Oslo, deprem ve kasırga

'Oslo kumarına' girişmenin meyvelerini gerçekçi bir şekilde hissetmeyi İsrail tarafından çok daha hak eden Filistin tarafı için neler başarıldı?

İzak Rabin, Bill Clinton ve Yaser Arafat, 13 Eylül 1993'te Oslo Barış Anlaşması görüşmelerinde / Fotoğraf: Wikipedia

Fas'ın çeşitli bölgelerindeki insanlar, geçen cuma gecesi başlangıçta birkaç can kaybına neden olan yıkıcı bir depremle uyandılar, ardından sayılar artmaya başladı, ilk bin ardından ikincisi göz açıp kapayıncaya kadar geldi.

Kısa bir süre sonra Libya'nın doğusundaki insanlar, köyleri sular altında bırakan ve binlerce insanın ölümüne yol açan, insanlarda Libyalı milisler arasındaki çatışmalardan daha fazla panik yaratan ve sel baskınlarına neden olan 'Danyal' adlı bir kasırga karşısında şaşkınlığa uğradı.

Bu olayların peş peşe gelmesi, 30 yıl önce meydana gelen bir olayı gündeme getirmek gazetecilik açısından mesleki açıdan uygunsuz görünebilir.

Bunu anlıyorum ve kabul ediyorum. Ancak, 13 Eylül 1993'te Washington'daki Beyaz Saray bahçesinde meydana gelen olayın, siyasi açıdan bir deprem ve kasırga olarak nitelendirilmeyi hak ettiğini de söyleyebilirim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerçekte, Oslo Anlaşması daha birçok düzeyde böyleydi. Bu nedenle, o olayın sahnesine geri dönmek, mecazi olarak, dünyanın yaşadığı doğal felaketlerden, yani kasırgalardan, depremlerden, sel baskınlarından ve orman yangınlarından farklı değildir.

Gerçekten de Oslo Anlaşması'nın imzalanması, Filistinli, Arap ve İsrailli olmak üzere üç düzeyde ikna etmekten daha fazlasını sarstı.

Oslo Anlaşması, siyasi bir kasırga gibiydi ve birçok insan tarafından uzun yıllar boyunca yıkılmaz olduğu düşünülen birçok ilkeyi yıktı.

Başlangıç ​​olarak, Oslo Anlaşması, İsrail'in 'halksız toprak' üzerinde kurulması gerektiğini ve 'vatansız halkın' geleceğini ve güvenliğini garanti etmek için gerekli olduğunu iddia eden İsrail illüzyonunu yıktı.

Bu, aşırı sağcı İsrail hareketinin önde gelenleri, Golda Meir ve David Ben-Gurion'un neslinden gelenler tarafından ortaya atılan aptalca bir yalandı.

Daha sonra, Binyamin Netanyahu'nun şu anki hükümetinde bakan olan Itamar Ben-Gvir ve diğerleri gibi mevcut aşırı sağcı İsrail liderleri tarafından da kabul edildi.

Bu nedenle, bu akımın, İsrail ile Filistinliler arasında müzakerelere başlamayı kabul ettiği için İzak Rabin'i (4 Kasım 1995) intikam amacıyla öldürmesine şaşırmamak gerekir.

Öte yandan, anlaşma aynı zamanda, 1948'den beri İsrail ile barış yapmayı ve onu tanımamayı amaçlayan Filistinli ve Arap-İslami bir direnişin temelini de ortadan kaldırdı.

Arap Zirvesi'nde (29 Ağustos 1967) alınan üç hayır kararı, 1967 Altı Gün Savaşı'ndaki yenilgiye cevaben kabul edildi.

Doğru, bu 'hayır' kararlarından vazgeçilmesi, Oslo Anlaşması'nın imzalanmasından yıllar önce özellikle de Mısır'ın 17 Eylül 1978'de Camp David Anlaşması olarak bilinen ilk Arap-İsrail barış anlaşmasını imzalamasından sonra başlamıştı.

Ancak Oslo Anlaşması, Filistinliler tarafından Camp David yolunun benimsenebileceğinin ilk kabulü gibi görünüyordu, ki bu önceden ısrarla reddedilen bir şeydi.
 


Peki, yıllar hızla geçti, Oslo Anlaşması nerede kaldı ve taraflara ne fayda sağladı?

Belki de en doğru ve önemli soru; "'Oslo kumarına' girişmenin meyvelerini gerçekçi bir şekilde hissetmeyi İsrail tarafından çok daha hak eden Filistin tarafı için neler başarıldı?" olacaktır.

Cevap açıkça Filistin tarafının lehine değil. Bazı sembolik kazançlar dışında, çoğu dünya ülkesinin Filistin Ulusal Yönetimi'ni Filistinlileri temsil eden bir yapı olarak tanıması ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ofisleriyle büyükelçilik veya diplomatik misyon olarak görmeye başlaması gibi bazı sembolik kazanımlar dışında, Filistinlilerin fiilen bağımsızlık alanında elde ettikleri çok az şey var.

Nitekim Gazze-Eriha Anlaşması'nda ilk olarak bahsedilen C Bölgesi gibi bazı alanlar hâlâ Filistin kontrolü dışındadır.

Oslo Anlaşması'nı tamamen yıkmak amacıyla yapılan direnişin başarısız olduğu doğru.

Ancak daha da olası olan şey, anlaşmanın yürürlükte olduğu son 30 yılda yetişen ve büyüyen Filistinli neslin çoğunun, bugününde tam bir güvende hissetmediği ve geleceğiyle ilgili garantili bir iyimserliğe sahip olmadığıdır.

Bu, üzücü bir sonuç değil mi?

Evet, kesinlikle.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU