Libya'daki selde yakınlarını kaybeden Mısırlılar, yoksulluğu lanetliyor

20'li yaşlarındaki üç çocuğunu kaybeden bir anne… Kayıp oğlunun geri döneceğinden umutlu bir baba… Sisi, mağdurların ailelerine tazminat ödenmesi talimatını veriyor

Fotoğraf: Independent Arabia

60 yaşındaki Fatıma, Libya'da birkaç gün önce üç çocuğuyla yaptığı son görüşmeyi hatırladığında şok olmuş görünüyordu.

Kederli kadın, siyahlar giyinmiş şekilde bir videoda göründü. Anlaşılmaz sözler mırıldanan kadını, etrafına toplanan bir grup kadın sakinleştirmeye çalıştı.

Yerde baygın bir şekilde yatan Fatıma, "Benden çocuklarına bakmamı istediler, bana Derne'de yağan yağmuru anlattılar. Hayatta sahip olduğum en değerli şeyi kaybettim. Onları üç yıl önce ölen babalarının yanına koydum" dedi.

Fatıma'nın kaybettiği çocukların hepsi henüz 20'li yaşlarındaydı.

Fatıma'nın yaşadıkları, Libya'yı vuran sel sonucunda 74 kurbanla en fazla Mısırlının hayatını kaybettiği yer olan el Şerif köyündeki onlarca trajik olaydan birini yansıtıyor.

"Danyal" fırtınasının neden olduğu sağanak yağışlar, Libya'nın Derne şehrinin Akdeniz kıyısına bakan altyapısını tahrip etti ve vadi derelerinin yakınındaki yerleşim yerlerini yerle bir etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gençlerini kaybetmiş bir köy

Beni Suef'in el-Şerif köyünden olan 6 akrabasını kaybeden Rafet İvaz, yaşadıkları kaybın çok büyük olduğunu, köyün bu duruma dayanamadığını, çünkü bu kaybı hissetmeyen tek bir ev bile olmadığını söyledi.

Rafet, köydeki çok sayıda gencin Derne'ye göç etmesinin nedeninin yoksulluk olduğuna dikkat çekti.

Bu yolculukların başlangıcına ilişkin ise, "Libya'da inşaat alanında çalıştığımız için uzun süredir oraya seyahat ediyoruz ve mağdurların tamamı iş aramak için köyü terk edenlerdi" dedi.

50 yaşındaki adam, cenazelerin teslim alındığı geceyi şöyle anlattı:

Köyün çarşısında cenazeleri taşıyan ambulansları bekledik. Köye 74 ambulans geldiğinden, sevdiklerini kaybeden tüm ailelerin sığabileceği tek yer orası. Ambulansların her biri bir ceset taşıyordu. O geldiğinde kendimizi tutamadık. Atmosfer hepimiz için şok ediciydi.


Sosyal medyada dolaşan videoda ailelerin vefat eden yakınlarını kabul ettiği anlar görüldü.

Yüzlerce kişi ambulansların arkasında koşarken, yaşlı, çocuk, kadın, erkek herkesi etkisi altına alan tam bir çöküşün ortasında kadınların çığlıkları her yere yayıldı.

Mısır Göç Bakanlığı, silahlı kuvvetlerin felaket sonucu hayatını kaybeden 87 Mısırlının cenazesinin tahliyesini gerçekleştirdiğini duyurdu.

İsimleri belirlendi ve ordu, çeşitli devlet kurumlarıyla işbirliği içinde çok sayıda yaralıyı Mısır sahra hastanesinde tedavi etmek üzere felaketten etkilenen bölgelerin merkezinden tahliye etti.

İvaz, açıklamalarında şunları söyledi:

Cesetleri gömmek için sabah dokuz buçukta doğrudan Kanbaş el Hamra köyünün mezarlığına gittik. Dağda mezarları olduğu için cenazelerinin oraya gömülmesini isteyen altı aile dışında tüm köy mezarlıktaydı.


İvaz, "Yardımın mağdurların ailelerine tek seferlik maddi destek sağlamakla sınırlı olmaması gerektiğini, dul kadınların yaşamalarına yardımcı olmak için aylık yardım da yapılması gerektiğini" söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi geçen çarşamba günü Libya'daki fırtınada hayatını kaybeden Mısırlıların ailelerine tazminat ödenmesi talimatını verdi.

,Buna karşılık, Mısır Sosyal Dayanışma Bakanı Nevin el-Kabbac, kurbanların ailelerine 100 bin cüneyh ve yaralı başına 25 bin cüneyh değerinde acil yardım dağıtılmaya başlandığını duyurdu.

Bakan ayrıca mağdurların ailelerine ekonomik ve sosyal açıdan istikrara kavuşuncaya kadar aylık gıda desteği sağlanacağını belirtti.

Cenazelerin ulaşmasının ardından alınan tedbirlere ilişkin İvaz, tüm mağdurların cenaze masraflarını belediye meclisinin karşılayacağını ifade etti.

İvaz, konuyla ilgili açıklamasında, "Vali bizimle görüştü ve mağdurlara tazminat ödeneceğini söyledi. Tazminat ödemesinin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için önümüzdeki hafta başında Abbasiye'de ölüm belgelerini tamamlamak üzere valilikten özel bir otobüs gelecek" dedi.

Rafet İvaz, açıklamalarına şöyle devam etti:

Oğlum daha önce iki kez Derne'ye gitti ama kazadan önce geri dönüp köye yerleşti.


Adamın ifadesine göre köyden Derne'ye giden gençlerin hayatını kaybetmesi ilk kez yaşanan bir durum değil. Aksine farklı yıllarda birçok olay yaşandı.

Bazıları Derne'de çalışırken yaşamını yitirdi. İvaz, köyde ölenin olmadığı ev kalmadığını anlattı.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, doğu Libya'da 3 bin 840 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin kaybolmasına neden olan yıkıcı sel nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin çoğu önlenebilirdi.

Örgütün Genel Sekreteri Petteri Taalas, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında uyarılarda bulunarak halkı tahliye etmenin mümkün olduğunu söyledi.


Facia, Dekahliye'ye ulaştı

Danyal fırtınasının kurbanı Halid Şarara'nın naaşı için çarşamba günü cenaze töreni yapılırken Dekahliye Valiliği'ndeki Avish el-Hacer köyü de bu acı olaydan payını aldı.

Halid Şarara'nın Independent Arabia'ya konuşan amcası İslam Şarara, ailenin ölüm haberini aldıktan sonra hâlâ şokta olduğunu, yaşananlara inanamadıklarını söyledi.

İslam, Ahmed isimli oğlunun, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak ve onları yoksulluktan kurtarmak amacıyla yaklaşık 6 ay önce Derne'deki şekercilerden birinde çalışmak üzere Derne'ye gittiğini anlattı.

İslam, merhumun zaman zaman Libya'ya seyahat etmeye alışık olduğunu, geçen pazartesi günü oğlunun yanında çalışan arkadaşlarından aldığı telefonla ölüm haberini ilk duyanın babası olduğunu belirtti.

Arkadaşları, Halid'in fırtına gecesi mağazada tek başına kaldığı için onu orada boğulmuş halde bulduklarını söylediler.
 


Kayıpların sayısı

Fayyum Valiliği'ndeki Ezbet Batran'da altmış yaşındaki İbrahim el Seyyid Abdulgani, hâlâ oğlunun bulunacağı umudunu taşıyor.

İbrahim, Libya'yı vuran sel felaketi nedeniyle oğlu Muhammed'in hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

Haberi, aralarında oğlu ve amcalarından birinin de bulunduğu kayıp kişilerin isimlerini içeren bir liste yazıldıktan sonra, tanıdığı Libyalılardan birinden aldığına işaret etti.

İbrahim, ailesinden iki kişiyi kaybettiğini ve oğlundan son çağrıyı geçen pazar günü telefon şebekesinin zayıf olduğu bir zamanda aldığını ifade etti.

Daha sonra Muhammed, aileyi kontrol etmek için sesli mesaj gönderdi.

İbrahim, konuşmasına şöyle devam etti:

Muhammed 10 ay önce, çalışmak için Derne'ye yerleşen amcalarının yanına gitmişti.


Abdulgani, "Hayatta olan tüm amcaları telefonlarını kapatmış durumda ve onlarla iletişim kurmanın hiçbir yolu yok, üstelik onlardan kötü haber duymamak için onlarla konuşmamayı tercih ediyorum" dedi ve bir restoranda aşçı olarak çalışan oğlunu kurtarma ekiplerinin bulmasını umduğunu ifade etti.

Milyonlarca lira olduğu tahmin edilse bile, oğlunu geri getirmeyeceği için tazminat almakla ilgilenmediğini belirtti.

Göç ve Mısırlıların Yurtdışı İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Büyükelçi Suha Gendi, Mısırlıların Libya'daki kasırgadan etkilenen bölgelerden tahliyesinin devam ettiğini ve tüm Mısırlıların anavatanlarına dönmesini sağlayana kadar bu işlemin devam edeceğini duyurdu.

Gendi, Mısırlıların kimliklerini ve milliyetlerini bilmeden Libya'da ölmelerinin ve gömülmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Abdulgani, kendisinin de 2009 yılına kadar Derne'de çalıştığını, ancak yaşının ilerlemesi nedeniyle bu kasabaya yerleşmeye karar verdiğini, kardeşlerinin ise gidip geldiğini ve işlerinin artık oraya yerleştiğini belirtti.

Abdulgani, bu haberden dolayı üzüntü duyduğunu, yetkililere doğrudan yanıt vermek ve onlarla iletişim kurmak için başka kişileri vekil olarak belirlemeye karar verdiğini ve ayrıntıları aracılardan öğrenmekle yetindiğini sözlerine ekledi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU