Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Ukrayna Savunma Bakanlığı'nda değişim

Savunma Bakanlığı'na atanan 1982 doğumlu Umerov, Ukrayna tarihinde bakanlık görevini üstlenecek ilk Kırım Tatarı oldu

Ukrayna-Rusya Savaşı ikinci yılına doğru ilerliyor, 550 gün geride kaldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada ülkenin savunma bakanının değişeceğini duyurdu. 

Zelenski'nin duyurusu, Ukrayna'nın Odesa bölgesindeki bir limanındaki Rus insansız hava aracı saldırısının ardından geldi. 

Yetkililer bu saldırı sonucunda iki kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtiyor.

Reni limanına yapılan saldırı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Temmuz ayında anlaşmadan çekildiği Karadeniz'deki tahıl anlaşmasının yeniden başlamasını görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşmasından bir gün önce gerçekleşti.

Rus güçleri, dün erken saatlerinde İran yapımı 25 Shahed insansız hava aracını Tuna Nehri boyunca ateşlerken, bunlardan 22'si hava savunması tarafından vuruldu. 

Açıklamayı Ukrayna hava kuvvetleri Telegram hesabı üzerinden yaptı.

Bu gelişmelerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den savunma bakanlığında değişim mesajı geldi.

Akşamki konuşmasında Zelenski, "Bakanlığın yeni yaklaşımlara ve hem askeri hem de toplumla etkileşimin farklı formatlarına ihtiyaç duyduğuna inanıyorum" dedi.

Ukrayna'nın başka bir bölgesinde, Donetsk bölgesindeki iki ayrı Rus saldırısında Pazar günü üç kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'na Kırım Tatarı

Ukrayna'da Savunma Bakanlığa yeni atanan isim 41 yaşındaki Kırım Tatarı milletvekili Rüstem Umerov.

2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Karadeniz'deki Ukrayna yarımadası olan Kırım'dan sürgün edilen Kırım Tatar ailesinin bir üyesi olan Umerov, 2020'den beri Kırım'ın işgalini sona erdirmeye yönelik strateji üzerinde çalışan bir devlet görevlisi.

Zelenski, Umerov'nun söz konusu göreve atanması ile ilgili "Tam ölçekli savaşın üzerinden 550'den fazla gün geçirdiği için yeni bir liderliğe ihtiyaç vardı" dedi.

Umerov, muhalefetteki Holos (Ses) partisinin bir politikacısı. 

Eylül 2022'den beri Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu başkanı olarak görev yapıyordu.

Bu kurum, devlet varlıklarını özel yatırımcılara satan bir kuruluş.

Sık sık yolsuzluk skandallarıyla karşı karşıya kalan kurumu dönüştürmedeki başarısıyla öne çıkan Umerov, devlet mülkiyetinin satışını yeniden başlattı ve savaş sırasında devlet için rekor gelirler elde etti.

Umerov bunun dışında savaş esirlerinin, siyasi esirlerin, çocukların ve sivillerin değişimi ile ilgilendi, işgal altındaki bölgelerden sivillerin tahliyesinde aktif rol aldı.

Genç siyasetçi Türkiye-BM destekli tahıl anlaşması üzerine Rusya ile yapılan görüşmelerde Ukrayna delegasyonunun üyelerindendi.

Umerov, yakınlarına göre yetenekli bir müzakereci olarak tanımlanıyor.

Karadeniz Tahıl Anlaşması ve esir değişimleri konularında yer aldığı müzakerelerin yanı sıra Ukrayna'nın Mariupol kentinde yakalanan Azov savaşçıları dahil olmak üzere esirlerin serbest bırakılmasında da önemli rol üstlenmişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Umerov, Zelenski'in Mayıs ayında Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette de heyette yer alan isimlerdendi, bununla birlikte First Lady Olena Zelenska'nın Mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyaret sırasında da yanında o vardı.

Kariyerine özel sektörde başlayan Umerov, 2004'te Ukrayna'nın önde gelen mobil operatörlerinden birine katıldı, 2013'de kendi yatırım şirketi ASTEM'i ve ASTEM Vakfı'nı kurdu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nda yolsuzluk krizi

Kırım Tatarı Umerov'un atanması Ukrayna'da geçtiğimiz ay Savunma Bakanlığı'nda başlayan askeri ceketlerin tedariki ile ilgili skandala da denk geliyor.

Ukrayna medyası bahsi geçen malzemelerin normalden üç kat daha yüksek bir fiyata satın alındığını ve kış ceketleri yerine yaz ceketleri sipariş edildiğini yazmıştı. 

Tedarikçinin gümrük belgelerine göre ceketler birim başına 29 dolar olarak fiyatlandırılmış ancak Savunma Bakanlığı birim başına 86 dolar ödemişti.

Söz konusu iddialarla ilgili Savunma Bakanı Reznikov geçen hafta düzenlediği basın toplantısında suçlamaları reddetti.

ABD Başkanı Biden: Bakanın değiştirileceğinden haberdarım

ABD Delaware'de pazar günü gazetecilere konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Zelenski'nin savunma bakanını değiştirdiğinden haberdar olduğunu söyledi, kamuoyunda önünde konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmayacağını belirti. 

 

Independent Türkçe, Press Herald, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU