ABD'den siber savunma atağı: NSA, yapay zeka destekli istihbarat merkezi kuruyor

"Yapay zeka alanında avantaj bizde"

1952'de kurulan NSA, ABD'nin telekomünikasyon ve enformasyon güvenliğinden de sorumlu (AFP)

ABD'nin dijital istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) yapay zeka destekli istihbarat merkezi kuruyor.

NSA Direktörü Orgeneral Paul Nakasone, dünkü açıklamasında yapay zeka destekli teknolojilerin, ABD'nin siber savunmasının güçlendirilmesi amacıyla etkili biçimde kullanılmasını hedeflediklerini söyledi.

Nakasone, yeni merkezin "dış istihbarat kullanımında verimliliği artırma, yeni metodolojiler geliştirme ve risk değerlendirmeleri yapma" hizmeti sunacağını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezin akademisyenlerin ve laboratuvarların yanı sıra Savunma Bakanlığı'nın erişimine açık olacağına dikkat çeken Nakasone, "ABD'de yapay zeka alanında avantaja sahibiz. Bunu hafife almamalıyız. Onlarca yıldır fikri mülkiyetimizi çalıp sömürerek kendi yararlarına kullanan düşmanlarımız, yapay zeka alanında kaydettiğimiz gelişmeleri de kendi çıkarlarına alet etmeye çalışacaklardır" ifadelerini kullandı.

Nakasone, yeni merkezdeki çalışmalarla, ABD'deki yapay zeka destekli savunma sistemlerinin siber saldırı tehditlerine karşı korunmasını sağlayacaklarını da söyledi.

NSA direktörü, Çin ya da Rusya'nın gelecek yıl düzenlenecek başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışıp çalışmadığına yönelik soruyuysa "Henüz böyle bir şeye rastlamadık" diye yanıtladı.

Nakasone, tehdit algılama açısından yapay zekanın NSA görevlilerine önemli bir hizmet sunacağına işaret ederek, "Yapay zeka bize destek sağlıyor fakat nihai kararları insanlarımız alıyor. Bu önemli bir ayrım" ifadelerini kullandı. 
 


NSA, geniş çaplı dinleme operasyonunun 2013'te ortaya çıkmasıyla da gündem olmuştu. Eski NSA çalışanı Edward Snowden, gizli istihbarat bilgilerini paylaşarak ABD tarihindeki en büyük sızıntılardan birine imza atmıştı.

Belgelerde, NSA'in ABD merkezli internet şirketlerinin topladığı tüm özel iletişim verilerine erişebildiği ve yabancı ülke vatandaşlarına ait tüm internet yazışmalarını bilgi toplamak için kullanılabildiği ortaya çıkmıştı.

ABD'de 30 yıla kadar hapis istemiyle aranan Snowden, 2013'te Rusya'ya kaçarak geçici oturma izni almıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl eylülde Snowden'a yurttaşlık verilmesini de onaylamıştı.


Independent Türkçe, AP, ABD Savunma Bakanlığı

DAHA FAZLA HABER OKU