Dünyanın en zengin insanından Macron'a lobi: "Başbakanı görevden al"

Bernard Arnault'un İçişleri Bakanı Darmanin'i başbakan olarak görmek istediği iddia edildi

Arnault'un 200 milyar dolardan fazla serveti olduğu düşünülüyor (AFP)

Fransa merkezli LVMH Holding'in sahibi, dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault'un Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan Başbakan Elisabeth Borne'un görevden alınmasını istediği öne sürüldü.

Politico'nun konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı habere göre, Arnault ve Macron Elysee Sarayı'nda temmuz başlarında bir araya geldi.

Arnault'un görüşmede merkez solcu olarak değerlendirilen Borne'un yerine İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in atanmasını istediği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron'un açık destekçisi olan ve ailesiyle first lady Brigitte Macron arasında yakın bağlar bulunan Arnault'un Macron'la yaptığı görüşmenin, Darmanin'in başbakanlık için iddiasını ortaya koyduğu bir dönemde gelmesi dikkat çekti.

O dönem sağcı milletvekillerini hükümet politikalarının etrafında birleştirmekte güçlük çeken Borne'un, bir kabine değişikliğiyle görevden alınacağı düşünülüyordu. Ancak Macron yönetimi kabine değişikliğinde daha alt düzey bakanları görevden almayı tercih etmişti.

Fransa siyasetinin yükselen yıldızı Gerald Darmanin ise Nicolas Sarkozy döneminde Cumhuriyetçilerin saflarından çıkmış muhafazakar bir isim ve Borne'un hükümet içindeki en büyük rakiplerinden biri.

Gerald Darmanin, geçen aylarda 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından tüm ülkeye yayılan gösterilerde polisin tutumunu destekleyen açıklamalarıyla gündeme gelmişti.


Darmanin: Le Pen cumhurbaşkanı olabilir

Radikal sağın yükselişinin tartışıldığı Fransa'da İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de tartışmalara katıldı.

Cuma günü La Voix du Nord'a bir röportaj veren Darmanin, Marine Le Pen'in 2027'de yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı seçilebileceğini söyledi.

Darmanin, "Eğer işçi sınıfı ve orta sınıfın büyük bölümünün Le Pen'e gitmesine izin verirsek, profesyonel sınıf ikinci turda bizi desteklemeyecek" ifadelerini kullanırken, seçimlerde göçle ilgili konulardan daha çok maaşlar ve yaşam maliyetlerinin belirleyici olacağını söyledi.

Darmanin'in "profesyonel sınıflar" sözüyle, Macron'un oy deposu olarak görülen yaşlı, şehirli, ekonomik durumu iyi kesimlere gönderme yaptığı düşünülüyor.


Independent Türkçe, Guardian, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU