Su sıcaklıklarının arttığı Amazon'da yüzden fazla yunus ölü bulundu

Bölgedeki kuraklığın şiddetini artırması bekleniyor

Ölümlerin yaşandığı Tefe Gölü, Amazon'un kollarından biri olan Tefe Nehri'nin oluşturduğu göllerden biri (Mamiraua Enstitüsü)

Su sıcaklıklarının 38,8 dereceye kadar yükseldiği Brezilya Amazonları'nda yüzden fazla yunus ölü bulundu.

Brezilya Bilim Bakanlığı tarafından desteklenen Mamiraua Enstitüsü'nden yapılan açıklamada ölü yunusların tamamının geçen 7 günde Tefe Gölü'nde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada bu seviyede yunus ölümlerinin sıradışı olduğu ve rekor seviyedeki su sıcaklığıyla Amazon'u etkisi altına alan tarihi kuraklığın ölümlere sebep olmuş olabileceği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mamiraua Enstitüsü'nün açıklamasında, "Bu olağanüstü olayın nedenini tespit etmek için henüz erken. Ancak uzmanlarımız, bazı bölgelerde su sıcaklığının 39 dereceye kadar ulaştığı Tefe Gölü'ndeki yüksek sıcaklıkların ve kuraklık periyodunun olayla bağlantılı olduğunu düşünüyor" dendi.

Dünyanın en büyük su yatağı olan Amazon Nehri'nde yaşayan diğer türlerin de yüksek su sıcaklıklarından etkinlendikleri ifade edildi.

CNN Brezilya'nın haberinde, araştırmacılar ve aktivistlerin, nehrin ana kolunun çevresinde yer alan göl ve göletlerdeki yunusları suyun daha soğuk olduğu nehir yatağına taşımaya çalıştıkları belirtildi.

Ancak bölgenin uzaklığı nedeniyle taşıma işleminin kolay olmadığı vurgulandı.


Son dönemde Amazon'da yaşanan kuraklık doğal hayat kadar bölge ekonomisini de etkiliyor.

Brezilya'nın Amazonlar Eyaleti'ne bağlı 59 yerleşim bölgesinde su seviyesinin ortalamanın altına düşmesi nedeniyle, nehir üzerindeki taşımacılık ve balıkçılık faaliyetleri de sekteye uğradı.

Amazon Nehri'nde geçen iki hafta boyunca her gün su seviyesinin 30 santimetre azaldığı tespit edildi. Normalde yılın bu zamanında, Manaus'taki su seviyesi yağışlı sezondan 4,4 metre daha düşük olsa da, bu sene bu farkın 7,4 metreye kadar çıktığı ifade edildi.

Bölgedeki biyologlar, su seviyesinde yaşanan düşüşü "saçma" olarak tanımlıyor.

Gelecek haftalarda kuraklığın şiddetini artırmasının beklendiği bölgedeki yetkililer yunus ölümlerinin artmasından endişe ediyor.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU