İsrail istihbaratının aslında "bir çatışma olabileceğini" raporladığı ortaya çıktı

Bir savunma yetkilisi Gazze'nin işgalinin de seçenekler arasında olduğunu söyledi

Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarında en az 300 kişi hayatını kaybetti (Reuters)

ABD merkezli New York Times gazetesi, Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik başlattığı saldırının ardından bölgede yaşananlarla ilgili bir haber yayımladı.

"İsrail'in savunma başarısızlıkları Hamas ve Gazze'ye yönelik stratejiyi değiştirebilir" başlığı taşıyan haberde, Hamas militanlarının İsrail topraklarına girmek ve ayrılmak için kullandığı bazı yöntemlerin İsrailli savunma yetkililerini şaşırttığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, İsrail'in şimdiye kadar Hamas ve Gazze'yi istihbarat ağına dayanan bir stratejiyle izole ettiği ancak cumartesi sabahı gerçekleşen saldırılarla bu stratejinin çöktüğü ifade edildi.

Gazeteye konuşan üst düzey 4 savunma yetkilisi, istihbarat güçlerinin son aylarda İran ve bağlantılı militanların İsrail'deki iç tartışmaları bir zayıflık işareti olarak gördüklerini ve yeni bir askeri çatışmanın çıkabileceği uyarısında bulunduğunu belirtti.

Yetkililerden biri, İsrail istihbaratının Hamas'ın büyük bir operasyon hazırlığında olduğuna dair bazı emareler tespit ettiğini ancak net bir fotoğraf çizilemediğini söyledi. İsrailli yetkililer saldırının hazırlık aşamasına 250 kadar militanın dahil olduğunun düşünüldüğünü aktardı.

Konuyla ilgili bilgi veren ABD'li yetkililer de İsrail ve ABD'nin bir Hamas saldırısının mümkün olduğunu bildiğini ancak İsrail'in özel önlemler almasını gerektirecek bir durumun işaretini almadıklarını belirtti.


2005'te İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ardından Hamas'ın militan bir örgütten, bölgenin lideri konumundaki bir yapıya dönüştüğüne dikkat çeken gazete, İsrail hükümetlerinin bu süreçte kara operasyonları yapmaktan çekindiğini, bunun yerine hava saldırıları ve örgüt liderlerine yönelik suikast operasyonlarına yetinildiğine dikkat çekti.

İsrailli yetkililer, Hamas ve Gazze'yi izole etmek için yürütülen bu stratejinin, grubun İran'dan para, eğitim, silah ve istihbarat desteği alarak güçlendiğinin bilinmesine rağmen sürdürüldüğünü söyledi.

Haberde, İsrail yönetiminin cumartesi günü gerçekleşen saldırılara güç gösterisiyle karşılık vermesinin muhtemel olduğu belirtilirken, bir savunma yetkilisi Gazze'nin işgalinin de seçenekler arasında olduğunu ifade etti.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU