Brezilya, yerli topraklarındaki yasadışı yerleşimcileri tahliye ediyor

Yerli halktan olmayanlar, bu bölgelerde altın madenciliği ve hayvancılık yapıyordu

Brezilya yerlileri, Yüksek Mahkeme'nin geçen ayki toprak mülkiyeti kararını sevinçle karşılamıştı (AP)

Brezilya, Amazonlarda yerlilerin yaşadığı arazilerdeki yasadışı yerleşimcileri çıkarıyor.

Brezilya İstihbarat Teşkilatı’ndan (ABIN) dün yapılan açıklamada, Para eyaletindeki Apyterewa ve Trincheira Bacaja bölgelerinde, yerli olmayan kişilerin arazilerden çıkarılmaya başlandığı duyuruldu.

ABIN, pazartesi başlatılan tahliye işlemlerine federal polisin, ordunun ve çevre koruma yetkililerinin katıldığını aktardı. Binlerce kişinin arazilerden çıkarıldığı belirtilirken, toplamda kaç kişinin tahliye edildiğine dair bilgi paylaşılmadı.

Apyterewa’da Parakana halkı, Trincheira Bacaja’daysa Arawete ve Asurini yerlileri yaşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABIN, iki bölgede yer alan 51 köyde toplamda yaklaşık 2 bin 500 yerlinin yaşadığı bilgisini paylaştı. Yerli gruplarsa söz konusu bölgelerde en az 10 bin yasadışı yerleşim olduğunu savunuyor.

Brezilya istihbaratının açıklamasında, yaklaşık 16oo ailenin yasadışı şekilde arazilere yerleştiğine, buralarda hayvan yetiştiriciliği ve altın madenciliği yaptığına dikkat çekilerek, "Yerlilere ait bölgelerde yabancıların varlığı, burada yaşayan halkların bütünlüğünü tehdit ediyor" dendi.

Hükümet verilerine göre son 4 yılda Brezilya’da yerlilere ait bölgelerde yaşanan en büyük orman tahribatı Apyterewa’da gerçekleşti. Buraya yerleşen yabancıların yeni restoranlar, barlar ve kiliseler açtığı bildirildi.

Birleşik Krallık'ın (BK) tanınmış gazetelerinden Guardian ve Brezilyalı medya kuruluşu Reporter Brasil'in çalışması da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro döneminde Amazonlarda yaşanan tahribatı ortaya çıkarmıştı. Haziranda yayımlanan çalışmada et endüstrisinin ihtiyaçlarının karşılanması için 2017-2022’de en az 800 milyon ağacın kesildiği bildirilmişti.

Seçimleri kazanarak 1 Ocak’ta göreve gelen Lula da Silva ise Amazonları korumak için farklı projeler başlatmıştı. Yerlilerin yaşadığı Yanomami bölgesindeki madencilik faaliyetleri de durdurulmuştu.

Ayrıca Brezilya Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül’de açıkladığı kararla, yerli halka ait toprakların koruma statüsünü sınırlayan tartışmalı önergenin hukuka aykırı olduğunu bildirmişti. Söz konusu yasa önergesi, yerli halkların toprak haklarının 1988 Anayasası’nda belirtilen bölgelerle sınırlandırılmasını öneriyordu.


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU