Üç eski Fransız sömürgesi ülke askeri güçlerini birleştiriyor

Dış saldırı ve iç tehditlere birlikte cevap verilecek

2020'de Mali'de gerçekleşen darbenin ardından dönemin cumhurbaşkanı Boubacar Keïta görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı (Reuters)

Afrika'da üç eski Fransa sömürgesi ülkenin askeri yönetimleri bir güvenlik paktına imza attı.

Son yıllarda Batı'yla yakın ilişkileri bulunan liderlerini askeri darbelerle deviren Mali, Burkina Faso ve Nijer, dış müdahale veya iç tehdit durumunda birbirlerine yardım etme konusunda anlaşmaya vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi gecesi bir açıklama yapan Mali'nin geçici Devlet Başkanı Assimi Goita, Burkina Faso ve Nijer'le ortak savunma ve karşılıklı yardım esasına dayanan bir anlaşmaya imza attıklarını açıkladı. 

Liptako-Gourma Sözleşmesi adı verilen anlaşma metninde, "Sözleşmeye imza atan bir veya daha fazla tarafın egemenliğine ya da toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırı tüm taraflara yapılmış sayılacaktır" ifadeleri yer aldı.

Sözleşmeyle birlikte üç ülke, Sahel Devletleri İttifakı'nın da kuruluşunu ilan etti. Üç Afrika ülkesi daha önce Çad ve Moritanya'yla birlikte Paris destekli G5 Sahel Paktı'nı oluşturuyordu.

Mali Savunma Bakanı Abdoulaye Diop, ittifakın üç ülkenin askeri ve ekonomik çabalarının ortaklaştırılması anlamına geldiğini ve başta Liptako-Gourma bölgesi olmak üzere terörizmle mücadele hedefine odaklandıklarını vurguladı. 

Mali ve Burkina Faso önceki aylarda Nijer'de gerçekleşen darbenin ardından gelen askeri müdahale tehditlerine karşı çıkmıştı. Her iki ülke de Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e müdahale etmesi durumunda bunu "savaş ilanı" sayacaklarını duyurmuştu.

2020'de Mali'de gerçekleşen askeri darbenin ardından Fransa yönetimi bu ülkedeki askeri birliklerini çekmek zorunda kalmış, benzer bir durum 2023 başlarında Burkina Faso'da da meydana gelmişti.

Nijer'de temmuz sonunda gerçekleşen darbenin ardından cunta yönetimi, Fransa'yla yapılan askeri anlaşmaları iptal etmiş ve ülkedeki 1500 Fransız askerinin Nijer'i terk etmesini istemişti.

Paris yönetimiyse, Nijer cuntasının yetkisini tanımayı reddediyor.


Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU