30 ülkede 36 bin kişiyle yapılan anket: Gençlerin yüzde 42'si askeri yönetimleri destekliyor

Gençler arasında demokrasiye destek seviyesi düşüyor

Son iki ayda Afrika ülkeleri Nijer ve Gabon'da peş peşe askeri darbeler gerçekleşmişti (Reuters)

George Soros tarafından fonlanan sivil toplum ağı Açık Toplum Vakfı, 30 farklı ülkede küresel sorunlara dair büyük bir anket çalışması yaptı.

Ankete katılanların yüzde 86'sı demokratik bir ülkede yaşamayı tercih ettiğini söylerken, katılımcıların yüzde 20'si otoriter rejimlerin vatandaşların isteklerini yerini getirme konusunda daha becerikli olduğunu savundu.

Demokrasiye destek oranı 56 yaş üzeri kişilerde yüzde 71 olarak ölçülürken, bu oran 18 ila 35 yaşlarındaki katılımcılarda yüzde 57'de kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç katılımcıların yüzde 42'sinin askeri yönetimleri desteklediğini söylemesi de ankette ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri oldu.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 35'i, "seçim düzenlemeyen veya meclise danışmayan güçlü bir liderin iyi bir ülke yönetimi sunduğunu" belirtti.

Ankete katılanların yüzde 20'si dünyadaki en endişe verici sorunun yoksulluk ve eşitsizlik olduğunu belirtirken, bu soruya iklim krizi cevabı verenlerin oranı yüzde 20, yolsuzluk yanıtı verenlerin oranıysa yüzde 18 olarak ölçüldü.

36 bin kişinin katıldığı ankete göre, iklim krizinin gelecek yıl yaşamlarını etkilemesinden endişe edenlerin oranı yüzde 70. Bu konuda en endişeli olan ülkeler arasındaysa yüzde 85'lik oranla Türkiye ikinci sırada yer aldı.

Ankete katılanların yüzde 53'üyse ülkelerinin yanlış yönde ilerlediğini düşündüğünü belirtti.

Açık Toplum Vakfı Başkanı Mark Malloch Brown, sonuçların "ayıltıcı ve endişe verici" olduğunu belirtirken, "Dünya genelindeki insanlar hâlâ demokrasiye inanmak istiyor. Ancak nesilden nesile, demokrasinin hayatlarında somut değişimler yaratacağına duyulan inanç azalıyor" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Guardian, Peoples Gazette

DAHA FAZLA HABER OKU