Fas'ta 2 binden fazla kişinin öldüğü deprem hakkında tüm bilinenler

Depremden etkilenen dağ köylerine erişim sıkıntısı yaşanıyor

Fas'ın kırsal bölgelerinde yer alan kerpiç evler depremden en çok etkilenen yapılar oldu (AFP)

Fas, cuma akşamı ülkenin son yıllarda gördüğü en büyük depremle sarsıldı.

Ülkenin turizm ve ekonomi merkezi Marakeş'e yakın bir bölgede gerçekleşen 6,8 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı.

Fas İçişleri Bakanlığı, kritik durumdaki yaralı sayısının 1404 olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma gecesi 23.00 sularında gerçekleşen depremin merkez üssü Marakeş'in 72 kilometre güneybatısındaki Atlas Dağları olarak açıklandı ancak sarsıntının ülkenin kuzeyindeki Kazablanka'dan da hissedildiği bildirildi.

Depremde en çok can kaybı yaşanan kent ise 635 bin nüfuslu El Havuz. Yetkililer şehirde şu ana kadar yaklaşık 1300 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Ülkenin güneybatısındaki Terudent kentindeyse can kaybı sayısı 452. 

Deprem ne kadar etkiliydi?

6,8 büyüklüğündeki depremin görece sığ bir noktada gerçekleşmesi yıkıcı etkisini de artırdı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre bölgede bu büyüklükte depremler sık görülmüyor ancak sürpriz de değil.

1900'den bu yana bölgede 5 ve üzeri büyüklükte 9 deprem gerçekleşmişti fakat bunlardan hiçbirinde sarsıntının büyüklüğü 6'yı geçmedi.

Fas'ı sarsan deprem ülkenin 1960'dan bu yana gördüğü en ölümcül sarsıntı olarak kayıtlara geçti. 1960'daki depremde 12 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, Fas'taki depremden etkilenen kişi sayısının 300 binden fazla olduğunu açıkladı.

Ülkenin tarihi noktalarının hasar gördüğü depremden en çok Atlas Dağları'na yakın konumdaki yerleşim birimleri etkilendi. 

Kurtarma çalışmaları ne durumda?

Fas'ı sarsan 6,8'lik depremin ardından uzmanlar bir kez daha ilk 72 saatin önemine dikkat çekiyor.

Ancak yıkımın Atlas Dağları'na yakın ulaşılması güç bölgelerde yoğunlaşması arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.

Ülkede birçok kişi cuma ve cumartesi gecelerini sokakta geçirirken, yetkililer depremin herkesin evde olduğu bir saatte gerçekleşmiş olmasının can kaybı sayısını artırmasından endişe ediyor.

Wall Street Journal'a konuşan New York merkezli Kuzey Afrika Risk Danışmanlığı şirketinin direktörü Geoff Porter, "Faslı yetkililer için en büyük sorun kırsaldaki dağ köylerine ve mezralarına ulaşmak. Fas, şehirli nüfusa yardım etmek için gerekli kaynaklara sahip ancak dağlara ulaşmak zaman alacak" diye konuştu.

Ulaşılması güç dağ köylerine yardım tırlarını yönlendiren Kızılhaç da erişim sorununa dikkat çekti.


Kızılhaç Sözcüsü Tommaso Della Longa, "Bu acil durumun bir koşu değil, maraton olmasını bekliyoruz. İnsanlar aylar boyunca desteğe ihtiyaç duyacak. Şu anda önceliğimiz arama-kurtarma desteği sunmak ve hayatları kurtarmak" dedi.

Fas Kralı VI. Muhammed, arama kurtarma alışmalarına öncülük etmesi için orduya talimat verdi. Yerel yetkililerle işbirliğine giden Fas ordusu, arama kurtarma ekipmanları ve drone'larla birlikte depremden etkilenen bölgelere sevkedildi.

Depremde 4 aile üyesini kaybeden 50 yaşındaki Muhammed kurtarma çalışmalarıyla ilgili, "İki çocuğumla birlikte dışarı çıkmayı başardım ama diğerlerini kaybettim. Evim gitti. Enkazdan cenazeleri çıkarmaya çalışan yetkililerle birlikte sokaktayız. Çok fazla insan hastaneye gönderildi. Enkazdan mucize çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Uluslararası tepki ne oldu?

Fas'taki depremin ardından birçok dünya lideri taziye mesajı yayımladı ve ülkeye yardım önerisinde bulundu.

Ankara'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Dost ve kardeş Fas halkına ve hükümetine başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesine yer verildi.

AFAD da yardım talebi gelmesi durumunda gönderilmek üzere 265 personel ve 1000 çadırın hazır bekletildiğini duyurdu.

2021'de Fas'la diplomatik ilişkilerini kesen ve hava sahasını kapatan Cezayir yönetimi de insani yardımlar ve tıbbi uçuşlar için hava sahasının açılacağını açıkladı.

Benzer şekilde Birleşmiş Milletler, ABD ve Fransa yönetimleri de destek sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.


Independent Türkçe, BBC, CNN, Wall Street Journal, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU