Somali'de drone saldırısı: 5 sivil hayatını kaybetti

Saldırıda 3 eş-Şebab militanının öldüğü de aktarıldı

5 Mart 2012'de Mogadişu'nun güneyindeki Dinele bölgesinde devriye gezerken bir binanın önünde oturan eş-Şebab savaşçıları / Fotoğraf: Reuters

Somali'deki iki yerel lider dün yaptıkları açıklamada, ülkenin merkezinde bazı militanların bir ailenin evine sığınmalarının ardından gerçekleşen drone saldırısında 5 sivilin ve 3 eş-Şebab militanının öldüğünü bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre olayla ilgili farklı açıklamalar kaydedildi. Somali devlet televizyonu, militanların Galgadud eyaletinin el-Lahelay köyündeki bir evde sakladıkları mayın nedeniyle 1 kadın ve 2 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Somali Ulusal Haber Ajansı'nın (SONNA) bildirdiğine göre, söz konusu olayda El Kaide bağlantılı eş-Şebab hareketinin 3 üst düzey liderleri de öldürüldü. Aralarında grubun Galgadud'daki lideri olduğuna inanılan Olol Ali Guled de bulunuyordu.

Bu şahısların çarşamba akşamı özel bir operasyonda öldürüldüğünü bildiren SONNA, drone kullanımından ya da ailenin öldürülmesinden ise bahsetmedi. Eş-Şebab’a yönelik saldırılarında Somali hükümetine bir yıldır destek olan ABD Afrika Komutanlığı AFRICOM ise 3 militanın öldürüldüğünü, yaralı sivillerin tahliye edildiğini bildirdi. AFRICOM tarafından yapılan açıklamada, “Maalesef operasyon çevresinde yaralanan ve ölen siviller kaydedildi. ABD kuvvetleri operasyon için sahada değildi, operasyon sırasında veya operasyona destek amacıyla hava saldırısı düzenlemedi” ifadeleri yer aldı.

Yerel lider Farah Aden, Reuters'e telefon aracılığıyla yaptığı açıklamada, militanların Lahelay'de bir akrabalarının evine kadar bir drone tarafından takip edildiğini bildirdi. Aynı zamanda, “O sırada evin dışında oturuyorlardı, et ve pilav yemek ile meşgullerdi. Eti yedikleri sırada drone onları vurdu. Ev vurulmadı ve hiçbir sivil hedef alınmadı. Siviller bombanın şarapnel parçaları nedeniyle yaralandı” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU