Irak siyasi yönetim ile idari yönetim arasında

Irak, siyasi sınıfın "siyasi yönetim" düğümünden kurtulması ve "idari yönetim" metodunu benimsemesi halinde, ileri bir model haline gelebilir

Fotoğraf: AA

2020 yılının 9 Nisan sabahı, Irak Federal Hükümeti Başkanlığı görevi için Cumhurbaşkanı Berham Salih'ten görevlendirme belgesi almak üzere Selam Sarayı'na giderken, Irak'ın karşı karşıya olduğu zorlukların ve ülkenin farklı düzeylerde yaşadığı zor koşulların boyutu, özellikle siyasi düzeyde aşamanın karmaşıklığı ve hassasiyeti zihnimde canlandı.

Siyasi güçler arasındaki şiddetli uyumsuzluk, yolsuzluğun artması ve devlet kurumlarında kök salması, hizmetlerin kötüleşmesi ve devleti inşa etmek ve onarmak için doğru vizyonun eksikliği, günlük haberler ve titiz takip, iç ve dış düzeylerde sahnenin ayrıntılarıyla birlikte eksiksiz bir tablo çizdi.

Ayrıca, 'Ekim Gösterileri' başkent Bağdat'ın merkezinde ve diğer bazı şehirlerde devam ediyordu. Sonunun yaklaştığına dair herhangi bir gösterge yoktu.

Göstericiler ile Sayın Adil Abdulmehdi başkanlığındaki Federal Hükümet arasındaki bu tehlikeli krizi çözmek için ufukta hiçbir işaret görünmüyordu.

2019 Ekim ayında patlak veren ve birikmiş krizleri daha da derinleştiren ve tehlikeli hale getiren, birçok zorluk ortaya çıktı; en önemlileri arasında koronavirüs salgını, devlet hazinesinin herhangi bir nakit akışı olmaması ve milis silahlarının yayılması ve devlet güvenliğini ve itibarını tehdit etmesi yer alıyor.

Ne yazık ki, Irak acil durumlara karşı mücadele edecek sağlık altyapısından yoksundu, o zaman dünyayı altüst eden bir salgınla nasıl başa çıkabilirdi?

Ekonomi, petrol fiyatlarının küresel olarak düşmesiyle birlikte düşük seviyelere ulaştı, böylece çalışanların maaşlarını ödemek imkansız hale geldi, bu Irak'ın daha önce hiç karşılaşmadığı bir zorluktu.

Devlet tarafından kontrol edilmeyen silahlar, silahlı milislerin elinde, devlet için bir şantaj aracı haline geldi.

Ulusal ekonomiye zarar veren mali ve ekonomik projelerin koruyucu kalkanı oldu ve Irak'ın karşılayamadığı hesapları tasfiye bağlamında kullanıldı.

Bu da ülkenin itibarına zarar verdi ve bölgesel ve uluslararası düzeyde imajını iyileştirme önceliğini zorunlu kıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meydan okumalar volkanı faaliyete geçti ve her an patlamaya hazır hale geldi. Çalışmak ve somut sonuçlara ulaşmak artık gerekli hale geldi; çünkü çözümün başarısız olması Irak için vatan, devlet ve kurumları, vatandaş ve geleceği gibi feci sonuçlar doğuracaktır.

Bu teşhis ve çözüm arayışı, tarihsel bir değerlendirmeyi ve 2003 Nisan'ına, Baas rejiminin düşmesinden sonra siyasetçilerin iktidara gelmesine geri dönmeyi zorunlu kılıyor.

Bu yönelim, devlet ve kurumlarının inşa sürecini engelledi; çünkü sağlam temeller üzerine yeniden inşa edilmek istenen ülkeler, yönteminde politikacılara değil, başarılı yöneticilere güvenir.

Bazı siyasi liderlerden defalarca "Kazımi siyasetçi değil, onda siyasi yetkili kumaşı yok" dediklerini duydum.

Buna gururla kelimenin tam anlamıyla politikacı niteliğinde "Ben siyasetçi değilim" diyerek cevap verdim.

Bunu daha önce de söyledim -ben idari biriyim ve düşüncemde ulusal Arap liberal yöntemine bağlıyım, aidiyetlerden bağımsız, partilerden uzak ve herhangi bir gruplaşmadan kaçınıyorum.

Irak'ta, siyasi oyun ve süreci bir hükümet kurabilir ve destekleyebilir. Ayrıca uzun yıllar hüküm süren bir sistem yaratabilir, ancak kurumsal bir devlet ve üretken kesimler oluşturarak mevcut toplumdan farklı bir toplum oluşturma yeteneğine sahip olmayacaktır.

Başarılı ülkelerin tanık olduğu ekonomik ve sivil gelişmeler, İkinci Dünya Savaşı sonrası Singapur veya Batı Almanya gibi siyasi vizyondan ziyade idari vizyona sahip liderler tarafından yönetildi.

Bu, devlet inşası alanında harika bir model ve Saddam'ın yıkıcı savaşlarından sonra Irak'ın çektiği acılara çok benziyor.

2003'ten sonra gelen siyasi sınıf ne o tecrübeden ne de başka bir tecrübeden faydalanamadı, siyaset yolunu tuttu ve yönetim anlayışını terk etti.

Birçok kez, başbakanın yönetimsel niteliğini taraflara ve siyasi güçlere açıklamaya çalıştım, ancak onlar etkileşimi siyasi mantıkla boyadılar.

Başbakanlığın öncelikli olarak idari bir makam olması gerekirken, hakim iklim bu pozisyona dair siyasi görüşten vazgeçmeyi reddediyordu ve hala da reddediyor.

Buna rağmen meydan okumayı kabul ettim ve ülkede yeni bir yönetim modeli sunmak için çalıştım.
 


Buna paralel olarak günümüz dünyası, oluşum ve bloklarıyla yönetim sanatlarına dayanmaktadır ve en güçlüsü, ülkesini yöneten değil, yönetendir.

Evet, teknik, bilgisel ve kavramsal gelişimde astronomik mesafelerdeki niteliksel değişimlerle dünya çok değişti.

Dünün dünyası siyasete batmıştı, bugünün dünyası bu komplekslerden kurtulmuş, ilerleme ve kalkınmayı sağlayacak başka yönlere güvenmeye başlamıştır ve bunu birçok Doğu Asya ülkesinde ve Basra Körfezi bölgesinde de görmekteyiz.

Avrupa ülkelerinden bahsedecek olursak, yüzyıllar boyunca siyasal yönetim fikrinin esiri olmuşlar ve bu dar yakadan kurtulduktan sonra 'siyasetten önce yönetim' ilkesine yönelmişlerdir.

Irak'a dönersek, siyasi sınıfın 'siyasi yönetim' düğümünden kurtulması ve 'idari yönetim' metodunu benimsemesi halinde, devlet inşası projelerinde ileri bir model haline gelebilir.

Bence süreç imkansız veya son derece zor değil, toplumda bu yönde liderlik edecek elitlere ihtiyacımız var.

O zaman Iraklı seçmen, siyasetten önce yönetime geçişin gerekli olduğuna ikna olacaktır.

Böylece en büyük engelleri aşacağız ve yaklaşımda, etkileşimde ve gelecek vizyonlarında temel değişiklikler yapma yolunda olacağız.

Irak'ın geleceği hakkındaki aşırı karamsarlığa rağmen, Iraklıların kavramlarını yeniden şekillendirebileceklerine ve siyasetten önce yönetime odaklanan yeni bir gerçeklik üretebileceklerine dair tam bir umudum ve güvenim var.

Devletin benimsediği bir sistem olarak yönetime dayalı bir yönetim sistemi üzerinde çalışacaklar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU