Eve girince öldürülen ayının insan katili olduğu doğrulandı

Yaban hayatı yetkilileri, Kuzey Amerika bozayılarının insanlarla giderek daha fazla temas kurduğu uyarısında bulunuyor

Temsili (AFP)

Yetkililer temmuzda Yellowstone Ulusal Parkı yakınlarında yürüyüşe çıkan bir kadını öldüren ve 2020'de ABD'nin Idaho eyaletinde bir adamı yaralayan Kuzey Amerika bozayısının, Montana'da bir eve girdikten sonra uyutulduğunu açıkladı.

Montana Balık, Yaban Hayatı ve Parklar Departmanı'nın yaptığı açıklamada 10 yaşındaki dişi bozayıyla yavrusunun, 2 Eylül sabahı West Yellowstone kasabası yakınlarındaki bir evin mutfak camını kırarak köpek maması çaldığı belirtildi.

Yavruyu yakalayan yaban hayatı görevlileri, Kuzey Amerika bozayıları Nesli Tehlike Altındaki Türler Yasası kapsamında korunduğundan ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi'nden izin aldıktan sonra o akşam yetişkin bozayıyı vurarak öldürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer Kuzey Amerika bozayısının 22 Temmuz'da 48 yaşındaki Kansaslı Amie Adamson'ı ölümcül şekilde yaraladığını, genetik analiz ve "diğer tanımlayıcı özelliklerin" doğruladığını belirtti.

Annesi Janet Adamson'ın o dönemde söylediğine göre eski öğretmen Yellowstone yakınlarındaki patikalardayken "cennetteymiş" gibi hisseden, uzun yürüyüş meraklısı biriydi.

Yaban hayatı görevlileri ölümcül saldırının ardından evlere, kamp alanlarına ve popüler yürüyüş yollarına yakınlığı nedeniyle bozayıyı yakalamak için birkaç başarısız girişimde bulunmuştu.
 

Amie Adamson
Amie Adamson, temmuzda Yellowstone yakınlarındaki bir Kuzey Amerika bozayısı saldırısında hayatını kaybetti (Fotoğrafı ailesi servis etti)


Ayının 2020'de West Yellowstone'a yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta, Idaho'da yer alan Henrys Lake Eyalet Parkı yakınlarında yürüyüş yapan Gregory Godar'ı yaraladığı da doğrulandı.

Yaklaşık 225 kiloluk ayının nasıl aniden ortaya çıkıp sırtını kestiğini ve kendisini yere fırlatarak karnını ısırdığını, Godar o yıl East Idaho News'a anlatmıştı.

Godar, "Öldüğüme emindim. Karnımı ısırdıktan sonra boynumu ezip beni öldüreceğini düşündüm" demişti. Godar bunun yerine ayının aniden saldırmayı kesip kaçtığını söylemişti.

Montana Balık, Yaban Hayatı ve Parklar Departmanı'na göre her iki saldırının da ayının "savunma tepkisi" olduğu düşünülüyor.

Bozayı 2017'de araştırma amacıyla yakalanmıştı.

Montana Balık, Yaban Hayatı ve Parklar Departmanı'nın Helena'daki yaban hayatı rehabilitasyon merkezinde tutulan yaklaşık 20 kiloluk yavru ayı, gelecek haftalarda bir hayvanat bahçesine gönderilecek.

Yetkililer, nüfusları artan Kuzey Amerika bozayılarının insanlarla giderek daha fazla temas kurduğu uyarısında bulunuyor.

Kurum, ayıların kış uykusuna yatmadan önce daha uzun süre aktif olduğunu ve bu dönemin sonbahardaki av sezonu ve rekreasyon faaliyetleriyle çakıştığını belirtiyor.

Montana Balık, Yaban Hayatı ve Parklar Departmanı uzun yürüyüşler yapanlara, her an kullanıma hazır ayı kovucu sprey taşımak, ayının varlıklarını fark etmesi için ses çıkarmak ve hayvan leşlerinden uzak durmak gibi önlemler almalarını tavsiye ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU