Elon Musk "ölmeye yakın" maymunlara beyin çipi taktıklarını söyledi

Teknoloji milyarderi, beyin çipi testleri için "ölmeye yakın" maymunları seçtiğini söyledi

Elon Musk'ın Neuralink girişiminde araştırma hayvanlarının kullanımıyla ilgili sorular gündeme geldi (Neuralink)

Elon Musk, beyin implantı girişimi Neuralink'in araştırma deneyleri sırasında maymunları öldürdüğü haberlerini yalanladı ve bunun yerine testlerin yalnızca "ölümcül hasta" primatlar üzerinde yapıldığını iddia etti.

Neuralink, geçen yıl beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin testleri sırasında 8 hayvana ötanazi uyguladığını kabul etse de Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi'nin (PCRM) maymunlara "aşırı acı" çektirdikleri yönündeki suçlamalarını reddetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayvan hakları grubu, Neuralink'i şirketin Kaliforniya Üniversitesi Davis Primat Merkezi'ndeki laboratuvarında "yetersiz hayvan bakımı" yapmakla suçlayarak Hayvan Refahı Yasası'nın 9 kez ihlal edildiğini öne sürmüştü.

Neuralink geçen yıl yayımladığı bir blog yazısında hayvan deneylerindeki sicilini savunmuş ve "hayvanlarla mümkün olan en insani ve etik şekilde çalışmaya kendilerini tamamen adadıklarını" öne sürmüştü.

Firma, "tüm yeni tıbbi cihazların ve tedavilerin" insanlar üzerinde denenebilmesi için önce hayvanlar üzerinde test edilmesi gerektiğini de belirtmişti.

Blog gönderisinde, "Her bir hayvanın kullanımı, bilimsel keşifle hayvanların etik kullanımı arasında denge kurmak için kapsamlı bir şekilde planlanmış ve değerlendirilmiştir" ifadeleri yer almıştı.

Neuralink CEO'su Elon Musk, daha önce Twitter olarak bilinen X'teki takipçilerinden biri tarafından konunun gündeme getirilmesinin ardından, şimdi girişimin hayvan deneyi uygulamaları hakkında daha fazla ayrıntı verdi.

Elon Musk, X'te "Neuralink implantı sonucunda hiçbir maymun ölmedi" diye yazdı.

Öncelikle ilk implantlarımızda, sağlıklı maymunlara yönelik riski en aza indirmek için ölümcül hasta (zaten ölmeye yakın) maymunları seçtik. 

 

Neuralink

Neuralink, 14 Şubat 2022 Pazartesi günü yayımladığı bir blog yazısında, hayvan araştırma programına yönelik Tarım Bakanlığı denetimlerinden hiçbir zaman uyarı almadığını belirtmişti (Neuralink)​​​​


Musk, Neuralink'i nihayetinde yapay zekayı insan beyniyle birleştirmek amacıyla 2016'da kurmuştu. Teknoloji milyarderine göre, implant edilen bir çip işitme ve görmeyi iyileştirebileceği gibi daha yüksek muhakeme ve anksiyete giderme gibi "gelişmiş yetenekler" de sunabilir.

Teknolojinin ilk uygulamaları beyin bozukluklarının ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisine yönelik olacak ancak şirket henüz çiplerinin ne zaman kullanıma hazır olacağına dair bir tarih belirlemedi.

Mayısta Neuralink, teknolojisini insanlar üzerinde test etmeye başlamak için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldığını açıklamıştı.

Neuralink, FDA onayının "bir gün teknolojilerinin birçok kişiye yardım etmesini sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil ettiğini" söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU