Erdoğan Nahçıvan'da: Operasyonun başarısı bizim için iftihar vesilesi, Ermenistan'ın uzatılan barış elini tutmasını bekliyoruz

Ermenistan'a çağrıda bulunan Erdoğan, "Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını, samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nın temelini attı.

Aliyev'in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak için Nahçıvan'a gelen Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'nde baş başa görüştü.

İki lider, görüşmenin ardından Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temel atma noktasına görüntülü bağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev, butona basarak, doğalgaz boru hattının temelini attı.

İki liderden ortak basın toplantısı

Erdoğan ve Aliyev açılış sonrası ortak basın toplantısında konuştu.

Aliyev konuşmasında "Azerbaycan halkı Türkiye'nin desteğini unutmayacak" derken "BM kürsüsünde Azerbaycan'ın çıkarlarını savunan adil, uluslararası hukuka dayanan açıklamalarda bulundunuz. Türkiye tarafından sergilenen bir sonraki kardeşlik adımıdır" dedi.

Aliyev "Şuşa Beyannamesi ilişkilerimizi yeni seviyeye yükseltti. Bugün ilişkilerimiz en yüksek düzeydedir. İlişkilerimizin tüm alanlarda en faal dönemini yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Antiterör operasyonuna da değinen Aliyev "Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Bu hem hakikattir aynı zamanda beynel hak hukuka tam uygundur. Ve aynı zamanda Türkiye tarafından gösterilen bir kardeşlik adımıdır" dedi.

Erdoğan: Operasyonun başarı ile tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada ise Nahçıvan'da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Nahçıvan bugün ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisi ile birlikte bu potansiyeli hayata geçirme imkanına kavuşacağız" dedi.

"Hazar geçişli uluslararası doğu batı koridorunun önemi, bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır" diyen Erdoğan, "Biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğalgaz projesi, Azerbaycan’la enerji ortaklığımızı geliştireceği gibi Avrupa arz güvenliğine katkı sağlayacaktır. Ulaştırma, lojistik, enerji alanlarını geliştirme irademizi ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Azerbaycan ikinci Karabağ savaşının ardından geçen 3 yıla yakın süre boyunca dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gerek karşılığı bulamadı. Neticede kendi egemen topraklarında anti terör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldı. Operasyonun kısa süre içerisinde sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarı ile tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur. Operasyonu sırasında şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Ermenistan'a da çağrıda bulunan Erdoğan, "Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını, samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz. Temennimiz muhattaplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için Cumhurbaşkanı gardaşım sayın Aliyev’e bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU