Sudan Ordusu Mühendisler Birliği kampı, Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından hedef alındı

HDK’nın El-Aylafun şehrine saldırısının ardından çok sayıda bölge sakini güvenli alanlara kaçtı

17 Nisan 2023'te Sudan'ın Hartum kentinde Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan ordusu arasında çıkan çatışmalar sırasında Hartum Havaalanı’nda yanan bir uçak yandı / Fotoğraf: Reuters

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Sudan'ın başkenti Hartum'a yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan el-Aylafun şehrine saldırdı ve çok sayıda yerleşim bölgesini kuşatma altına aldı. Saldırının ardından çok sayıda bölge sakini evlerini terk ederek güvenli bölgelere kaçmaya başladı. Bölge sakinleri, HDK’ye bağlı büyük güçlerin perşembe günü şehre çeşitli yönlerden saldırdığını söyledi. Saldırılar sonucu en az bir kişinin öldü ve çok sayıda sivil yaralandı.

Şarku'l Avsat'a konuşan yerel kaynaklar, HDK’nin el-İmtidad ve es-Safa mahalleleri ile el-Aylafun'da ve aynı şehirdeki Sudan Ordusu Mühendisler Birliği kampına giden ana yol üzerinde büyük kuvvetler konuşlandırdığını bildirdi. Kaynaklar ayrıca şehrin iki haftadan fazla bir süredir elektrik hizmetinde bozulmaya tanık olduğunu, bunun telefon hizmetlerinde sıkıntılara ve şehirdeki vatandaşlarla iletişimde zorluklara neden olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El-Aylafun şehri, Nisan ayı ortasında ordu ile HDK arasında savaşın başlamasından bu yana askeri çatışmalardan uzak kaldı. Aynı kaynaklara göre HDK şehrin girişinde bulunan alanların kontrolünü tamamen ele geçirdi. Ordu kampına doğru yayılmaya ve içeriye sızmaya başladı, vatandaşların ev ve arabalarında yağma ve hırsızlık eylemleri gerçekleştirdi. Kaynaklar, ordu savaş uçaklarının şehrin dış mahallelerinde konuşlu HDK güçlerine hava saldırısı düzenlediğini aktardı.

Hedef Sudan Ordusu Mühendisler Birliği

Görgü tanıklarının ifadesine göre bölge, cuma sabahından bu yana Um Duban ve Vad Ebu Salih şehirlerinin bulunduğu doğudaki şehirlere yönelik kaçışa tanık oldu.

HDK’nin şehre yönelik saldırılarındaki askeri hedefinin, şehirdeki en büyük ordu eğitim kamplarından biri olan Sudan Ordusu Mühendisler Birliği kampını ele geçirme girişimi olması muhtemel görünüyor. HDK, Doğu Nil’de yer alan el-Aylafun şehrini kontrol altına alması halinde, doğudan Hartum'a giden ulusal yola el koyacak. Sudan ordusu, çatışmaların başladığı ilk günlerde ülkenin doğusundaki el-Faşga bölgesinden gelen piyade kuvvetlerini başkent Hartum'a getirerek kuvvetlerini güçlendirmek için bu yolu kullanmıştı.

Acil Durum Avukatları yaptığı açıklamada, HDK’nin silahsız sivillere yönelik saldırılarını ve onlara yönelik ihlal uygulamalarını kınadı. Açıklamada, çatışmanın iki tarafı olan ordu ve HDK arasında devam eden çatışmaların, bölgede elektrik, su, iletişim ve internet hizmetlerinde yaşanan kesintilerin yanı sıra sivil kayıp ve yaralanmalara da yol açtığı belirtildi. Açıklamanın devamında, HDK’nin kontrol noktaları kurarak, insanların evlerini yağmalayarak ve kaçan sivilleri tutuklayarak bölge sakinlerini zorla yerinden etme ve hareket hakkını kısıtlama uygulamaları yaptığı belirtildi. Acil Durum Avukatları, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde hava ve topçu bombardımanının kullanılmasının sonuçlarına karşı uyardı. Mavi Nil'in kıyısında yer alan el-Aylafun şehri, daha önce Hartum, Bahri ve Omdurman'daki çatışma bölgelerinden kaçan binlerce sivili ağırlamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU