Kanada lideri Hindistan'ı birleştirdi: İktidar da muhalefet de Trudeau'ya öfkeli

"Hindistan'ın son derece kutuplaşmış siyasetinde nadir görülen bir uzlaşı"

Haziranda düzenlenen suikastın ardından Kanada'daki Sih topluluğu, Vancouver'daki Hindistan Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemişti (AP)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Sih lider Hardeep Singh Nijjar'ın suikastından Hindistan yönetimini sorumlu tutması, Güney Asya ülkesinde iktidarla muhalefeti bir araya getirdi.

Hindistan'da hem Başbakan Narendra Modi'nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nden (BJP) milletvekilleri hem de muhalif kanattan siyasetçiler, açıklamaları nedeniyle Trudeau'yu topa tuttu. 

BJP'nin Pencap başkanı Sunil Jakar, "Trudeau, bu saçma ve kötü niyetli suçlamaları kendi siyasi dürtülerini tatmin etmek için yaptı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2001-2011 arasında farklı dönemlerde Hindistan'ın Ermenistan, Sudan ve Polonya Büyükelçisi olarak görev yapan Deepak Vohra ise Trudeau'nun uçağının içinde kokain bulunduğu için G20 zirvesi sonrasında iki gün boyunca Hindistan'da tutulduğunu öne sürdü.

Trudeau'nun 12 Eylül'de G20 zirvesinin ardından uçağı arızalandığı için Hindistan'dan ülkesine planlanan vakitte dönemediği bildirilmişti. Ottava yönetimi, Vohra'nın iddialarının dezenformasyon olduğunu savundu. 

1997-2001 arasında Hindistan'ın Romanya Büyükelçisi olarak görev yapan Rajiv Dogra ise "Trudeau'nun başı bir süredir belada. Dikkatleri kendi ülkesindeki sorunlardan uzaklaştırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

Yeni Delhi yönetiminin Kanada'ya çıkışlarına muhalefetten de destek geldi. Ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi (INC) Sözcüsü Jairam Ramesh, şunları söyledi: 

Terörizm, Hindistan'ın egemenliğini, birliğini ve bütünlüğünü tehdit ettiğinde, ülkemizin bununla mücadelesi tavizsiz olmalıdır.

INC'den milletvekili Ravneet Bittu da Trudeau'nun iktidardaki Kanada Liberal Partisi'nin "uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı unsurlar tarafından fonlandığını" öne sürdü.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Trudeau'nun tepki toplayan açıklamalarının "Hindistan'ın normalde son derece kutuplaşmış siyasetinde nadir görülen bir uzlaşı yarattığına" dikkat çekti. 

Bir dönem Hindistan devletine nükleer silahlarla ilgili danışmanlık yapan akademisyen Brahma Chellaney'nin sahibi olduğu Times of India gazetesinin internet sitesinde de "Asıl sorun Kanadistan" başlıklı bir haber yayımlandı. Sert ifadelerin kullanıldığı haberde, "Kanada, Halistan militanlarını dizginleyemezse, bir gün Batı'nın Pakistan'ı haline gelebilir" dendi

Modi hükümetine yakın bağlarıyla tanınan milyarder iş insanı Gautum Adani'nin sahibi olduğu NDTV haber sitesindeyse Kanada "yükselen uyuşturucu bağımlılığının pençesinde bir ülke" olarak tanımlandı.
  


"Batı'da ayna var mı?"

Öte yandan Hindistan'dan yükselen eleştiriler Kanada'yla sınırlı kalmayarak, daha geniş ölçüde Batı karşıtı bir tepkiye de dönüştü.

Ana muhalefetteki INC'den milletvekili Shashi Tharoor, Trudeau'nun iddialarının ardından Hindistan'a yüklenen Batılı devletleri eleştirerek, şunları söyledi: 

Diğer ülkeleri hiç vakit kaybetmeden yargılıyorlar ama kendilerine karşı körleşmişler. Merhaba, sesimi duyan var mı? Son 25 yılda ülke sınırları dışında düzenlenen suikastların en önde gelen iki sorumlusu İsrail ve ABD oldu. Batı'da hiç ayna var mı?

Nijjar suikastı

Hindistan'ın terör örgütü kabul ettiği Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) lideri Nijjar, 18 Haziran'da Kanada'nın Britanya Kolumbiyası bölgesindeki Surrey şehrinde yer alan bir Sih tapınağının önünde öldürülmüştü.

Trudeau'nun suikastın ardında Modi yönetiminin olduğunu öne sürmesiyse iki ülke arasında kriz yaratmıştı. Yeni Delhi hükümeti tüm iddiaları reddetmiş, Kanadalılara vize işlemlerinin durdurulduğunu duyurmuştu. 

Ayrıca Kanada'nın kamu yayımcısı CBC, Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi'nin Sih aktivisti defalarca uyardığını yazmıştı. Haberde, kimliği açıklanmayan Kanadalı üst düzey güvenlik yetkililerinin, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen görüşmelerde, Hint diplomatların Modi hükümetinin suikastta parmağı olabileceği ihtimalini inkar etmediğini de ileri sürmüştü.  

Halistan Kurtuluş Gücü

Nijjar hakkında, 2022'de Pencap'ın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürdüğü gerekçesiyle Hindistan polisi tarafından arama kararı çıkarılmıştı. 

Sih lider, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.

"Sih ülkesi" anlamına gelen bağımsız Halistan fikrini savunan örgüt, 1987'den bu yana Hindistan'da askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemesiyle gündem olmuştu. 


Independent Türkçe, Guardian, Times of India, CBC

DAHA FAZLA HABER OKU