Moritanya'daki Reşid kayalıklarındaki tarihi sırlar

Kayalıklardaki yazılar, Fransız sömürgecileri tarafından yok edilmeden önce 18'inci yüzyıldan beri aşıklar, sufiler ve savaşçılar tarafından kazındı

Kayalara kazılmış yazılar sebebiyle antik kent, Moritanya'da turistik bir cazibe merkezi haline geldi ve araştırmacılar için de büyük ilgi odağı oldu / Fotoğraf: Independent Arabia

Fatma Hanbel ve arkadaşları, Moritanya'da bulunan tarihi El-Reşid şehrine bakan bir platoda bulunan kaya yazılarını inceliyor.

Bu tarihi şehir, 18'inci yüzyılın sonlarında kurulan ve doğal güzelliği, edebi ve sanatsal mirasıyla biliniyor.

Ülkenin Fransız sömürgeciliğinden bağımsızlığını kazandığı dönemde ulusal marşın bestecisi olan Sidati Veled Abbe adlı ünlü bir sanatçının da dahil olduğu Hassani tarzının en önemli sanatçılarından bazıları bu şehirden geliyor.

Fatma Hanbel, bir aşığın sevgilisine yazdığı ifadeleri okurken, yanı başındaki bir kaya üzerinde başka birinin sevgilisi için yazdığı ifadeleri de görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca, zamana direnen, tek bir Tanrı'nın birliğini ifade eden yazılara da göz gezdiriyor.

Bölge mirasına ilgi duyanlar, bu yazıların El-Reşid'in altın çağında yazıldığına inanıyor.

Bu şehir, Moritanya'da görülmemiş bir ekonomik canlanma kaydetti, ancak 20'nci yüzyılın başında Fransız sömürgecileri tarafından, şehir sakinlerinin işgal planlarına karşı direnişi nedeniyle tahrip edildi.

Ancak kaya yazıtları yaklaşık üç asırlık bir aşkın, direnişin ve coşkunun tanığı olarak kaldı.


"Gözetimden kaçınmak ve hikayelerini aktarmak için kayalara kazdılar"

El-Reşid yazıtları, ülkelerinin çağdaş tarihini belgelemeye başladıkları dönemin başından beri Moritanyalı araştırmacılar tarafından ilgiyle karşılandı.

El-Reşid'in kültürel mirasıyla ilgilenen Muhammed Yeslem Beb, Independent Arabia'ya verdiği röportajda bu yazıtların tarihi bağlamında şunları söyledi:

Köyümüzde, 18'nci yüzyıl toplumunun kültüründe, gençlerin duygusal ifadelerini sevdikleri kişilere yönelik ifade etmeleri toplumsal olarak yasaklanmıştı. Bu nedenle gençler, toplumsal gözetimden kaçınmak ve hikayelerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla sevdikleri kişilerin adlarını bu plato üzerindeki kayalara kazdılar.
 

18'nci yüzyıldan bu yana şehrin sakinlerinin insani ilişkilerini gösteren canlı kanıtlar.jpg
18'nci yüzyıldan bu yana şehrin sakinlerinin insani ilişkilerini gösteren canlı kanıtlar / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Fatma Hanbel, şöyle dedi:

O dönemdeki toplumsal kısıtlamalar, atalarımızı bir tür duyguları açığa vurmayı kabul etmeyen ve bunu küstahlık olarak gören bir otoriteden sistematik bir kaçış olarak bu hileyi keşfetmeye zorladı.


Sosyal araştırmacı Muhammed Abdulkuddüs, yazıtlarla ilgili şunlara dikkat çekti:

18'inci yüzyılda çöllerdeki toplumlar, sıkı toplumsal kurallar tarafından yönetiliyordu ve bu kuralları aşmak, toplumlarının bireyleri için zordu. Bu, yazıların yazıldığından yaklaşık üç yüzyıl sonra bile varlığını sürdürmesini açıklıyor.


Yazıtlarda nelerden bahsediliyor?

Yazıtların konuları, dini Sufi inançlardan sevgililere olan aşk ifadelerine kadar çeşiteniyor.

El-Reşid antik kentinin yöneticisi Yusuf Ac, yazıtlarda kullanılan ifadelerle ilgili şunu dile getirdi:

Yazılı ifadelerin çoğu, sahiplerinin kendi isimleriyle imzaladığı tevhit ifadeleridir. Sevgililerinin isimlerini bir taşa ölümsüzleştirmeyi tercih eden aşıkların kazıdığı başka kayalar da vardır.


Bu yazılar, sahiplerinin derin Sufi inançlarını yansıtırken, birçok ifade de Tek Tanrı'ya olan inancı ve yaratıcıyı yücelten ifadeleri içeriyor.

Muhammed Yeslem'e göre, "Bu yazıların ortaya çıktığı tarih dönemi, Fransız sömürgecilerinin gelmeden önce Moritanya'nın bu bölgesinde siyasi istikrarın görüldüğü bir döneme işaret ediyor. O dönemde El-Reşid'in ilmi yayılımı, bu şehrin sakinlerinin karakteristik özelliği olan Sufi kültürünün yayılmasına yardımcı oldu."
 

Moritanya'da en yaygın olanları Ticaniyye ve Kadiriyye olan çeşitli Sufi tarikatları var.jpg
Moritanya'da en yaygın olanları Ticaniyye ve Kadiriyye olan çeşitli Sufi tarikatları var / Fotoğraf: Independent Arabia

 

El-Reşid şehrinin kayalarına yazılan taşların hikayesi, 16'ncı yüzyılda en parlak dönemini yaşayan şehrin sakinlerinin insani ilişkilerini anlatan canlı bir kanıt olarak görülüyor.

Şehir surlarını çevreleyen El-Reşid kayalıklarında hala mevcut olan yazıtlar, mistik ilahileri, aşk mektuplarını ve geçmiş zamanların savaşlarından kesitleri sunuyor.
 

  
Antik kent, turistik bir cazibe merkezi haline geldi

Moritanya'nın ortasında bulunan El-Reşid şehri, Moritanyalılar arasında büyük bir turistik üne sahip ve kültürel mirası, birçok Moritanyalıya orayı ziyaret etmek için büyük bir motivasyon kaynağı.

Kent, 1908'de Fransız sömürgesi tarafından yok edilişinin yıldönümünde düzenlediği kültür sezonunu, pazartesi günü tamamladı.

Şehirdeki anılar ve tarihi kalıntılar sadece kayalara kazılmış yazılar ve yıkılmış binalarla sınırlı.

Eski şehrin yıkıldığı yerin karşısında, El-Reşid'in sakinleri 1960'larda yeni bir şehir inşa etti.

El-Reşid Belediyesi'nin Başkan Yardımcısı Ahmed El-Kihel, turistik mekanla ilgili şunu belirtti:

Şehrin kültürel eserleri, özellikle de kaya yazıtları, yıllar önce birçok araştırmacı ve kültürel miras sevenler için turistik bir cazibe merkezine dönüştü. El-Reşid Kültür Günleri kentte turizmin gelişmesine katkıda bulundu. Bu vesileyle bu yazıtların önünde durup hayranlıklarını dile getiren, eski taşların yanında hatıra fotoğrafı çeken yüzlerce ziyaretçiyi ağırladık.


El-Reşid'de pansiyon sahibi olan Ahmed Bilal şöyle konuştu:

Farklı Moritanya bölgelerinden yirmiye yakın turisti ağırladık, bu turizm hareketliliğinin önümüzdeki kış turizm sezonunda da kentte devam etmesini umuyoruz.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU