Meksika, tarihinin ilk kadın devlet başkanına bir adım daha yaklaştı

Muhalefet 60 yaşındaki bilgisayar mühendisi Xóchitl Gálvez'i aday gösterdi.

Galvez, Meksika'nın en önemli teknoloji girişimcilerinden biri olarak görülüyor (AP)

Meksika'da muhalefetteki koalisyon, 2024'teki başkanlık seçimi için yerli kökenleri de olan 60 yaşındaki kadın senatör Xóchitl Gálvez'i aday gösterdi.

Bilgisayar mühendisi ve iş insanı olan Gálvez'in muhalefet tarafından aday gösterilmesi, Meksika'nın ilk kez kadın bir devlet başkanı tarafından yönetilme ihtimalini de artırdı.

Zira şimdiki devlet başkanı Manuel Lopez Obrador'un Morena partisinin de eski Meksiko City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum'u aday göstermesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gálvez'in adaylığı, 2000'li yıllara kadar ülke siyasetini domine eden Kurumsal Devrimci Parti'nin (PRI) de aralarında bulunduğu üç partili bir koalisyon tarafından destekleniyor.

Yoksul bir ailede büyüyen Gálvez'in çocukluğunu Hidalgo eyaletinde ailesiyle birlikte sokak yemeği satarak geçirdiği biliniyor.

Daha önce AP'ye bir röportaj veren Gálvez, babasının kötü huyları olan alkolik bir öğretmen olduğunu söylemişti.

Bilgisayar mühendisliği bölümü için burs kazandıktan sonra Meksiko City'e taşınan Gálvez, mezuniyetinin ardındansa bir teknoloji şirketi kurarak hükümetten ihale almayı başarmış.

Genelde yerel kıyafetler giyen ve halkın dilinden konuşan Gálvez'i sık sık Meksiko City sokaklarında bisiklete binerken görmek mümkün. Mütevazı tavrı ve espirili kişiliği de onu Meksika'da işçi sınıfı ve gençlerin sevdiği bir figür haline getirmiş.

Yine de 60 yaşındaki bilgisayar mühendisinin seçimde işi zor. Zira iktidardaki Lopez Obrador'un partisi yüzde 60'dan fazla onaylanma oranına sahip. Ancak Obrador'un tekrar aday olamayacak olması muhalefet için seçimlerde başarı kapısını aralık bırakıyor.

Obrador'un başkanlık dönemi boyunca Meksika liderini ülkedeki şiddet olayları konusunda eleştiren Gálvez, suç örgütleriyle mücadelede etkisiz kalındığını vurgulamıştı.

Gálvez, Obrador'u sıklıkla zenginlerin, oligarkların ve muhafazakarların başkanı olmak suçlamıştı.

Claudia Sheinbaum'un adaylık ihtimaline dair başkanlık yarışında rakibinin de kadın olmasıyla ilgili düşünceleri sorulan Gálvez, "Oradalar çünkü başkanın yaptıklarının aynısını yapmaya devam etmek istiyorlar. Kendilerine ait bir kimlikleri yok" ifadelerini kullanmıştı.

Meksika'da başkanlık seçiminin Haziran 2024'te yapılması planlanıyor.


Independent Türkçe, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU