Aramco sonunda sıvılaştırılmış doğalgaz sektörüne giriyor

Bu adım, Aramco'ya LNG sektöründe tarihinde ilk kez bir yer kazandırdı. LNG sektörü Aramco için yeni olan bambaşka bir pazar

Fotoğraf: Reuters

Aramco'nun kuruluşunun üzerinden 90 yıl geçti. Şirket, kurulduğu günden itibaren bir petrol şirketinden entegre enerji şirketine dönüşmek amacıyla her geçen gün faaliyetlerini yeniliyor ve genişletiyor.

Aramco geçen perşembe günü, daha önce Aramco'nun petrol boru hatlarını satın alan AIG'in bir yan kuruluşu olan MidOcean'ın 500 milyon dolar değerindeki azınlık hissesini satın aldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MidOcean, Avustralya'daki dört adet sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesini Tokyo Gas'dan satın alacak.

Bu adım, Aramco'ya LNG sektöründe tarihinde ilk kez bir yer kazandırdı. LNG sektörü Aramco için yeni olan bambaşka bir pazar.

Aramco böylece, Katar'ın LNG piyasasını kontrol ettiği Körfez'deki komşularıyla birleşiyor.

Kuveytli KUFPEC gibi diğer şirketler ise yıllar önce bu alana girmiş ve Avustralya'daki Wheatstone'da Chevron ile yaptığı projeden LNG sevkiyatı için ilk ihaleyi geçen kasım ayında açmıştı.

Bu anlaşma ne şaşırtıcı ne de yeni. Çünkü şirket beş yıldan fazla süredir ABD, Rusya ve Avustralya'da LNG varlıkları arıyor.

Aramco ve Rus NOVATEK daha önce bu alanda iş birliği fırsatlarını görüşmek üzere bir mutabakat anlaşması imzalamıştı.

Aramco, dört yıldır Singapur'daki şirketler üzerinden sıvılaştırılmış doğal gazın pazarlanması konusundaki kapasitesini geliştirmek için çalışıyor.

Aramco'nun LNG piyasasına girişinin sürpriz olmamasının nedeni bu. Ancak sektördeki payı azınlıkta ve doğrudan kendi adıyla değil, MidOcean aracılığıyla. Bir şirketin yeni bir pazara girdiğinde dikkatli girmesi gayet doğaldır.

Avustralya'daki projelerden hisse satın almak Aramco'ya, Suudi Arabistan'a ürettiği gazın bir kısmını bile ihraç etmeden LNG ihracatı yapma olanağı sağlıyor.

Aramco'nun el-Cafura'dan alışılmadık gaz üretmeye yönelik büyük bir planı var ve bu, Suudi Arabistan'da elektrik üretmek için petrol yakılmasına son verilmesine yardımcı olacak.

Ayrıca mavi hidrojen üretmek ve onu büyük miktarlarda ihraç etmek için de bu gaza güvenecek.

Ancak hidrojen şeklinde ihraç edemiyorsa LNG halinde ihraç etmesi kendisi açısından daha faydalı olacaktır.

Burada bu alanda ve gaz pazarlama konusunda deneyime ihtiyaç var.
 


Burada konuşulacak iki faktör bulunuyor:

Zamanlama ve sebep. Aramco, Körfez'deki emsallerine göre geç kalmış olsa da özellikle Rusya'nın ABD'ye gaz ihracatını kesintiye uğratması nedeniyle LNG'ye olan talebin arttığı bir dönemden geçilmesi onun bu alana girişini hızlandırdı.

Suudi Arabistan'da Vizyon 2030'dan önce yeni fikirlerin kabul edilmesi zordu ve düşünceleri geleneksel olan birçok bakan vardı.

Bu nedenle Aramco'nun, hatta Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun yeni yahut bilinen alanlara kolayca girdiğini göremedik. Bunun nedeni iş deneyiminin olmayışıdır.

Bugün Aramco'nun farklı sahipleri ve Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu Başkanı'nın başkanlık ettiği bir yönetim kurulu var. Bu nedenle Aramco'nun MidOcean anlaşması gibi uluslararası operasyonlara girmesi şaşırtıcı değil.

Şimdi aklıma gelen soru şu: Bu anlaşmanın ardından Aramco'yu ne bekliyor?!.

Cevabı bulmak için 2030'a kadar 7 yılımız var.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU