Hamas'ın saldırdığı festival alanındakiler yaşananları anlattı

"Saklanacak bir yerimiz bile yoktu çünkü açık alandaydık"

Festivale katılan yüzlerce kişinin kayıp olduğu bildiriliyor (Twitter)

Hamas'ın cumartesi sabahı İsrail yerleşimlerine yönelik başlattığı saldırıların hedef noktalarından biri de Gazze sınırına yakın bir bölgede gerçekleştirilen müzik festivali oldu.

Yahudi bayramı Sukot'u kutlamak için organize edilen Nova Festivali sabahın ilk ışıklarına kadar müzik ve dansın devam edeceği bir açık hava etkinliği olarak planlanmıştı.

Ancak sabahın ilk ışıkları, alana düşen roketler ve siren sesleriyle birlikte geldi.

Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, bazı kişilerin de Hamas tarafından kaçırılarak Gazze'ye götürüldüğü festivale katılanlar yaşananları ABD merkezli yayın kuruluşu CNN'e anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk roketlerin sabah 6.30 sularında geldiğini söyleyen festival katılımcılarından Tal Gibly, "Saklanacak bir yerimiz bile yoktu çünkü açık alandaydık. Herkes panikledi ve eşyalarını toplamaya başladı" ifadelerini kullandı.

Araçlarına binip bölgeden uzaklaşmaya çalıştıklarını ancak trafik nedeniyle bunu yapamadıklarını belirten Gibly, İsrail ordusuna ait bir aracın trafiğin ters yönünde seyrettiğini ve insanlara kaçmalarını söylediğini aktardı.

Bunun üzerine paniğe kapıldıklarını belirten Gibly, kendisi ve arkadaşlarının araçtan inerek koşmaya başladıklarını anlattı.

Ormanlık alana kadar koştuktan sonra bölgeden geçen bir arabanın kendisini aldığını belirten Gibly, "Birçok arkadaşım ormanda saatlerce kayboldu" dedi.

Festival alanında olan bazı arkadaşlarına hâlâ ulaşmaya çalıştığını belirten Gibly, onların kurtulup kurtulmadığına ilişkin bir bilgisi olmadığını söyledi.

Çok sayıda rehine var

Festival alanında çekilen bir videoda onlarca kişinin boş bir arazide araçlarına binmeye çalıştığı ve bazılarının da koştuğu görülüyor. Silah sesleri de kayda alınan ayrıntılar arasında yer alıyor.

Bir başka videodaysa daha sonra isimlerinin Noa Argamani ve Avinatan Or olduğu açıklanan bir çiftin Hamas tarafından rehin alındığı görülüyor.

Görüntülerde bir motosikletin arkasına bindirildiği görülen Argamani'nin yardım istediği anlar da bulunuyor.

Çiftin, ailesi ve arkadaşları görüntülerin herkes tarafından paylaşılmasını istedi.

Noa Argamani'nin ev arkadaşı Amir Moadi CNN'e yaptığı açıklamada, "Size çok yakın birine bu şekilde davranıldığını görmek çok zor. Hâlâ kayıp olan arkadaşlarımız var. Gazze Şeridi'ne götürülen yaşlı ve genç tanıdıklarımız var. Şimdi onları geri getirmek için her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan sosyal medyada yayılan Hamas militanları tarafından soyularak, bir kamyonetin arkasına bindirilmiş bilinçsiz şekildeki kadının da İsrail-Almanya vatandaşı Shani Louk olduğu ortaya çıktı.

Kuzeni Louk'un kimliğini doğrularken, talihsiz kadının da festival katılımcılarından biri olduğu ifade edildi.

Almanya merkezli Bild gazetesine konuşan Louks'un annesi, "Bir Alman vatandaşı olan kızım Shain Nicole Louk, bu sabah bir grup turistle birlikte Hamas tarafından kaçırıldı. Kızımızı bilinci kapalı bir halde Filistinlilerin bir arabaya bindirdiği videoyu gördüm. Bize yardım etmenizi istiyorum" dedi.

Mahmud Abbas: Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır

Hamas'ın silahlı kanada İzzeddin Kassam Tugayları'nın dün başlattığı operasyonda Türkiye saatiyle 7.30-8.00 sularında Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar, birçok noktadan roket saldırısı yapmıştı.

Roketlerden bazıları hava savunma sistemleri tarafından imha edilirken İsrail'in başkenti Tel Aviv dahil birçok noktada siren sesleri duyulmuştu.

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas da operasyonu destekleyenler arasında.

Abbas, açıklamasında "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır" demişti.

Gazze'nin saldırılarına karşılık İsrail de dün, "Demir Kılıçlar" operasyonunu başlattığını duyurmuştu.


Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU