Kazan Küresel Gençlik Zirvesi'nde gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolü tartışıldı

Kazan Küresel Gençlik Zirvesi, Tataristan Hükümeti ve ICYF işbirliğiyle düzenlendi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Tataristan'ın uluslararası insani işbirliğinin gençlik boyutuna önemli katkısını takdir ediyoruz" dedi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Tataristan Hükümeti ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu tarafından ortaklaşa düzenlenen Kazan Küresel Gençlik Zirvesi Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve 30'dan fazla ülkeden katılımcılarla gerçekleşti. 

Zirveye mesaj gönderen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov mesajında "Tataristan'ın uluslararası insani işbirliğinin gençlik boyutuna önemli katkısını takdir ediyoruz" dedi.  
 

kazan 2.jpg
"Modern dünyada çocukların ve gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolünün tartışılması" ana gündemiyle toplanan zirve üç gün sürdü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Zirvede konuşan İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan da konuşmasında toplumsal ve aile değerlerinin gençlerin geleceği için pusula görevi gördüğünün altını çizerek, "Bu söylem yalnızca teorik değildir; değerlerimizin keyfi değişiklikler karşısında sarsılmaz kalmasını sağlamak için hükümetlere, kurumlara ve ailelere yönelik bir eylem çağrısıdır" diye konuştu.

Kazan City Hall'da gerçekleştirilen zirveye, Libya, Kamerun, İran, Pakistan, Lübnan, Senagal, Filistin, Nijer, Fas, Mısır, Katar, Suudi Arabistan, Çin, Sudan, Belarus ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkeden 300'den fazla kişi katıldı. 
 

kazan 1.jpg
Muhammed Zahid Gül ve Nevzat Çiçek, Filistin Devleti Gençlik ve Spor Yüksek Konseyi Başkanı Jibril Rajoup ile birlikte / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gençlik bakanları, bakan yardımcıları, gençlik politikalarıyla ilgilenen uluslararası organizasyonların temsilcileri, kanaat önderleri, genç girişimciler ve bilim dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen zirvenin bu yılki ana gündemi, "Modern dünyada çocukların ve gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolünün tartışılması" olarak belirlendi.
 


Zirve, Kazan Müftüsü tarafından okunan Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başladı

 

Tataristan Başbakan Yardımcısı Leyla Fazleeva'nın açılış konuşmasıyla başlayan zirvede konuşma yapan ICYF Başkanı Taha Ayhan, "Kazan Küresel Zirvesi 2023, yalnızca gençlerimizin birliğine ve gücüne tanıklık etmekle kalmıyor, aynı zamanda topluluklarımız ve uluslarımız için daha iyi bir gelecek ve açık bir kimlik şekillendirme konusundaki ortak kararlılığımızın bir yansıması olarak da görülüyor" dedi. 

Zirvenin ikinci gününde düzenlenen "Modern dünyada çocukların ve gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolü" başlıklı oturumda da Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, ICYF Başkanı Taha Ayhan, Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan, Rusya Federasyonu Volga Federal Bölgesi Temsilcisi Igor Komarov, Rusya Kamu-Devlet-Çocuk ve Gençlik Hareketi Başkanı Grigory Gurov, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO) Genel Müdürü Dr. Salim bin Mohammed AlMalik, Federal Gençlik İşleri Dairesi Başkan Yardımcısı Damir Fattakhov, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Araştırma ve Yayınlar Daire Başkanı Prof. Dr. Cengiz Tomar birer konuşma yaptı.
 

kazan.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da oturuma gönderdiği mesajında "Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak, Tataristan'ın uluslararası insani işbirliğinin gençlik boyutuna önemli katkısını takdir ediyoruz. Gençliğin sosyal ve siyasal konulardaki rolü konusunda doğrudan ilgililer arasında etkili bir işbirliği ve doğrudan diyalog için sizin platformunuz mükemmel bir imkan sağlıyor. Bugün, birleştirici bir gündemi teşvik etmeyi amaçlayan bu tür çabalar, genç neslin gelecek vadeden bir işbirliği alanı yaratmaya daha aktif katılımı küçümsenemez. Programın oldukça yoğun olması ve pratik sonuçlar elde etmeye amaçlanması memnuniyet veriyor. Eminim ki, zirve katılımcılara faydalı bağlantılar elde etmesine yardımcı olacak, ortak projelerin gerçekleştirilmesine yönlendirecek, elbette, çok kültürlü ve farklı dinlere sahip büyük vatanımızın benzersiz tarihi kültürel varlıklarını tanıtacaktır" dedi.

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov yaptığı konuşmada, Kazan'ın geçen yıl İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti olarak ilan edilmesi ve bu kapsamda İslam İşbirliği Gençlik Forumu işbirliğiyle gençlere yönelik düzenlen etkinliklerden önemli sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Minnihanov, "Çok kutuplu bir dünyanın gelişimi ve geleneksel İİT değerlerinin korunması bağlamında, yeni ortak girişimler geliştirmek, entegrasyon ve ilişkilerin güçlendirilmesi süreçlerini sürdürmek önemlidir" diye konuştu.
 

 

Geçen yıl "Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022" etkinliklerine ev sahipliği yapan Tataristan'ın başkenti Kazan, bu yıl da "Kazan Küresel Zirvesi 2023" ev sahipliği yaptı.

Kazan Küresel Zirvesi'ni Independent Türkçe adına Genel Koordinatörümüz Muhammed Zahid Gül ve Genel Yayın Yönetmenimiz Nevzat Çiçek takip etti.

Toplantının en ilginç anı toplantıya Libya Gençlik Bakanı olarak katılan Abdullah ez-Zeni, dışişleri bakanlığına atandığını toplantıda öğrendi ve ilk kutlamaları zirvede yaptığı konuşmada kabul etti. 
 

Libya’nın yeni dışişleri bakanı Abdullah ez-Zeni.jpg
Libya'nın yeni dışişleri bakanı Abdullah ez-Zeni / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Taha Ayhan: Pusulamız aile değerleridir

ICYF Başkanı Taha Ayhan da konuşmasında zirvenin sadece bölgede değil küresel ölçekte gençlerin geleceğini şekillendirmede büyük potansiyel taşıdığını belirterek, "Öncelikle bu zirve bağlantının gücünün bir kanıtıdır. Bu dinamik şehirde, Kazan'ın 2022 İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti seçilmesinin öncesinde ve sonrasında, bize farklı sesleri ve bakış açılarını bir araya getirmek için olağanüstü bir fırsat sunuldu. Burası yalnızca tartışma platformu değil; sınırları ve coğrafi sınırları aşan koordineli yanıtlar ve yeni olasılıklar gerektiren, ortak zorluklarımızdan doğan eylem için bir katalizördür" diye konuştu.

Zirvede farklı yapılardan gençlerin işbirliği yapmak, fikir üretmek ve dünyamızı yeniden şekillendirebilecek çözümleri birlikte bulmak için bir araya geldiğini ifade eden Ayhan, "Onları farklı bakış açılarıyla buluşturarak ve alışılmadık yaklaşımları benimseyerek, bizi ileriye taşıyacak dönüştürücü çözümleri ortaya çıkarabiliriz" dedi.
 

Taha Ayhan.jpg
İslam İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Taha Ayhan (soldan üçüncü) / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Zirvenin ayrıca ortak bir amaç etrafından birleşen gençler arasında kalıcı bir ağ oluşturmak için birleştirici bir görev de üstlendiğini belirten Ayhan, "Gençliğimizin karşı karşıya olduğu çağdaş zorlukları ele alırken odak noktamız doğrudan işbirliği çabalardır. Toplumlarımızın ve ailelerimizin temelini oluşturan temel değerlerin, değişen dünyanın zorlukları karşısında bize yol gösteren bir pusula görevi gördüğünün altını çizmek zorunludur. Gençlerimizin karakterini ve geleceğini şekillendirmede aile değerlerinin öneminin bilincindeyiz. Bu söylem yalnızca teorik değildir; değerlerimizin keyfi değişiklikler karşısında sarsılmaz kalmasını sağlamak için hükümetlere, kurumlara ve ailelere yönelik bir eylem çağrısıdır" diye konuştu.

Taha Ayhan, ulusal kimlik ile küreselleşme arasındaki çatışmanın önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

Kültürel mirasımızı korumak ile bağlantılı bir dünyanın potansiyelini benimsemek arasında bir denge kurmamız gerekiyor. Amacımız, görünüşte çelişkili olan bu etkileri birbirine bağlayan hassas konuları bilgilendirici tartışmalar yoluyla çözmektir. Gençlerimizin kimlik ve aidiyet duygularını koruyarak sürekli gelişen bu dünyayla başa çıkabilmelerini sağlamaktır.

Son olarak, hızlı teknolojik ilerleme ve sürekli değişimin hüküm sürdüğü bir dünyada, eğitimde geleneksel değerler konusu her zamankinden daha kritik hale gelmiştir. Eğitim ortamı gelişiyor ve genç beyinleri yalnızca bilgiyle değil aynı zamanda hayatın zorluklarıyla baş edebilecek ahlaki bir pusulayla donatmak bizim sorumluluğumuzdur. Gençlerimiz fırsatlar ve zorluklarla dolu bir dünyanın kavşağındadır ve onların haklarını, sorumluluklarını anlamaları ve onurlarını korumaları çok önemlidir.

 


Tataristan Hükümeti'nden ICYF Başkanı Taha Ayhan'ı onur nişanı

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, Tataristan gençliğine desteklerinden dolayı Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov tarafından "Tataristan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü" Onur Nişanı'na layık görüldü.

Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve ICYF Başkanı Taha Ayhan Tataristan Hükümeti ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu tarafından ortaklaşa düzenlenen Kazan Küresel Gençlik Zirvesi'nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Minnihanov, ICYF Başkanı Ayhan'a Tataristan gençliğine yaptığı katkılardan dolayı "Tataristan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü" Onur Nişanı'nı takdim etti.
 

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, Tataristan Cumhurbaşkanının elinden devlet nişanı aldı.jpg
ICYF Başkanı Taha Ayhan,Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov'un elinden 'Onur Nişanı' aldı

 

Cumhurbaşkanı Minnihanov, Tataristan'ın başkenti Kazan'ın geçen yıl İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti ilan edildiğini ve ICYF tarafından yıl boyunca bir dizi etkinlik düzenlendiğini anımsatarak, "Sayın Taha Ayhan'ın başkanlığındaki İslam İşbirliği Gençlik Forumu, Tataristan'da özellikle gençlerin kültürel, sanatsal ve bilimsel gelişimlerine katkı sağlayan ve onlara yeni vizyonlar açan organizasyonlarına minnettarız. Tataristan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünde bu özel nişanı kendisine takdim etmekten de büyük onur duyuyoruz" dedi.

Taha Ayhan da Cumhurbaşkanı Minnihanov'a teşekkürlerini ileterek, Tataristan'ın tarih boyunca İslam toplumu için büyük önem taşıdığını ve bu özel nişana layık görülmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
 

Türkiye Kazan Başkonsolosu da Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın mesajını iletti.

3 gün süren zirvede, güçlü bir aile, yaşam boyu eğitim, kişisel güvenlik, karşılıklı saygı, halklar arası dostluk ve ulusal kimlik değerlerinin inşası gibi bir birinden önemli konular ele alındı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU