Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi

Rusya'nın Ukrayna'ya topyekün savaş açmasından bu yana Hindistan, indirimli petrol alımlarını istikrarla artırıyordu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2019'da Rusya'nın uzak doğusundaki Vladivostok limanının dışında bulunan Zvezda tersanesine yaptığı ziyaret sırasında Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle konuşurken, Rosneft'in Rus petrol devi İgor Seçin onlara eşlik etmişti (AFP)

Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı, Ukrayna'daki savaş süresince istikrarlı bir şekilde devam eden satın alımların ardından, Moskova'nın mallarındaki indirimlerin düşmesi ve bazı tesislerdeki planlı bakım kesintileri nedeniyle ağustosta son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya topyekün savaş açmasından bu yana Hindistan, indirimli petrol alımlarını istikrarla artırıyordu. Hindistan'ın Rus petrolü ithalatı ekimde rekor seviyeye ulaşmış ve ülke günlük varil bazında Hindistan'ın en büyük petrol tedarikçisi haline gelmişti.

Vladimir Putin'in Asyalı müttefiki petrol ihtiyacı için Körfez ülkesi Suudi Arabistan'a yönelirken, Kpler ve Refinitiv'in ticaret akışına dair ön verileri birkaç aylık ani bir artış gösteriyor.

Refinitiv analisti İhsan Hak, "Rus petrolü ithalatının düşük indirimler nedeniyle birkaç ay boyunca düşük seviyelerde kalması muhtemel ve bu da Rus petrol tedarikçilerini daha fazla indirim sağlamaya zorlayacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Verilere göre hazirandan bu yana Hindistan'ın Rus petrolü ithalatı, Avrupa ülkesinden gelen indirimlerin azalmaya başlamasının ardından düşüş gösteriyor. Refinitiv verilerine göre, ağustosta Rusya'dan yapılan ithalat temmuza göre 5'te bir oranında azalarak günlük yaklaşık 1,5 milyon varile (bpd) düşerken, Suudi Arabistan'dan yapılan alımlar yaklaşık yüzde 63 arttı.

Rafineriden bir kaynağa göre ekim dolumları için Rus petrolünün varil fiyatındaki indirimler, gösterge olan vadeli Brent'e kıyasla 5 doların altında seyrediyor. Şirketi gelecek ayın petrol ithalatı için henüz sipariş vermemiş.

Reuters'a konuşan bir hükümet kaynağı, Hindistanlı rafinericilerin Rus petrolü ithalatını azaltabileceğini, zira indirim miktarının azalmasının, Rus mallarının fiyatını Batılı ülkeler tarafından belirlenen varil başına 60 dolar tavanının üzerine çıkararak pahalı hale getirdiğini söyledi.

Hak, Hindistan ve Asya'da benzin talebinin arttığı bir dönemde OPEC üretici grubunun petrol üretimini azaltması nedeniyle Hindistan'ın da ABD'ye yönelebileceğini belirterek, "Hintlilerin ABD'den petrol ithalatını artırma ihtimali var" dedi.

Hak, Hindistan'ın yakıt talebinin büyük festivaller nedeniyle gelecek iki ayda artmasının beklendiğini ve bunun da Hindistan'ın Ortadoğu'dan petrol ithalatını muhtemelen artıracağını söyledi.

Kpler'in rakamlarına göre, nisanda Rusya'nın ham petrol ihracatı, Batı yaptırımlarının şiddeti artmasına rağmen, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasından önceki seviyelerin üzerine çıktı ve Hindistan'la Çin, Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının yüzde 90'ını oluşturdu.

Bu dinamikler Putin'in bu ay Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek G20 zirvesine katılmayacak olması nedeniyle Yeni Delhi'yle Moskova arasında diplomatik açıdan değişmekte olduğu görülen ikili ilişkilerin yönündeki farklılaşmanın ve petrol ekonomisinde bir değişimin habercisi olabilir.

Ancak BRICS koalisyonunda, ocakta gruba katılacak BAE ve İran'ın yanı sıra dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden biri olan Suudi Arabistan da yer alıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU