin Vadi Araba Anlaşması'nı durdurması yönündeki talepler ve bunun sonucunda ortaya çıkan anlaşmalar ve mutabakat anlaşmaları üzerine, Hamas'ın Gazze'deki operasyonunu desteklemek için mitingler düzenledi.

Başkent Amman ve bazı valilikler yürüyüşlere ve gece nöbetlerine sahne olurken, Ürdün Parlamentosu Filistinlilerle dayanışmasını ifade ederek ve yaşananların bölgeyi daha da gerginliğe sürükleyeceği ve barış çabalarını baltalayacağı düşünüldüğünde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.


Sınırları kapatma

Bu konuyla ilgili olarak, Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğü'nün Köprü Güvenliği Departmanı, Kral Hüseyin Köprüsü'nden giden ve gelen yolcu ve yük hareketinin askıya alındığını duyurdu.

Bu durum binlerce gezginin Filistin topraklarına geri gönderilmesine neden oldu.

Ürdün'ün hamlesi, Tel Aviv'in Kral Hüseyin (Elnebi) Köprüsü'nü İsrail tarafından kapatma kararı sonrasında geldi.

Tel Aviv ayrıca aktivistlerin, halk ve parti örgütlerinin, Ürdün-İsrail ortak sınırı yakınındaki El-Karameh bölgesine doğru insan yürüyüşü düzenleneceğini duyurmasının ardından güvenlik gelişmelerinden duyulan korku nedeniyle tüm sınır noktalarını da kapatmıştı.

Ürdün güvenlik güçleri yüzlerce göstericiye yolları kapattı ve birçoğunu tutukladı.
 

Meslek Sendikaları Kompleksi'nde Gazze'yle dayanışma duruşu (el Memleke Kanalı).jpg
Meslek Sendikaları Kompleksi'nde Gazze'yle dayanışma duruşu (el Memleke Kanalı)

 

Yediot Aharonot gazetesi, Filistin operasyonunun ardından İsrail büyükelçiliği personelinin, genel merkez önünde gösteri yapılması korkusu nedeniyle Ürdün'den çekildiğini bildirdi.

Amman'daki diplomatik kaynaklar, Gazze'deki mevcut savaşın, "İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'da zaman ve mekanı paylaşma ve sahadaki statükoyu değiştirme konusundaki ısrarının tehlikesiyle ilgili olarak Ürdün tarafından yıllar önce yapılan korku ve uyarıları somutlaştırdığı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu da Ürdün'ün kutsal mekanları korumasını tehdit ediyor.

Aralarında milletvekili Salih el-Armuti'nin de bulunduğu gözlemciler, Gazze'de yaşananların Ürdün'ün çıkarına olduğuna ve Tel Aviv'deki aşırı sağın Amman üzerinde uyguladığı baskıyı azaltacağına inanıyor.

Armuti, bu olayların, İsrail hapishanelerindeki 18 Ürdünlü mahkumun serbest bırakılması da dahil olmak üzere, Amman'ın kazanımlar elde etmesi için bir baskı aracı olarak kullanılmasını talep etti.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU