Fas'ta hükümet yetersiz kaldı, binlerce yurttaş depremzedelere yardım için yola düştü

"Bunu yapmamız gerektiğini hissettik"

Fas yönetimi şu ana kadar sadece Katar, Birleşik Krallık, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen yardım tekliflerini kabul etti (Reuters)

Fas'ta cumartesi akşamı gerçekleşen 6,8 büyüklüğündeki depremin etkileri hissedilmeye devam ediyor.

Son belirlemelere göre en az 2 bin 900 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından, sarsıntının merkezüssü olan Atlas Dağları'ndaki köylere erişimde halen sıkıntılar yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Depremden etkilenen bölgelere yardım gönderme faaliyetlerinde yaşanan aksaklıklar hükümete yönelik tepkileri artırırken, ülkenin her yerinden binlerce kişi bölgeye yardım ulaştırmak için yollara düştü.

Ancak Atlas Okyanusu kıyısındaki Agadir kentini Marakeş'e bağlayan dağ yollarında ilerlemek hem güvenli değil hem de çok zor.

Deprem nedeniyle bazı dağ yollarındaki dar geçitlerde kaymalar oluştuğu ifade edilirken, bölgeye sevkedilen buldozerlerin de yolu açık tutmak için dağlardan düşen büyük kayaları temizlemeye çalıştığı belirtildi.

Yetkililer olası bir yağış durumunda depremden etkilenen bölgelere giden bu yolların tamamen kapanmasından da endişe ediyor.

Trafiğin askerler ve Berberi köylüler tarafından yönetildiği dağ yolunda, yoğunluğu oluşturansa sıradan yurttaşların yardım taşıyan araçları. 

Guardian'ın aktardığına göre, dağ köylerine ulaşmaya çalışan yüzlerce araç kıyafet, battaniye, şilte ve gıda gibi malzemeler taşıyor.


"Bunu yapmamız gerektiğini hissettik"

Gazetenin dağ yolunda karşılaştığı Raja Casablanca futbol takımının taraftar grubundan 16 kişi de deprem bölgesine üç minibüsle yardım ulaştırmaya çalışan kişiler arasında.

Minibüslerden birini kullanan Ziko, "Talat N'Yakup'a ulaşmak için tüm gün araba kullandık. Gıda, kıyafet ve depremzedelere ulaştırmak üzere topladığımız parayı götürüyoruz. Bunu yapmamız gerektiğini hissettik" diye konuştu.

Bir turizm şirketinde çalışan iki kişiyse, Marakeş yönüne geri dönerek dağın öbür tarafındaki köylere yardım götürmek için arabalarında uyuyacaklarını söylüyor.

Fas'ta siviller deprem bölgelerine yardım taşımak için uğraşırken, arama kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi de tepki çekiyor.

Talay N'Yakup'ta yaşayan annesi ve babası 4 katlı bir binanın altında kalan Cemal Rbaki, Reuters'a yaptığı açıklamada abisiyle birlikte enkazı çıplak ellerle kazmak zorunda kaldıklarını ve enkaz kaldırma araçlarının gelmesinin 4 gün sürdüğünü söyledi.

İhanete uğramış hissettiğini söyleyen Rbaki, "Yardım bekledik. İnsanlar yardım gelmediği için enkaz altında öldüler" ifadelerini kullandı.

Yardım gelmesinin uzun sürmesine ve bazı yardımların kabul edilmemesine anlam veremediğini söyleyen Rbaki, "Bu ihanettir. Düpedüz ihanet" diye konuştu.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU