Fransa solunda "tesettür" tartışması

"Macron abaya yasağıyla bir taşla iki kuş vurdu"

Abaya, genellikle Müslüman kadınların tercih ettiği çarşaf benzeri uzun bir elbise modeli (AFP)

Fransa'da okullarda abaya giymenin yasaklanması tartışmalara neden oldu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararı ülkedeki sağ partilere göz kırpma olarak yorumlanırken, Fransa soluysa kararla ilgili ikiye bölündü.

Radikal solcu Boyun Eğmeyen Fransa milletvekili Clémentine Autain kararla ilgili hükümeti kadınların giyimlerini denetlemeye çalışmakla suçladı. Parti daha önce kararı yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boyun Eğmeyen Fransa'yla birlikte Nupes (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) koalisyonunun içinde bulunan Sosyalist Parti ve Komünist Parti ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Fransa'nın geleneksel partileri içinde yer alan bu partiler laiklik tartışmalarında tarihsel olarak takındıkları tutumla ve Katolik Kilisesi'nin etkisine karşı duruşlarıyla da biliniyor.

"Macron bir taşla iki kuş vurdu"

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico, Macron'un bu kararla birlikte "bir taşla iki kuş vurduğu" yorumunda bulundu.

Eğitim Bakanı Gabriel Attal, hükümetin 2004'te dini sembollere getirilen yasağa karşın abaya giyme oranının artması üzerine harekete geçtiğini söyledi.

Kararla birlikte tartışmaların sonuçlanmayacağına dikkat çeken araştırma şirketi OpinionWay'in başkan yardımcısı Bruno Jeanbart, "Bu sadece hikayenin başlangıcı. Çocukların okula girişlerinin engelleneceği durumlar göreceğiz. Eğer mahkemeye gidip kazanırlarsa, yeni bir yasaya ihtiyacımız olup olmadığı sorusu gündeme gelecek" diye konuştu.

Jeanbart, "Bakanlar, okullarda abaya giyilmesine karşı olan insanların sayısının arttığını görüyorlar ve harekete geçmek zorundalar. Çünkü harekete geçmezlerse bu Marine Le Pen'e oy vermek için yeni bir neden anlamına gelecek" ifadelerini kullandı.  

Macron yeni müttefikler arıyor

Fransa toplumunun uzun yıllardır tartıştığı başlıklardan birinde atılan adım, Macron hükümetinin yeni müttefikler aradığı bir dönemde geldi.

Macron geçen yıl parlamento seçimlerinde yaşanan kayıpların ardından diğer partilerle girilecek ittifaklara sıcak bakmasa da, Fransa hükümetinin göç gibi hassas konularda yeni düzenlemeler hazırladığı ve bunun için sağ partilerin desteğine ihtiyaç duyduğu biliniyor.

Okullarda abaya giymenin yasaklanması Fransa'nın sağ partileri tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Hatta Macron yönetimine mesafeli tutumuyla bilinen radikal sağcı Ulusal Birlik bile hükümetin kararını destekleyen bir açıklama yaptı.


Halk ne düşünüyor?

Fransa siyasetinde tartışmalara neden olan yasak, toplumdansa geniş çapta destek görüyor.

IFOP'un yaptığı son ankete göre Fransızlarıın yüzde 77'si orta dereceli okullarda dini sembollere "karşı" olduğunu söylerken, bu soruya "çok karşı" olarak yanıt verenlerin oranıysa yüzde 50'nin biraz altında kaldı.

Fransa, 2004'te okullara başörtüsüyle girişi yasaklamış, benzer şekilde Hristiyanlık sembolleri ve kipa takmak da yasak kapsamına alınmıştı.

2010'daysa sokakta peçe takmaya yasak getirilmişti.

Ancak 2004'teki yasadan beri devam eden "okullarda laiklik" tartışması 2020'de ifade özgürlüğü dersi veren Samuel Paty isimli bir öğretmenin Muhammed Peygamber'in karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesinin ardından alevlenmişti.

Abaya nedir?

Genellikle siyah renkli, bol, omuzlardan ayak bileğine kadar uzunlukta, daha çok Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran, Mısır gibi ülkelerde giyilen kaftan veya çarşaf benzeri kadın üst giysisidir. Baştan itibaren başladığında çarşafa yakın bir görünüm alır.

Nikab adı verilen; gözlerin dışında tüm yüzü kapatan yüz peçesiyle birlikte de giyilir. Abaya yüz ve eller dışında ayaklar dahil olmak üzere bütün bedeni kapatır. Bütün bunlara ek olarak siyah renkli bir eldivenle eller de tümüyle kapatılabilmektedir.


Independent Türkçe, Politico, Guardian, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU