Meksika duvarı projesinde U dönüşü yapan Biden topa tutuldu

"Washington, Venezuelalı göçmenleri sınırdışı etmek için Maduro'yla anlaştı"

Eski ABD lideri Trump, sınırdaki duvarın masrafını Meksikalılara ödeteceğini de iddia etmişti (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden'ın Meksika sınırındaki tartışmalı duvar projesini devam ettirme kararı, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlardan tepki topladı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan çarşamba günü yapılan açıklamada, Teksas eyaletindeki Meksika sınırında yarım kalan duvar inşasının devam edeceği duyuruldu.

Bakanlık, inşaatın devam etmesinin acil durum olduğunu belirterek, bunun için 26 federal yasadan feragat edildiğini de duyurdu. Söz konusu yasalar arasında yaban hayatının ve temiz su kaynaklarının korunmasına yönelik uygulamalar da yer alıyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2019'da başlattığı proje kapsamında, Meksika sınırı üzerinden yasadışı girişlerin önlenmesi amacıyla yaklaşık 720 kilometrelik duvar örülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden ise 2020'de Trump'a karşı yürüttüğü seçim kampanyasında duvar projesine karşı çıkarak "1 metre bile ördürmem" demişti.

Öte yandan ABD Başkanı, dünkü açıklamasında Trump döneminde Kongre onayı alan fonu kanunen durdurma yetkisinin olmadığını söyledi. Biden, sınırda duvar örülmesinin göçmen sorununa çözüm sağlamayacağını yineleyerek, "Süreci durdurmak için yapabileceğim bir şey yok" dedi. 

Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social'dan dün yaptığı paylaşımda, inşaatın devam etmesine dair "Bu benim haklı olduğumu gösteriyor. Biden bu kadar geç harekete geçtiği için benden ve Amerika'dan özür dileyecek mi?" ifadelerini kullandı.

Biden, duvarın inşasını destekleyen Cumhuriyetçilerden de tepki aldı. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Ralph Norman, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye şunları söyledi: 

Biden duvarın işe yaramayacağını düşünüyordu, bu tam anlamıyla delilik. Peki ne değişti? Amerikan halkı artık şehirlerinin istilaya uğramasından bıktı ve usandı.

Demokratlar da Biden'ın defalarca eleştirdiği duvar projesine devam etmesine tepki gösterdi. Duvar inşasının sürdürüleceği Teksas'taki Starr County'den Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Henry Cuellar, "Sınıra duvar örmek, 21. yüzyılın sorununa 14. yüzyıldan kalma bir çözümle yanıt vermektir" dedi. 

Demokrat Parti'nin önde gelen Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez de Biden'dan projeyi durdurmasını isteyerek, bunun "zalimce bir politika" olduğunu söyledi.

ABD-Meksika sınırında çalışmalar yapan çevreci Laiken Jordahl da Biden yönetimini eleştirerek, projenin sınırdaki yaban hayatı popülasyonuna büyük zarar vereceğine dikkat çekti.
 


Meksika sınırındaki duvarın inşasıyla ilgili tartışmanın yankıları sürerken, Washington yönetimi Venezuelalı düzensiz göçmenlerin sınırdışı işlemlerine yeniden başlanacağını da duyurdu.

Trump'ın aksine Biden, bir süredir ülkeye giren Venezuelalı göçmenlere oturma ve çalışma izni alabilmeleri için süre tanıyordu. Ancak dün alınan kararla, 31 Temmuz'dan sonra ülkeye giren yasadışı Venezuelalıların ülkelerine sınırdışı edileceği açıklandı. 

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuşan ve kimliklerini açıklamayan ABD'li yetkililer, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun da uygulamaya onay verdiğini savundu. 

ABD ve Venezuela'nın diplomatik bağları yok. Yetkililer, Biden yönetimiyle Maduro'nun nasıl anlaşmaya vardığına dair bilgi paylaşmadı.

Sadece eylülde ABD'ye yaklaşık 50 bin Venezuelalı göçmen girmişti.


Independent Türkçe, BBC, El Pais, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU