WSJ, Rusya'nın Akdeniz hamlesini açıkladı

İddiaya göre Rus yönetimi, Hafter'le görüşerek Libya'daki limanlar için kullanım izni istedi

Rus savaş gemileri Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Tartus kentinde demirliyor (AP)

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Rusya'nın Akdeniz'deki etki alanını genişletmek için bazı adımlar attığını yazdı.

Haberde Moskova yönetiminin, NATO'nun arka bahçesi olarak görülen Akdeniz'de etkisini artırmak için Libya'daki bir limanı Rus savaş gemilerine açmaya çalıştığı ifade edildi.

Libyalı yetkililer ve danışmanlara dayandırılan habere göre, aralarında Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov'un da olduğu bir grup Rus yetkili birkaç hafta önce Libya'nın doğusunu kontrol eden güçlerin lideri Halife Hafter'le bir görüşme gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede Rus yetkililerin Bingazi ya da Tobruk'taki limanlardan birine erişim izni istediği ve limanların uzun süreli kullanım haklarına ilişkin bir dizi temas kurduğu ifade edildi.

Kremlin yönetiminin, limanın savaş gemilerinin yakıt tedariki ve bakımı için kullanılacağını Hafter'e söylediği öğrenildi.. Moskova'nın limanda personel bulundurup bulundurmayacağı ve depo benzeri yapılar inşa etmek isteyip istemediğiyse belirsizliğini koruyor.

Hafter yönetiminin Rus heyetine liman kullanımı konusunda ne yanıt verdiği bilinmiyor. 2008'de Kaddafi yönetimi Rus gemilerine liman erişimi için Moskova'ya teklif sunmuş ancak Kremlin o dönem bu öneriyi kabul etmemişti.

Moskova'nın Hafter'le yaptığı görüşme, ABD ve Rusya'nın Afrika'da nüfuz savaşı verdiği bir dönemde geldi. 

Rusya kıtadaki etkisini derinleştirerek ABD'yi devredışı bırakmak isterken, Washington yönetimiyse Rusya'yı izole edebilmek için Afrika ülkelerine Batı ittifakından yana tutum takınmaları için baskı uyguluyor.

WSJ'nin aktardığına göre diplomatik ve askeri yetkililerden oluşan ABD'li bir heyet de bu ay içinde Libya'ya bir ziyaret düzenlemeyi planlıyor.

İddiaya göre Amerikan heyeti, Hafter'le görüşerek onu ülkedeki Wagner güçlerini sınırdışı etmeye ve rakip örgütlerle birleşmeye ikna etmeye çalışacak.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU