Pakistan aşı karşıtlığıyla mücadele için ebeveynlere hapis cezası vermeyi planlıyor

Uzmanlar, uygulamanın ters tepebileceğinden endişeli

Sindh bölgesinde aşıyı reddedenlerin oranı yüzde 15 seviyelerine kadar ulaştı (AP)

Pakistan'ın Sindh bölgesindeki yetkililer, çocuk felci vakalarını azaltmak için tartışmalı bir yöntem izleme kararı aldı.

Sindh'deki yerel hükümet tarafından çıkarılan yeni bir yasayla, çocuklarına çocuk felci ve 8 diğer yaygın hastalığın aşısını yaptırmayan ailelerin bir aya kadar hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Yeni yasa ayrıca ebeveynlerin yaklaşık 170 dolarlık bir para cezasına çarptırılmasını da öngörüyor.

Yasanın hazırlandığı Sindh bölgesinde, ocakta 62 bin aile çocuklarını aşılatmayı reddetmişti. Yetkililer, yasanın öncelikle aşılama oranlarını artırmayı hedeflediğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) uzmanlar tartışmalı yasanın işe yarayacağı konusunda şüpheli.

Aşı karşıtlığının çok yaygın olduğu, hatta aşı görevlilerinin vurulduğu bazı olayların yaşandığı ülkede aşı yaptırmayanlar için hapis cezası uygulamasına gidilmesinin komplo teorilerini artırmasından endişe ediliyor.

DSÖ'nün Doğu Akdeniz çocuk felci direktörü Dr. Hamid Caferi yeni yasanın ters tepebileceğini ifade ederken, "Zorlama zarar verir. Benim düşünceme göre, Pakistan ihtiyaç olması durumunda kullanmak için bu yasayı arka cebinde tutmak istiyor. Bu zorlayıcı tedbirleri gerçekten kullanmak istiyorlarsa şaşırtıcı olur" diye konuştu.

Pakistan, komşusu Afganistan'la birlikte dünyada çocuk felci vakalarının hiçbir zaman bitmediği iki ülkeden biri. Ölümcül olabilen veya sakat bırakabilen hastalık 5 yaşına kadar çocuklarda etkili oluyor ve su yoluyla bulaşıyor.

DSÖ, hastalığı yok etmek için ilk olarak 1988'de tüm dünyaya milyarlarca doz aşı dağıtmıştı. Çocuk felcine karşı aşılama çabalarına yılda 1 milyar dolar harcanırken, bu para aralarında Bill & Melinda Gates Vakfı'nın aralarında olduğu özel kuruluşlar tarafından DSÖ'ye aktarıldı.

Dünya genelinde yıllar boyunca sürdürülen aşılama çalışmaları, çocuk felci vakalarının yüzde 99 oranında azalmasını sağladı.

Avrupa'da daha önce Fransa yönetimi çocukluk aşılarını zorunlu tutarak, ebeveynler için hapis cezasını da öngören yeni bir yasa çıkarmıştı. Birçok Avrupa ülkesi çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden ebeveynler için para cezası öngörürken, Türkiye'deyse konuyla ilgili bir yaptırım bulunmuyor.


Independent Türkçe, AP, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU