DeepMind'ın kurucusu Süleyman: "Etkileşimli yapay zeka, ChatGPT'yi geçecek"

Mustafa Süleyman, "bu muazzam değişimin teknoloji tarihinde çok ama çok büyük bir an" olacağını söylüyor

(deepai)

Yapay zeka öncüsü Mustafa Süleyman'a göre, ChatGPT gibi mevcut üretken yapay zeka araçları dalgası yakında "etkileşimli yapay zeka" tarafından geride bırakılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Google'ın 2014'te 500 milyon dolara satın aldığı DeepMind'ın kurucu ortağı, yeni nesil yapay zeka araçlarının "türümüzün tarihinde bir kademe atlama" olacağını ve insanların sadece bilgi edinmekle kalmayıp, kendi adlarına gerçekleştirilecek görev ve hizmet talep etmesine de olanak sağlayacağını söyledi.

MIT Technology Review'a konuşan Süleyman "Yapay zekanın ilk dalgası sınıflandırmayla ilgiliydi. Derin öğrenme, bir bilgisayarı görseller, videolar, sesler ve dil gibi çeşitli girdi verilerini sınıflandırmak için eğitebileceğimizi gösterdi. Şimdi bu girdi verilerini alıp yeni veriler ürettiğiniz üretken dalgadayız" dedi.

Üçüncü dalga etkileşimli aşama olacak. Bu yüzden, geleceğin arayüzünün diyalog olacağından uzun süredir eminim. Biliyorsunuz, sadece tuşlara basmak ve yazmak yerine, yapay zekanızla konuşacaksınız.

Bu, kullanıcıların bu yapay zekalardan kendileri için görevler gerçekleştirmelerini istemelerine olanak tanıyacak ve yapay zekalar da bu görevleri diğer kişilerle konuşarak ve diğer yapay zekalarla etkileşime girerek gerçekleştirecek.

Süleyman "Bu, teknolojinin yapabileceklerinde muazzam bir değişim. Bu, teknoloji tarihinde bence birçok kişinin hafife aldığı çok ama çok büyük bir an" dedi.

Günümüzde teknoloji durağan. Kabaca konuşursak, ona yapmasını söylediğiniz şeyi yapıyor. Ama artık teknoloji canlanacak. Muhtemelen harekete geçme özgürlüğü olacak; bu özgürlüğü ona verirseniz. Türümüzün tarihinde, bilirsiniz, bu türden eylemliliğe sahip araçlar yaratıyor olmamız gerçekten bir kademe atlamak demek.

Yapay zekaya otonomluk vermenin muhtemel riskleri sorulduğunda Süleyman, teknolojiye sınırlar koymanın ve insan çıkarlarına uyum göstermesini sağlamanın önemli olduğunu söyledi.

Süleyman hâlâ DeepMind'da çalışırken iş arkadaşları, haydut yapay zeka için etkili bir kapatma düğmesi görevi görecek ve "büyük kırmızı düğme" diye bilinen şeyin geliştirilmesine katkıda bulunmuştu.

"Safely Interruptible Agents" (Güvenli Kesilebilir Ajanlar) başlıklı bir araştırma makalesi, "geri dönüşü olmayan sonuçlardan" kaçınmak için hatalı davranan herhangi bir robotun bir insan operatör tarafından nasıl kapatılabileceğini veya geçersiz kılınabileceğini açıkladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU