Florida'da Idalia alarmı: Kasırga beklenirken olağanüstü hal ilan edildi

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Idalia'nın Meksika Körfezi'nin doğusunda güçlenerek kasırgaya dönüşmesini bekliyor

(ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi)

ABD'nin Florida eyaletini vurma yolunda ilerleyen ve kasırgaya dönüşme ihtimali olan bir fırtına yaklaşırken, eyaletteki county'lerin (sözcük anlamı kontluk; ABD ve Birleşik Krallık'ta yer alan, Türkiye'de karşılığı olmayan idari birim -ed.n.) yarısında cumartesi günü olağanüstü hal ilan edildi.

Fırtınanın bölgeye varması beklenirken Tampa ve çevresindeki county'lerin bir kısmı için tahliye emirleri çıkarıldı. Meteoroloji uzmanları fırtınanın Kategori 3 sınıfındaki bir kasırga halinde çarşamba günü karaya ulaşacağını düşünüyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi pazartesi günü öğleden sonra, fırtına Küba'nın batı ucundan geçerken rüzgar hızının yaklaşık 112 km/saate ulaştığını bildirdi. Tropik bir fırtına saatte 119 kilometre hıza ulaştığında Kategori 1 kasırga sınıfına girer.

Tampa Uluslararası Havalimanı salı günü kapatılacağını ve fırtına geçene kadar kapalı kalacağını duyurdu. Tampa'daki MacDill Hava Kuvvetleri Üssü de görevleri kritik olmayan personeli pazartesi günü tahliye etti.

Eyalet valisi eyaletteki iki düzineden fazla county'de olağanüstü hal ilan etti.

Florida Valisi Ron DeSantis, eskiden Twitter diye bilinen X'te "Hazırlık amacıyla 33 county'de olağanüstü hal ilan eden valilik kararnamesini imzaladım" diye yazdı.

Bu kararın bugün yayımlanması, gelecek hafta Körfez Kıyısı boyunca etkili olabilecek fırtına sistemine hazırlanmak için topluluklara zaman kazandırıyor.

Vali, "Floridalılar plan yapmalı, acil durum destek kiti bulundurmalı ve güncellemeler için @FLSERT'i (Florida Acil Durum ve Afet Yönetimi Birimi -ed.n.) takip etmeli" diye ekledi.

Cumhuriyetçi başkan adaylarından DeSantis, Florida'da olağanüstü hal ilan ettiği sırada Iowa'da seçim kampanyası çalışmalarını yürütüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Tropikal Fırtına Idalia'nın Meksika Körfezi'nin doğusunda güçlenerek kasırgaya dönüşmesini beklediğini açıkladı.

Ulusal Kasırga Merkezi pazar günü "Salıdan itibaren Florida'nın batı kıyısı ve Panhandle'ın bazı bölümleri boyunca hayati risk oluşturan fırtına dalgası, şiddetli yağışlardan kaynaklanan sel ve kasırga kuvvetinde rüzgar görülme riski artıyor" diye yazdı.

Açıklama şöyle devam etti: 

Bu etkilerin tam yerini ve büyüklüğünü belirlemek için henüz çok erken olsa da bu bölgelerde yaşayanlar tahminlerdeki güncellemeleri takip etmeli, kasırga planlarını hazırlamalı ve yerel yetkililerin verdiği tüm tavsiyelere uymalıdır.

Merkez, "bugün içinde Florida'nın körfez kıyılarının bazı bölümlerinde fırtına dalgası ve kasırga gözlemleri yapılmasının gerekebileceğini" de ekledi.

 

Yaklaşan kasırganın tam olarak nereyi ve ne kadar şiddetli vuracağını bilmek için henüz çok erken ama Florida'nın batı kıyısının kuzeyi, iklimin süper güçlü rüzgarlarına, fırtına dalgalarına, yağmur ve sellere hazırlanmaya başlamalı


Ulusal Kasırga Merkezi'nin müdür yardımcısı Jamie Rhome pazar günü video aracılığıyla yaptığı açıklamada "Florida yarımadasının batı kısmının herhangi bir yerindeyseniz (Fort Myers'tan kuzeye doğru, Panhandle'a kadar diyelim) fırtınanın muhtemel güzergahının dışında bile olsanız gerçekten dikkat etmelisiniz" dedi.

Ulusal Kasırga Merkezi, henüz Kıta ABD'si için yapılabilecek herhangi bir gözlemi bildirmedi ve uyarı yayımlamadı.

Idalia, ABD'yi tehdit ederken Franklin Kasırgası da Bermuda'ya doğru hızla ilerliyor. Franklin'in yol açtığı sel felaketleri Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'nin bazı bölgelerini yıkıma uğratarak en az bir kişinin ölümüne neden oldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU